top of page
 • Brainz Magazine

3 Steg För Att Bli Mer Självmedveten Så Att Du Kan Bryta Dina Fördomar

För att hedra Internationella kvinnodagen kommer den här artikeln att belysa tre steg som du kan följa för att öka din självmedvetenhet och i slutändan #brytadinaegnafördomar för att skapa en mer jämställd och inkluderande värld.Först och främst är det viktigt att inse att alla har fördomar oavsett om de är medvetna eller omedvetna. Att bli medveten om sina egna fördomar är det första steget mot att bli mer inkluderande och medveten om andra du interagerar med dagligen.


Eftersom jag brinner för ledarskapsutveckling och att skapa inkluderande arbetsmiljöer, tror jag starkt på att arbetet börjar med en själv – därför är att leda dig själv och föregå med gott exempel grunden till att flytta nålen i rätt riktning.


Efter att ha tillbringat de senaste åren med att ha arbetat med mig själv för att ha en positiv inverkan på andra människors liv, har jag identifierat tre steg som du kan följa för att bli mer självmedveten.


Steg 1: Arbeta med objektivitet

Att se oss själva objektivt kan vara svårt eftersom vi ser och upplever livet genom våra egna ögon. Det betyder att vi ser världen genom våra egna subjektiva observationer och vi gör kopplingar utifrån hur tidigare erfarenheter har format oss. Som sådan är det viktigt att överväga att göra följande för att arbeta med objektivitet:


 • Föreställ dig visuellt hur du rör dig från ditt eget perspektiv (1:a persons vy) till någon annans vy (3:e persons vy). Du kan till exempel fråga dig själv: Vad ser min vän eller min kollega?

 • Lägg märke till hur andra reagerar och beter sig omkring dig. Du kan till exempel hålla utkik efter ansiktsuttryck och observera andras kroppsspråk.

 • Be om feedback för att se och förstå andras uppfattningar om dig. Som sagt, inse att de också kan påverkas av sina egna fördomar.


Steg 2: Öva på mindfulness

Det finns en mängd olika övningar som du kan göra när du tränar mindfulness. Till att börja med skulle jag rekommendera att göra en enkel kroppsskanning där du riktar din uppmärksamhet mot varje del av din kropp (går från topp till tå). Denna övning hjälper dig att träna ditt sinne att vara i nuet. Här är några tips att följa när du gör en kroppsskanningsövning:


 • Känn ditt hjärta och dina känslor för att komma i kontakt med din kroppsmedvetenhet. Du kan till exempel fråga dig själv: Vad känner jag just nu? Känns någon kroppsdel ​​varm eller kall?

 • Lägg märke till alla kroppsförnimmelser objektivt och icke-dömande.

 • Ta dig själv tillbaka till en av kroppsdelarna du var fokuserad på, om du märker att du glider iväg till dina tankar.


Steg 3: Bli medveten om dina omedvetna fördomar

Även om du kan öka din självmedvetenhet genom att arbeta med objektivitet och mindfulness, det finns bara så mycket du kan göra för att bli medveten om dina omedvetna fördomar, jag skulle rekommendera att du gör följande:


 • Gör "Project Implicit Test" skapat av Harvard University.

 • Håll ett öppet sinne mot dina egna omedvetna fördomar så att du kan börja lägga märke till dem när du går i ditt dagliga liv. Till exempel: Du kan börja med att reflektera själv och fråga dig själv: När och hur dyker den här fördomen upp i mitt liv?

 • Var medkännande mot dig själv så att du kan fokusera på att ändra ditt beteende och göra ditt bästa istället för att slå dig själv för att ha fördomar i första hand och försöka vara perfekt. Du kan till exempel fråga dig själv: Vad kan jag göra för att bryta mina egna omedvetna fördomar? Och vilka system kan jag sätta på plats för att fånga mig själv när jag hamnar i ett mönster?


Sammanfattningsvis är självmedvetenhet viktigt för att inte bara bryta dina egna fördomar utan också för att förstå människorna runt omkring dig. När du kan sätta dig in i andra människors skor och möta dem där de är, hjälper du i slutändan till att skapa en mer inkluderande och rättvis värld.


Om du inte har firat internationella kvinnodagen ännu, avsätt lite tid för att reflektera över hur du kan föregå med gott exempel och #brytadinaegnafördomar.


Om du letar efter lite stöd för att ta det första steget mot att bli mer självmedveten kan du boka ditt kostnadsfria klarhetssamtal via denna länk.


För information om mina tjänster, besök min hemsida. För mer innehåll och inspiration kan du även följa mig på mina sociala mediekanaler på Facebook, Instagram och LinkedIn.

 

Ursprungsartikel skriven på engelska av: Vanina Pitsch, Executive Contributor. Läs den här!

Comments


NYHETSBREV

 • linkedin-brainz
 • facebook-brainz
 • instagram-04

MER ARTIKLAR 

KANALER

bottom of page