top of page
  • Brainz Magazine

5 Steg För Att Fatta Beslut Med Förtroende Och Tydlighet

Bob och hans rapporter träffas för fjärde gången sedan de köpte det nya projektlednings systemet. Tyvärr är de fortfarande i början av implementeringen. Beslut måste fattas om vem, vad och när för att få det nya systemet på rätt spår och öka effektiviteten i deras arbetsbelastning. När Bob ber om idéer och input, blir teamet oengagerade. Låter det här scenariot bekant?Vi fattar beslut varje dag: vad vi ska äta till frukost, vad vi ska ha på oss, vad vi ska titta se på Netflix. Men stora beslut med högre risk som att bestämma vilket resultat som är bäst för teamet för att få verksamheten att växa eller hur man inför ny teknik för personal och kunder kan vara stressande. Associerad stress och övertänkande kan leda till tvivel om förmågan att utföra effektivt och hindra utförande i rätt tid.


Prestanda är en funktion av tre saker; talang, skicklighet och beslutsfattande. Och av de tre har beslutsfattande dubbelt så stor inverkan på prestation än talang och skicklighet tillsammans. Det är inte så att talang och skicklighet inte spelar någon roll. Det är att de inte spelar så stor roll som beslutsfattande och till skillnad från vår IQ (som vi inte kan förbättra) kan vi med fokus, övning och medvetenhet förbättra vårt beslutsfattande. Beslutsfattande är en mästerlig färdighet för ledare.


Speciellt nu med minskade resurser, distraktioner och osäkerhet så måste ledare fatta beslut – och snabbt! I detta scenario, varje månad som systemet inte implementeras, hämmas produktiviteten inom avdelningen. Bob måste fatta några viktiga beslut för att stärka teamet och driva inlärningsprocessen.


För att fatta beslut med större självförtroende och tydlighet, omfamna dessa 5 steg:


1. Känn igen problemet

Känn igen problemet eller möjligheten och ta itu med det. Oavsett om du har att göra med en anställds prestationsfråga eller beslutar om distansarbetets policy, definiera frågan. Ange det väldigt tydligt så att du själv kan få en uppfattning om vad det egentliga problemet är. Fråga och svara, "vad är det som händer"? Fundera över varför beslutet kommer att göra skillnad för dig, dina kunder, team, anställda eller vem som helst som kan påverkas.


2. Samla information

Samla information för att fatta ett beslut baserat på fakta och data.

Fråga dig själv, "vad behöver jag veta för att fatta rätt beslut, vilka är grundorsakerna, vem är inblandad?". Det kan handla om kapital, sponsorstöd eller forskning. Fråga dig själv sedan, "Hur kommer jag att känna när processen är klar". Att inse de känslomässiga fördelarna med att gå framåt för bättre välbefinnande kommer att motivera framsteg mot ett produktivt resultat.


3. Identifiera lösningar

Identifiera lösningar när det finns en klar förståelse av problemet. Det är troligt att du kommer att ha flera alternativ. Lista dem och utvärdera var och en med avseende på genomförbart, acceptans och önskvärdhet. Var noga med att överväga fördelarna och nackdelarna. Bestäm sedan det alternativ som är bäst för att uppnå ditt mål. Fråga, "Kommer detta att förbättra situationen"; "Är detta det bästa att göra"; "Löser detta problemet"? Fråga dig själv ärligt.


4. Ta beslutet

4. Ta beslutet med en förståelse för riskerna och när det är möjligt eller nödvändigt inkludera andra i processen för att få perspektiv och insikter som du kanske inte har tänkt på. Att få andra med på ditt beslut är också en nyckelkomponent för att genomföra planen effektivt.


5. Skapa en plan för utförande

Identifiera alla nödvändiga resurser – kapital, verktyg, teknik och teamets kapacitet. Se till att inkludera en process för att utvärdera ditt beslut för effektivitet och hålla fast vid ditt beslut. Var inte rädd för att misslyckas. Misslyckande är en del av framgång. Var mer rädd för att inte fatta beslut eller vidta åtgärder.


Att följa dessa 5 steg hjälper till att ge större självförtroende och klarhet i ditt slutliga val. Var engagerad i dina beslut men var flexibel i ditt förhållningssätt. Vilka utmaningar har du övervunnit i beslutsfattandet?

 

Ursprungsartikel skriven på engelska av: Adrean Turner, Executive Contributor. Läs den här!

コメント


NYHETSBREV

  • linkedin-brainz
  • facebook-brainz
  • instagram-04

MER ARTIKLAR 

KANALER

bottom of page