top of page
  • Julia Andersson Milenkovic

De Banar Vägen För Framtidens Demensvård

Samvaro med djur, rörelse ute i natur och hemlagad mat är receptet till ett framgångsrikt koncept utvecklat av Silviasyster Helen Skedebäck och sedan 2018 även Silviasyster Karin Wallin. Sedan 2016 har dagverksamheten Sjöbrisen i Stockholm tagit emot gäster med kognitiv svikt- och resultaten har visat sig mycket goda.


Foto av: Julia Andersson Milenkovic

Bara ett stenkast från den natursköna Mälaren ligger dagverksamheten Sjöbrisen. Hit kommer gäster varje dag som är över 65 år med kognitiv svikt. Verksamheten drivs av Silviasystrar med hjälp av djurvårdare, beteendevetare, socionom.


Vi ville skapa en plats där människor med kognitiv svikt ska erbjudas den bästa möjliga samvaron. Vi tror starkt på att djur, natur och rörelse är bland de viktigaste bidragande komponenterna till ett bättre mående, säger Helen och Karin.


Under årets alla dagar promenerar de tillsammans utefter Mälaren och Vinterviken. Aktiviteter som boule, trädgårdsyatzy, poesiläsning och sång, grillning och kubb är även naturliga inslag bland den dagliga verksamheten.


Vi besöker ofta en 4H gård och Aspuddsparken under våra promenader där vi njuter av lugnet under fikastunden. Vi får även möjligheten att ta del av djurens liv på gården genom kalvning och matning. Förutom att beskåda djuren får vi även ta del av barnens glädje genom spring och lek, säger Karin och Helen.


Samvaro med husdjur

Inne hos Sjöbrisen blir gästerna varje dag bemötta av den utbildade terapihunden Piccolina, som med sin viftande svans höjer glädjen hos alla. Inne i djurrummet bor även de två marsvinen som gästerna kan umgås med i en mjuk närvaro.


Alla dessa stunder med djuren bidrar till en ökning av oxytocin (”lugn- och ro-hormon”). Vi ser att gästerna har en mer avslappnad kroppshållning och mindre inslag av oro när de är hos oss, säger Helen.


En ytterligare faktor som bidrar till gästernas välmående är den varierade och näringsrika kosten som varje dag tillagas från grunden. I köket får gästerna känna smak och doft av hemlagad mat och nybakt bröd, och de olika måltiderna formas efter färg, form, konsistens, smak och doft.

Alla dessa element är viktiga aspekter för en positiv upplevelse av måltiden. Vi ser även att detta har bidragit till att våra gäster har god och ökad aptit vid våra måltider, säger Karin.


Bättre resultat på minnestest

Bland Sjöbrisens gäster fick två av dem ett bättre resultat på sitt minnestest i år än de fått tidigare. Ett resultat som verksamhetscheferna är mycket glada över men även nyfikna på.


– Vårt koncept är samtida med dagens forskning som visar på att rörelse är en viktig faktor för ett bättre mående. Därför önskar vi att en eller flera forskare ville undersöka faktorerna till detta resultat bland våra gäster, säger Helen.


Foto av: Julia Andersson Milenkovic

Vill få fler att göra skillnad

Nu vill dagverksamheten Sjöbrisen att fler ska med på deras resa och efterlyser därför andra med intresse för djur- och naturkoncept som vill utveckla sina verksamheter eller Silviasystrar som vill starta liknande dagverksamhet, och sprida koncept vidare i landet.


Vi kan fungera som stöd och mentorer till andra som vill utveckla detta arbetssätt och koncept. Det här är framtiden inom demensvård. Vi som arbetar här känner att vi gör någonting bra, någonting värdefullt. Om någon av våra familjemedlemmar skulle bli sjuka i framtiden är det till ett sånt här ställe vi vill att de hamnar på, säger Helen och Karin.


Om du är intresserad av konceptet kan du mejla till info@sjobrisen.nu eller besöka deras hemsida sjobrisen.nu !


 


Comments


NYHETSBREV

  • linkedin-brainz
  • facebook-brainz
  • instagram-04

MER ARTIKLAR 

KANALER

bottom of page