top of page
  • Brainz Magazine

Botox För Män - Dessa Trender Dominerar Just Nu Och Detta Bör Du Ha Koll På!

Intervju med Dr. Ferlin, Specialistläkare inom allmänmedicin och certifierad injektionsläkare

 

Kvinnor har genom åren varit dem som dominerat skönhetsbehandlingar i form av injektioner. Nu börjar en trend bland män ta fart och vi ser allt mer hur män söker sig till kliniker för att göra behandlingar av både medicinska och kosmetiska skäl.


I Juli 2021 träder lagen om estetiska behandlingar i kraft och vi har därför valt att kontakta Dr Ferlin som är specialistläkare inom allmänmedicin. Dr Ferlin är utbildad läkare sedan 2008 men med stor passion för skönhet är han sedan 2013 certifierad injektionsläkare. Efter att ha arbetat inom området i både Norge, Nederländerna och nu även Sverige startade han 2020 Dr Ferlin Esthetic Clinic.

Dr. Ferlin - Botox för Män - Skönhetsbehandlingar för Män
Dr. Ferlin
"Det som även har gjort att intresset har ökat hos män kan vara ett önskat behov av mindre synlig trötthet, slätare hud och avslappade spänningar"

Hur vanligt är det idag att män vill göra botox®?

Vi ser allt oftare att män har frågor kring muskelavslappnande injektioner med Botulinum Toxinum A. Kunder använder ofta ordet ’Botox®’ som är ett märke. Det blir allt mer vanligt och vi ser att det också är lättare för män att prata om sitt utseende. Vi har nuförtiden lika många behandlingar hos män och kvinnor på våran klinik. Det som skiljer sig hos oss är att det också är en grupp ”yngre” män kring trettio års ålder som gör behandlingar.


Vilka områden är populära hos män? Skiljer det sig från kvinnor?

Områden som vi ser ett ökat intresse i är behandling mot tandgnissling, svettbehandling samt huvudvärksbehandling.


En del kommer i förbyggande syfte gällande rynkor och då är det framförallt arga rynkan och pannan som behandlas. Det skiljer sig från kvinnor eftersom män oftare har en starkare muskel och behöver en högre dos eller extra behandling vid återbesök. Samtidigt ser vi att både män och kvinnor gör behandlingar för att uppnå ett bättre kosmetiskt resultat.


Varför tror ni intresset ökat bland män?

Skönhetsbehandlingar och estetiska injektioner, så som Botox® och fillers, är ett positivt hjälpmedel för både kvinnor och män för ett friskare ansikte. Det som även har gjort att intresset har ökat hos män kan vara ett önskat behov av mindre synlig trötthet, slätare hud och avslappade spänningar. Det vi hör ofta är att de vill se piggare och fräschare ut. Det har även påvisats vi forskningsundersökning att botox®-behandlingar också kan ge en positiv psykisk effekt då man mår bättre. Nuförtiden finns information mer tillgänglig online och genom sociala medier vilket gör att intresset blir större och det är lättare att läsa om andras upplevelser. Det syns att många tar hand om sitt utseende, inte bara skådespelare och sportsmän, men även vänner i sin omgivning.

Det är inte lika tabubelagt att göra botox® som man idag, vad tror ni det beror på?

Mycket beror på hur samhället förändras samt att man ser att fler i sin omgivning också tar hand om sitt utseende och är öppen och ärligt om det. Det är uppenbart att det är helt normalt att ta hand om sig själv och sitt utseende.


Hur länge håller behandlingen?

Hur länge behandlingen håller sig beror på vilket behandling, muskelstyrka och doseringen. Män med starkare muskler behöver ofta högre doseringar. I snitt kan man säga att toxin i ansiktet håller sig i 3 månader, svettbehandlingar i 9 månader och huvudvärk kring 6 månader. Varje patient får dock en individuellt anpassad behandlingsplan och uppföljning.


Vilka användningsområden mer än skönhet kan botox® används till?

Det är framförallt också i medicinskt syfte så som migrän, vid spastiska muskler eller en överaktiv urinblåsa.


Innan man behandlas med Botulinum Toxin A mot migrän behöver man en grundlig utredning samt att försök med andra medicinska behandlingar har misslyckats. Behandlingen utförs enbart av en neurolog och det behövs en remiss dit. Din läkare på vårdcentralen kan hjälpa dig med detta.


Hur lång tid tar det innan jag ser resultat?

Efter behandlingen börjar det kännas att musklerna slappnar av efter 3 till 5 dagar. Ett fullständigt resultat syns efter 14 dagar. Hos oss på Dr.Ferlin bokar vi alltid ett återbesök efter 14 dagar för att utvärdera resultatet och vid behov gör en ’touch up’ utan extra kostnad.


Försvinner botox® helt om jag väljer att inte fylla på?

Toxin bryts ner av kroppen och försvinner helt om man väljer att inte fylla på. Det är absolut en fördel att det inte stannar i kroppen. Gör man behandling av rynkor i förbyggande syfte så rekommenderar vi dock att upprepa behandlingen var tredje månad för bättre resultat.


Vad är det för skillnad på botox® och fillers?

Botox® är ett läkemedel som innehåller Botulinum Toxin A som får muskler att slappna av. Det kan bara förskrives av Leg.Läkare. Botulinum Toxin A verkar vid förbindelsen mellan nerver och muskler och förhindrar frisättningen av en kemisk budbärare som kallas acetylkolin från nervändarna. Detta förhindrar att musklerna drar ihop sig. Denna muskelavslappning är tillfällig och avtar gradvis.

"Populära områden att använda fillers hos män är tear trough, haka och käklinje"

Fillers som innehåller hyaluronsyra är ett mjukvävnads fyllmedel som injiceras i huden på olika djup för att fylla rynkor eller skapa ansiktsvolym. Fillers binder vätska. Populära områden att använda fillers hos män är tear trough, haka och käklinje.


Vad finns det för bieffekter med behandlingen?

Bieffekter uppstår sällan och det som kan upplevas är rödhet vid första timmen och ibland lite huvudvärk första dygnet. Alla biverkningar och saker man bör tänka på går vi genom inför behandlingen. Några exempel kan vara att på behandlingsdagen undvika alkohol, inte massera ansiktet samt inte träna.


Kan du berätta mer om nya lagen om estetiska behandlingar som träd i kraft 1:a juli 2021?

Lagen innehåller bestämmelser om att endast legitimerade läkare, tandläkare och sjuksköterskor ska kunna utföra estetiska injektionsbehandlingar. Kliniken måste ha en patientförsäkring och vara registrerad hos inspektionen för vård och omsorg, IVO. Viktig är också att patienterna får en konsultation och betänketid på minst 48 timmer innan behandlingen. Under konsultationen ges information om möjligt resultat samt biverkningar/komplikationer.


Vad kostar en behandling?

Priserna kan variera från 2.500kr upp till 10.000kr beroende på vad för behandling och hur stort område som behandlas.

 

Är du intresserad av att veta mer eller har du några specifika frågor, kontakta Dr Ferlin här:

Instagram: dr.ferlin

Hemsida: drferlin.se

Bokadirekt: Dr Ferlinコメント


NYHETSBREV

  • linkedin-brainz
  • facebook-brainz
  • instagram-04

MER ARTIKLAR 

KANALER

bottom of page