top of page
  • Brainz Magazine

6 Sätt Att Bekämpa Utbrändhet Som En Krigare

Första gången någon nämnde mig som "Wonder Woman" hade jag en blandad reaktion; ena sidan kändes det som en skön validering men och andra sidan kände jag ingenting i närheten av att vara oslagbar. Jag var en ensamstående mamma till två pojkar och egenföretagare; för omvärlden kanske mitt dagliga mamma maraton såg heroiskt ut, men de flesta dagarna kände jag mig utmattad och utbränd.Tyvärr var min erfarenhet inte en isolerad anomali; tusentals kvinnor kämpar för att upprätthålla balansen mellan arbete och privatliv och kämpar mot trötthet och utmattning. Det är ingen hemlighet att många arbetande kvinnor tar huvuddelen av hushållsunderhåll, barnomsorg och omsorg om åldrande föräldrar; detta inkluderar de som har partners. I den årliga undersökningen Women in the Workplace som släpptes av McKinsey Report och LeanIn.Org, reflekterade 2021 års undersökningssiffror att 42 % av nordamerikanska kvinnor på arbetsplatsen erkänner att de känner sig utbrända nästan alltid eller för det mesta. Antalet är en betydande ökning jämfört med de 32 % av de tillfrågade som svarade året innan.


Vissa kvinnor beskriver utbrändhet som en känsla av att "snurra" utom kontroll. Det är ofta resultatet av en obalans mellan arbete och livet utanför jobbet.


Världshälsoorganisationen (WHO) definierar termen "utbrändhet" som: "konceptualiserat som ett syndrom som är ett resultat av kronisk stress på arbetsplatsen som inte har lyckats hantera." Om den lämnas okontrollerad kan ohanterad stress påverka din hälsa negativt på ett antal sätt, inklusive hjärtsjukdomar, en försämrad mental hälsa, dålig kost, ett försvagat immunförsvar, bristande fokus och mycket mer.


Ett nyligen inträffat fenomen har kallat detta Wonder Woman Syndrome och tar upp de negativa aspekterna av kvinnor som försöker göra allt på egen hand. Hur identifierar man någon som kan lida av detta? Egenskaper att leta efter är: överpresterande som lägger ner extra tid och ansträngning i praktiskt taget allt hon gör; mamman som sätter alla andras behov före sina egna; mångsysslaren; vännen som verkar ha obegränsad energi; familjemedlemmen som alla vänder sig till när de behöver hjälp. Låter hon bekant? Hon är förmodligen din syster, mamma, fru, bästa vän, arbetskamrat eller till och med du själv.


Media och marknadsföring vidmakthåller de omöjliga normerna för wonder woman -mytologin. Vi får höra att kvinnor kan "ta hem baconet", tillfredsställa hennes man, ta hand om barnen och städa huset, allt med ett glänsande leende. Budskapet förmedlar att göra allt själv kommer inte att äventyra din energi, produktivitet och personliga välbefinnande. Faktum är att denna bild är ohållbar och helt skadlig för kvinnors allmänna hälsa. Det är också kraftlösande och skapar mer stress och frustration.


Vad kan vi göra tillsammans för att hjälpa till att övervinna Wonder Womans syndrom? Låt oss först sluta jämföra kvinnor med en fiktiv seriefigur. Hon kan vara en inspiration, men hon är inte mer en förebild för kvinnor än Batman är för män. Låt oss sedan ge kvinnor möjlighet att prioritera sitt personliga välbefinnande. Här är sex tips för att bekämpa utbrändhet.


1. Bli bekväm med att säga "Nej"

Ordet "nej" är en komplett mening och det krävs en hel del mod för att säga det. Att göra det betyder att du prioriterar dig själv. Tänk på hur många gånger du sa "ja" för att det var bekvämare än att förklara varför du inte kunde göra något? När du säger "nej" respekterar du dig själv och ditt värde. Som kvinnor, och till förmån för dem som älskar oss, måste vi utöva vårt privilegium att säga "nej" oftare. Öva detta dagligen tills du kan göra det med lätthet (och utan skuld).


2. Bygg en support grupp

Kvinnor är ofta ivriga att ta steget upp och hjälpa en vän i nöd, men för vissa är det att be om hjälp ett tecken på svaghet. Stöd är viktigt när du känner dig utmattad och desperat behöver hjälp. Skapa en support grupp: din by av kollaboratörer, problemlösare och hjälpare. Identifiera kvinnor i ditt liv som kan fylla dessa biroller för dig och du för dem. Det är detta vi ska sträva efter när vi lägger upp #womensupportingwomen. Nästa gång du tittar på Wonder Woman-filmen kom ihåg detta, hon kan se ut som en elak krigare på slagfältet, men bakom kameran hade hon ett helt produktionsteam för att få henne att se fantastisk och felfri ut. Hon gjorde det helt enkelt inte ensam och det borde inte du heller.


3. Etablera hälsosamma vanor

Prioritera din fysiska och känslomässiga hälsa. Du kan inte ta hand om andra förrän du har tagit hand om dig själv först; det är därför du när du reser på ett flygplan uppmanas att ta på dig din syrgasmask innan du sätter den på dina barn. Att ta hand om sig själv är inte att vara självisk. Det är ingen lyx. Det är en nödvändighet. Det ögonblick du känner att ditt liv snurrar utom kontroll är en bra indikator på att du inte har prioriterat dig själv. Ta för vana att få gott om kvalitetssömn, drick vatten och välja hälsosamma måltider. Hälsosamma vanor inkluderar också att sätta gränser, alla förtjänar inte tillgång till dig.


4. Skapa egen tid

Om ditt mantra är, "Jag har inte tid", här är ett trick för att få tid: schemalägg dig själv först. Skapa "egen tid". Lägg upp dina träningspass, avkoppling och personliga aktiviteter i din kalender. Behandla dessa händelser som alla andra viktiga möten eller möten som du inte skulle kunna tänka dig att ställa in. Skapa en ritual för dig själv genom att schemalägga en aktivitet för en specifik tid och dag varje vecka; att ha ett fastställt datum minskar sannolikheten för att dubbelboka. När du ställer upp för dig själv kan du ställa upp bättre för andra.


5. Sätt stopp för multitasking

Multitasking är en sådan felaktig benämning. Det får oss att tro att vi kan göra allt på en gång lika bra. Inget kunde vara längre från sanningen. Studier har visat att kronisk multitasking faktiskt förändrar hur hjärnan fungerar och kan minska produktiviteten. Istället för multitasking, prova batch-tasking. Ställ in en timer och arbeta i block om 30, 45 eller 60 minuter. Arbeta med liknande uppgifter under den tid du har avsatt. Till exempel, kontrollera och svara på e-postmeddelanden under en gång; ställ in en annan tidpunkt för betalning av räkningar.


Denna process förbättrar fokus, effektivitet och produktivitet. Mellan varje moment, ta en 15-20 minuters paus. Utmana dig själv att återställa dig helt genom att gå en promenad, ta en powernap eller meditera. Dessa typer av aktiviteter producerar serotonin, det "lyckliga hormonet", som minskar stress, hjälper dig att känna dig lugnare och ger dig energi inför nästa batch-session.


6. Dra ur kontakten

Tekniken har gjort det praktiskt taget omöjligt för oss att koppla bort under en längre tid. Sedan pandemin, och början av att arbeta hemifrån, har detta för vissa också ökat tillgängligheten att arbeta utanför kontorstid.


Christine Carter, PhD, en sociolog vid Greater Good Science Center vid University of California, Berkeley sa: "Arbetet har helt invaderat våra personliga liv genom att vi kan arbeta 24/7, men det omvända är inte nödvändigtvis sant .” Många studier visar att även när människor tar ledigt, inklusive semester, är de fortfarande bundna till kontoret via sina enheter.


En dag i veckan, tillåt dig själv att koppla ur och koppla från enheter och externa skyldigheter. Tillbringa tid utomhus, med familjen eller göra något som ger dig glädje. Om en hel dag utanför nätet låter överväldigande, börja med en halv dag och bygg upp därifrån. Att koppla bort är så fördelaktigt för ditt känslomässiga och fysiska välbefinnande, eftersom det hjälper till att förbättra fokus, mental klarhet och produktivitet.

 

När vi uppmuntrar och stärker varandra, blir vår kraft att skapa förändring i världen omkring oss påtaglig. Kvinnor är förändringsmakarna för den här åldern och tiden och för att göra det måste vi ha modet att tala ut om vad som inte fungerar. Och rekommendera lösningar för att göra saker bättre. När vi prioriterar vårt välbefinnande skapar det en effekt som gynnar dom omkring oss.

 

Ursprungsartikel skriven på engelska av: Eleanor Oliver-Edmonds, Executive Contributor.

Comentários


NYHETSBREV

  • linkedin-brainz
  • facebook-brainz
  • instagram-04

MER ARTIKLAR 

KANALER

bottom of page