top of page
  • Brainz Magazine

2 Steg För Att Förbättra Dina Relationer

De bästa färdigheterna jag lärde mig i min coach utbildning var att erkänna och validera känslor. Vi spenderade månader på det. Varför? För det är varje människas behov och önskan att bli hörd och förstådd. All förbättring av relationer av något slag börjar här. Dessa färdigheter har räddat mig för många gånger att räkna. När jag känner mig attackerad, i defensiven och tror att jag vet bäst. You name it, jag har varit där. Och jag antar att du också har varit där.När du verkligen kan lyssna, utan en agenda, det är då magin händer.


Vad innebär det att erkänna?

Att erkänna är att spegla det du ser och hör hos den andra personen. Enkelt, eller hur? I teorin, ja. I praktiken? Det krävs övning och förmåga att lägga dina egna känslor åt sidan och vara närvarande för en annan. Detta kan vara svårt, speciellt när du vill dela dina egna tankar, hjälpa, fixa eller övertyga någon du vet bättre. Men relationer handlar om båda de inblandade, oavsett om det är en partner, ett barn, en förälder eller en kollega.


Summan av kardemumman är att skapa en förbindelse med personen framför dig. Att visa att du kan lita på att lyssna, ta emot deras tankar och känslor – oavsett om du håller med dem eller inte.


Hur låter erkännande?

Det är inte komplicerat. Du lyssnar så noga du kan och delar sedan med dig av det du ser och hör:


  1. Du låter... (frustrerad/irriterad)

  2. Det måste ha varit... (utmanande/svårt).

  3. Jag hör hur... (bekymrande, pinsamt) det var för dig.


Det här fungerar och du vet att det gör det eftersom det fungerar för dig. Om du är som de flesta andra, anförtror du dig till personen som ger dig utrymme att dela, som inte avbryter eller försöker göra det bättre. Den här personen lyssnar. Period.


Vad innebär det att validera?

Denna färdighet är kritisk, särskilt för människor som minimerar eller döljer sina känslor. Känslor måste accepteras och normaliseras. Detta går dubbelt för barn och tonåringar. De får ofta meddelandet att komma över sina känslor, att saker och ting inte är så illa som de verkar. Detta kommer att hämma deras känslomässiga tillväxt.


Även om det kan vara sant att situationen inte är en kris, är det normalt att ha känslor. Att vara människa är att ha känslor. Slutdiskuterat. Och när känslor förträngs växer de ur proportion och hindrar barn och vuxna från att acceptera sig själva och njuta av sitt liv.


Hur låter validering?

Den här är lätt. Här har du:


  1. Det är förståeligt att du skulle känna så, med tanke på vad som hände dig.

  2. Det är helt normalt att känna så efter det du upplevt.


Och här är påminnelsen igen: det är irrelevant om du håller med om känslan eller inte. Ditt mål är att hjälpa till att normalisera och neutralisera känslan så att den här personen kan gå vidare.

Om du aldrig behärskar någon annan färdighet, vänligen ta dessa till ditt hjärta. Lär dig och träna dem. De är din nyckel till att växa sunda, kärleksfulla, förtroendefulla relationer.

 

Ursprungsartikel skriven på engelska av: Fern Weis, Executive Contributor. Läs den här!

Comments


NYHETSBREV

  • linkedin-brainz
  • facebook-brainz
  • instagram-04

MER ARTIKLAR 

KANALER

bottom of page