top of page
  • Brainz Magazine

Glittrande Smycken Även Efter År Av Användning? Lär Dig Att Ta Hand Om Dem På Rätt

Glänsande örhängen, glittrande ringar eller pråliga halsband. Inget understryker kvinnlig skönhet som smycken. Men tidens tand visar sig även på ädla metaller. Silver svartnar med tiden, guld däremot förlorar sin glans och ädelstenar ändrar färg. Läs hur du kan ta hand om dina smycken så att de är lika praktfulla som när du tog på dig dem första gången.Smyckens huvudfiende är vanligen fukt och ljus. Även om du bara har en samling guldringar hemma eller en hel uppsättning av smycken så är A och O att lägga dem i ett smyckeskrin. Det finns praktiska förvaringssystem för glittrande tillbehör som ställ och hängare som även gör att smyckena alltid är inom synhåll och kan ge dig glädje när du inte har dem på dig just vid tillfället. Placera alltid de här förvaringssystemen i en mörk del av rummet där soljjuset inte når. Letar du fortfarande efter ett smyckeskrin där alla dina smycken får plats? På FAVI.se hittar du smyckeskrin och hängare i alla former, färger och storlekar.


Tips: Kom ihåg att ha en mjuk trasa i ditt smyckeskrin så att du i slutet av dagen försiktigt kan torka av smyckena när du lägger ned dem i smyckeskrinet igen. På så sätt får du bort rester av svett eller parfym.


Ta av dem när du idrottar eller lagar mat

Smyckenas skönhet avtar vid kontakt med vatten, svett, hastiga temperaturförändringar och luft. Man kan även säga att ju mindre du bär dem desto längre varar glansen. Det räcker dock utmärkt med att ta av smyckena vid varje mer ansträngande fysisk aktivitet under vilken du svettas eller utsätter smyckena för stötar och fukt.


Skydda dem mot kosmetika och rengöringsmedel

Kemikalier av alla typer accelererar oxidationen på metallers ytor. Sätt därför på dig halsband, armband eller örhängen först efter att du använt parfym, hårspray eller andra skönhetsmedel, som inte är 100 % naturliga. Det gäller även andra metaller, som till exempel guld med flera karat. Ju fler karat smycket har desto mjukare är det och löper i och med det större risk för att få repor. Det skonsammaste är därför att ta ner smyckena och regelbundet rengöra dem.


Hantera ädelstenar som bomull

Ädelstenar är inte bara vackra att se på utan även sköra och extremt känsliga för snabba temperaturförändringar. De kan orsaka att ädelstenarna ändrar sina färger eller till och med spricker. Särskilt känsliga är smaragder, som endast är till för att bäras vid särskilda tillfällen.


Hur rengör man bijouterier, guld eller silver?

En gång emellanåt är det nödvändigt att ge smyckena en ordentlig rengöring i ett bad med rengöringsmedel och varmt vatten. Häll ett par droppar rengöringsmedel i en skål med varmt vatten och låt smyckena vara i den i två till tre minuter. Med en mjuk borste kan du rengöra gravyrer, ädelstenar och olika detaljer på smycket. Skölj sedan av alla dina smycken under kallt vatten och torka dem torra med en mjuk trasa. Om dina smycken är ordentligt smutsiga, låt en juvelerare rengöra dem med en speciallaser eller ultraljud, som tar bort all smuts och alla avlagringar.


Smycken ska i första hand skänka glädje och göra dig vackrare. Bär därför bara de dyrare vid särskilda tillfällen och ha med en sidenpåse i handväskan som du kan lägga ner dem i. Glöm heller inte att smycken är det sista du klär på dig innan du går hemifrån och dessutom det första du tar av dig när du kommer hem.


Comments


NYHETSBREV

  • linkedin-brainz
  • facebook-brainz
  • instagram-04

MER ARTIKLAR 

KANALER

bottom of page