top of page
  • Brainz Magazine

Återta Din Personliga Frihet Med Dessa 5 Steg

Vem längtar inte efter mer frihet i sitt liv efter de senaste årens prövningar. Du har testats och fått dina gränser tänjda på alla nivåer och är nu redo att återta din personliga frihet. Frihet som definieras av Oxford Languages är makten eller rätten att agera, tala eller tänka som man vill utan hinder eller begränsningar; tillståndet att inte vara fängslad eller förslavad.Vad frihet betyder för dig kan vara helt annorlunda än den officiella definitionen, men kärnan är önskan att återta din känsla av syfte, äkthet och personlig kraft.


  • Det är att ta hand om dig själv istället för att köra ner dig själv i marken för att glädja alla omkring dig.

  • Det är att ta ställning för dig själv, dina önskemål och behov.

  • Det är att du håller på att bli den bästa versionen av dig själv och gå från att överleva till att blomstra.

  • Det är att ge dig själv utrymmet att följa dina drömmar och göra det som känns bra för dig.

  • Det är att bli kär i livet och återta din passion för att leva.


Även om allt detta låter fantastiskt, undrar du förmodligen hur du faktiskt kan återta din personliga frihet. Om ditt liv inte gör det, behagar dig, då är det dags att överväga att införa följande verktyg för att börja återta din personliga frihet och skapa det liv du drömmer om.


1. Bryt fri från din komfort

Att stanna på samma ställe och göra samma sak kan kännas tryggt eftersom det är förutsägbart men att stanna inom komfortzonen håller också din frihet inlåst. Om du är villig att ta risker och kliva in i osäkerhetens obehag kommer du att skörda frukterna.


Ingen gillar att vara obekväm, men för att växa som person måste man bryta sig loss från sina bojor. Jag kommer att gissa att din nuvarande situation inte är super behaglig, men du har lärt dig att vara bekväm i obehaget.


Det finns en sweet spot precis utanför din komfortzon och det är där du hittar möjligheten att återta din personliga frihet. Ta dig tid att reflektera över hur din komfortzon begränsar din frihet. Vilket litet steg kan du ta för att flytta utanför din komfortzon?


2. Gör något för dig själv som du verkligen vill göra

Du fastnar i förväntningar från föräldrar, din partner, barn, arbete eller en oändlig lista med andra som behöver eller vill ha något av dig. Din att göra-lista växer och det finns inte ett ögonblick för dig. Du vill inte svika andra, du har jobbat för att behaga någon sedan du var barn. Först dina föräldrar, sedan lärare, sedan vänner, sedan partners och chefer.


Detta är utmattande och tar bort din känsla av personlig frihet. Det är viktigt att ställa sig frågan, gör jag saker idag som jag verkligen vill göra. Det kan ha varit länge sedan du ens funderade på att göra något för dig själv eller funderade på vad som är viktigt för dig. Detta kan göra att tanken på att hedra dig själv och dina behov känns obekväm.


Jag uppmuntrar dig att tänka på vad du alltid har velat göra som är inom räckhåll just nu. Gå och gör det. Vilka känslor svämmar över dina tankar när du föreställer dig att du agerar?


3. Gå ut ur ditt huvud och in i ditt hjärta (intuition)

Du kan inte få tanken ur ditt huvud, du fortsätter att tänka på den där saken du sa eller gjorde. Helvete, om du bara hade gjort något annorlunda. Du kan också vända dig till andra för att få stöd kring beslut du har fattat, eller så ser du till andra för att fatta beslut åt dig. Du har tappat kontakten med din intuition och har glömt att alla svar du söker finns inom dig.


Om du håller fast vid tankar från 1, 2, 3 år sedan är det dags att släppa dem. Frihet kommer när du vägrar att bli ett offer för dina egna tankar. Genom att komma i kontakt med dina inre tankar kan du bearbeta dem och gå vidare.


Du kanske har vuxit upp med tanken att det är lättare att dölja dina känslor än att prata om dem, men det här mönstret är destruktivt. Det betyder att dina tankar aldrig blir bearbetade – de bara snurrar runt ditt huvud.


Det gör också att ditt hjärta känns tomt och är ofta en orsak till det tomrum du känner innerst inne. Sanningen är att du antagligen vill vara mer öppen och sammankopplad med andra men känner dig rädd för att bli dömd eller vet inte hur du ska gå tillväga för att tala vad som ligger dig på hjärtat.


När du har repetitiva tankar, men inte vidtar åtgärder för att ändra dem, låter du dessa tankar ha makt över dig och ditt liv. Att släppa tankarna som inte tjänar dig är vägen till att återta din frihet.


Vilken tanke och/eller berättelse fortsätter du att spela upp? Vad är möjligt när du slutar tänka för mycket och börjar ställa in ditt hjärta/intuition?


4. Släpp motstånd mot obekväma känslor

Jag slår vad om att du kommer på dig själv att säga, jag vet inte vad som är fel, jag känner mig bara avstängd. Kanske har du blivit bra på att märka dessa känslor som ångest, depression eller utmattning. Sanningen är att dessa känslor som du inte kan peka ut är känslor som du har ignorerat.


Grejen med känslor är att de är tillfälliga; de kommer och går. Om de inte ignoreras så fortsätter känslorna att försöka få din uppmärksamhet och dyker upp på flera olika sätt tills du till slut tvingas titta på dem.


Du behöver inte vara rädd för dina känslor, att uttrycka dem är faktiskt väldigt hälsosamt och ger lindring från det obehag du flyr från. När du blir öppen för känslorna inombords kan du släppa dem och hitta dig själv steg närmare din personliga frihet. Naturligtvis kan det vara väldigt obehagligt att släppa känslor som du har sprungit ifrån i flera år. När du känner dig bekväm med att gå djupare med dig själv, ägna tid åt dessa frågor.


Vilken känsla (ilska, sorg, frustration, rädsla, etc.) undviker du? Hur skulle ditt liv vara annorlunda om du tillät dig själv att känna denna känsla?


5. Gå bort från jämförelse

Det är svårt att inte jämföra sig med andra när sociala medier ger ett konstant inflöde av vackra, framgångsrika människor med perfekt kurerade hem. Det kan få dig att känna att du inte räcker till.


Jämförelse stjäl din glädje och ditt förstånd, för att inte tala om effekterna på dina utgifter för att försöka hänga med andra. Om du kan lära dig att använda jämförelse som en guide kan det leda dig till de saker du värdesätter som ekonomisk frihet, kärlek eller ett hälsosamt liv.

Att lära sig att ta bort blicken från andra människors liv och sätta dem tillbaka på att skapa ett liv du älskar kommer att göra skillnad i din strävan efter personlig frihet.


Ta en positiv snurr på jämförelse med dessa två frågor.


Vad säger min jämförelse mig om mina personliga önskningar?

Hur jämför jag med en tidigare version av mig själv?


 

Att återta din personliga frihet 2022 och framöver kommer att kräva arbete. Det kommer att ta tid att bryta gamla vanor och förståelse vart du fastnar i dom kommande ändringar.


Om du är intresserad av ytterligare utforskande av din personliga frihet, är detta det här arbetet jag gör med mina kunder. Att arbeta 1:1 med en certifierad coach kan skapa enorma förändringar i ditt liv.


Om du vill utforska det här ämnet ytterligare, boka in ett Curiosity-samtal och låt oss se hur vi kan arbeta för att göra 2022 till ett år du älskar.


Jag önskar dig ett lyckligt nytt år och välstånd på din personliga resa.


 

Ursprungsartikel skriven på engelska av: Sandra Daniele, Executive Contributor. Läs den här!

NYHETSBREV

  • linkedin-brainz
  • facebook-brainz
  • instagram-04

MER ARTIKLAR 

KANALER

bottom of page