top of page
  • Brainz Magazine

Gör Revolt Mot Perfektionsjakten: Vägen Till Äkta Lycka Och Autentisk Livsstil – Intervju Med Martina Iven

Martina Iven är rebelliska livscoachen, kommunikationsstrategen och grundaren av Happy Points AB. Hennes vision är att hjälpa människor göra revolt mot perfektionsjakten och bryta prestationshetsen – en vision som är ett resultat från hennes egen revolt och förändringsresa. Utifrån hennes erfarenheter har hon skapat en kraftfull coachingmetod för att hjälpa andra att leva sina liv utifrån vad som ger äkta lycka, i stället för det som bara ser bra ut på pappret. 


Berätta om ett avgörande ögonblick i ditt liv som förde dig dit du är idag? 


Somliga skulle säga att jag hade allt. På pappret hade jag nog det också. Familj, villa, semesterhus, bil, stabil ekonomi, vänner och ett drömjobb. Ja…jag hade allt jag kunde drömma om. Ändå var det något som skavde. 


Jag la all tid på att vara duktig. Vände ut och in på mig själv för att bli omtyckt av alla och passa in i en särskild mall. Jag var fast i plikten-framför-allt-fällan och identifierade hela min person och värde som människa i min yrkesroll. 


Situationen var egentligen ohållbar i flera år. Jag var alltid stressad, sov dåligt och hade problem med yrsel. Det kändes som att jag inte räckte till någonstans, varken hemma eller på jobbet. Träffade knappt mina vänner och tog mig aldrig tid för mig själv.


Den verkligen vändpunkten var när började glömma viktiga saker. Som till exempel att hämta barnen från förskolan. Detta tog oerhört hårt på mig eftersom jag som barn lovade mig själv att aldrig låta jobbet gå ut över barnen. Situationen summerade allt som kändes fel. Jag insåg att jag i jakten perfektion och prestation totalt svikit mig själv och mina värderingar. Och då bestämde jag mig. 


Jag sa upp mig från mitt jobb. Utan några som helst planer. Bara med beslutsamhet att från den dagen skulle jag ta kontroll över mitt liv och lägga fokus på det som gör mig lycklig i stället för det som förväntades av mig eller bara såg bra ut på pappret.


Vad inspirerade dig att starta Happy Points AB och vad är visionen bakom din verksamhet? 


Själva begreppet Happy Points kom jag på redan 2012 när jag lanserade min blogg med samma namn. Jag hade ett jobb som tog all min tid och jag var superstressad och mådde dåligt.


Bloggen skulle vara en slags påminnelse om att livet inte bara handlar om att jobba och prestera utan även om att ha roligt. I bloggen skulle jag skriva om alla mina lyckliga stunder. Stora som små. 


Bloggen höll cirka ett år. Sen rann det hela ut i sanden. Dels för att jag jobbade för mycket, ironiskt nog, dels för att det blev ytterligare en stress att försöka skapa alla de där lyckliga stunderna utanför jobbet. 


Däremot har jag aldrig kunnat släppa taget om själva begreppet Happy Points. Liksom känt på mig att jag skulle kunna återanvända det någon dag. På något sätt.


När jag sa upp mig från min fasta anställning började jag själv gå hos en coach. Tillsammans med henne fick jag äntligen stanna upp och börja lyssna till mig själv igen. Jag fick konkretisera mina drömmar, återupptäcka mina förmågor och värderingar.


Ganska snart föll bitarna på plats och jag kände mig pånyttfödd när jag insåg att det är livscoach jag ville bli. Jag skulle starta eget företag och det fanns inget annat alternativ än att företaget skulle heta just Happy Points. 


Men idag handlar Happy Points inte om kvantitet och försöka hinna med så mycket kul som möjligt utanför arbetstid. Jag hjälper mina klienter att hitta sina äkta lyckopoäng så att de kan leva sina liv utifrån det som ger dem äkta lycka i stället för det som bara ser bra ut på pappret. Jag vill att alla som känner sig fast i perfektionsjakt och prestationshets ska kunna bryta sig loss och leva ett autentiskt liv. 

 

Varför är det viktigt att leva autentiskt?


För att annars lever du ständigt med det där skavet – den där känslan av att något är fel.

Skavet i sig kan översättas till mycket. Du kan ha allt men ändå känna att du inte har någonting. Du kan känna alla människor i hela världen men ändå känna dig ensam. Du lägger all din tid på jobbet fast du hellre vill vara med familjen. Ditt äktenskap bygger på en praktisk lösning i stället för sann kärlek. 


Lever du med ett skav för länge börjar du känna dig olycklig och du kan även bli riktigt sjuk. 

Att leva autentiskt handlar om att leva efter dina värderingar och se till att leva ditt liv efter det som gör dig lycklig. Det är det här jag kallar att leva med dina lyckopoäng. Sluta bry dig om perfektion, prestige och prestation. Sluta bry dig om vad alla andra tycker. Följ hjärtat och våga vara dig själv fullt ut. 


Det är när du lever autentiskt som du inte behöver ångra något på din dödsbädd.


Kan du berätta om tjänsterna som erbjuds på Happy Points AB? Vad skiljer den från andra liknande plattformar?


Min verksamhet erbjuder två olika tjänster. Grunden är ”REVOLTEN”, ett exklusivt och skräddarsytt coachingprogram för dig vill ha en tillägnad partner i vardagen som hjälper dig mot dina mål. Om du är fast besluten att göra revolt mot perfektionsjakten och bryta prestationshetsen är detta rätt program för dig.


Du får tillgång till 10x 1:1 coachingsamtal. Programmet grundar sig i Happy Points metoden vilket innebär att vi utforskar och identifierar dina personliga lyckopoäng dvs dina äkta värderingar och styrkor, som du sen använder dig av för att skapa rätt omständigheter i ditt liv för att nå ditt mål och sätta din lycka och välmående i centrum.


Vidare erbjuder jag medlemstjänsten ”HEARTS OF HAPPY POINTS”. Ett community för alla som vill ge mer utrymme för personliga utveckling i livet. Som medlem får du tillgång till ett smörgåsbord av övningar, utmaningar, verktyg, inspiration och motivation. Som bonus får man även chans att delta i gruppcoaching och gemensamma reflektioner tillsammans med de andra medlemmarna. 


Happy Points är dock inte bara ett koncept och min metod för coaching. Det är en rörelse och kraft för en förändring jag vill se mer av i samhället. Det är ett hårt samhälle vi lever i idag. Ett samhälle med fokus på perfektion, prestige och prestation. Det råder alldeles för många pekpinnar och åsikter om hur saker bör vara. Tillsammans med mina klienter och medlemmar vill jag bidra till ett snällare samhälle där vi hyllar olikheter och det faktum att vi är mänskliga. 


Hur ser ditt liv ut idag jämfört med ditt ”tidigare liv”.


Idag har jag kontroll över mitt liv. Jag låter mig inte styras av andras åsikter om hur jag borde vara eller vad jag bör göra. Jag tar medvetna beslut i vardagen som skapar rätt förutsättningar för att min lycka och välmående ska blomstra. Jag har hittat mina lyckopoäng, som jag ser till att leva efter. De guidar mig i alla beslut och situationer. Det är inte alltid lätt. I vissa sammanhang kräver det mod. Men det är så oerhört befriande att äntligen våga vara mig själv fullt ut. 


Så, vem är du när du är dig själv fullt ut?


Hmm, bra fråga! Min man och mina barn säger att jag är knasig. Och vet du? Jag gillar det. Det är ett bra kvitto på att jag lever ut alla mina sidor. Jag är sprallig, lekfull och har livlig fantasi. Jag älskar att sjunga, dansa och spela teater. Går i gång på allt kreativt skapande. Skriva, rita, måla, inreda, koreografera eller skräddarsy övningar åt mina klienter. Jag drömmer om att skriva böcker och att spela superhjälte i en actionfilm. För mig är samtal något av det finaste vi har i livet. Samtal för att förmedla, förena, förlåta och förstå. Jag kan samtala i timmar och jag lyssnar gärna på andras samtal. Tröttnar aldrig på att inspireras och lära av andra. 


Även om mitt utgångsläge idag är glad så känner jag fortfarande alla känslor. Jag spelar på hela känsloregistret emellanåt och försöker aldrig mer upprätthålla en perfekt yta med rädsla för vad andra ska säga. Jag är stark och svag. Modig och rädd. Självklar och osäker. Jag är dålig på att sy, räkna matte och att öppna min post. Jag tror att alla tekniska saker ska sprängas om jag råkar trycka på fel knapp. Jag gör många misstag och jag är långt ifrån perfekt. Acceptansen i det gör mig lycklig och harmonisk.


Avslutningsvis, vad är det viktigaste du vill att läsarna tar med sig efter att ha läst den här intervjun?


Det absolut viktigaste att komma ihåg är att ta beslut och lev ditt liv efter vad som gör dig lycklig snarare än det som bara ser bra ut på pappret. Låna gärna mitt motto: Lyckopoäng i stället för duktigpoäng.


Och om du vill du ha hjälp, vet du nu vart du ska vända dig!


För mer information, följ Martina på Instagram, LinkedIn eller besök hennes hemsida!

Comments


NYHETSBREV

  • linkedin-brainz
  • facebook-brainz
  • instagram-04

MER ARTIKLAR 

KANALER

bottom of page