top of page
  • Brainz Magazine

Hemligheten Att Låsa Upp Mer Kreativitet I Ditt Arbete

Har du någonsin känt att du har fastnat i ett "kreativt hjulspår"? Känner du dig frustrerad över en dimmig hjärna som inte verkar ha den "output" den brukade? Önskar du att du hade mer energi att "leka" i ditt företag eller arbete? Det finns en hemlighet med att skapa varaktig energi, optimalt fokus och ökad kreativitet. Det kanske inte är vad du tror.Det handlar om att ge bränsle till den kropp-sinne-anslutningen och skapa en solid grund för fysisk och mental hälsa inifrån så att din kreativa produktion kan flöda fritt.


Hur gör man det? Magkänsla. Ja, dess kraft expanderar bortom att reglera matsmältningen.


Här är 3 sätt att utnyttja kraften i din magkänsla och släppa loss det kreativa flödet du har behövt för att växa ditt passionsprojekt, nästa arbetspresentation eller senaste affärsinsats.


Andas djupt in i magen, ditt kreativa centrum.

Tarmen har ofta erkänts som sätet för vår intuition, eller "inre vetande". Det stämmer, din hjärna kanske inte är det bästa organet att konsultera för kreativitet. Har du någonsin lagt märke till att ju mer du tänker på att skapa, desto mer kan din hjärna komplicera processen? Å andra sidan, någonsin känt som att en skapelse bara "flödar" ur dig?


Att konsultera din kropp istället för ditt sinne är ett enkelt tips för att tända "flödet". Fokusera din uppmärksamhet på känslan av luft som fyller upp din mage, och det försiktiga släppet när du andas ut. Öva detta några gånger och njut av ett överflöd av nya idéer och ett lugnare nervsystem (mer om detta senare!)


Fyll på med tarmvänlig mat.

Det är ingen överraskning att vad vi matar vår mage spelar roll. Detta kan också bli bränsle för din kreativa process. Hur? Att äta en mängd nyttiga, näringsrika livsmedel, särskilt växter (tänk på alla frukter, grönsaker, fullkorn och bönor du kan få tag på) främjar en hälsosam tarmflora. Detta ekosystem i din tarm är som en regnskog, frodas med en mängd olika växter och fullt av fantastiska levande "buggar" (mikrober som bakterier), ansvariga för att upprätthålla homeostas i hela din varelse.


När din tarm är fin och balanserad upplever du bättre fokus, mer mental klarhet, mindre trötthet och optimal energi! God tarmhälsa främjar också vilsam sömn, vilket är då många av våra kreativa idéer kan bearbetas. Du vet förmodligen hur en dålig natts sömn kan svälta ut det där kreativa surret.


Ge näring till hela ditt nervsystem

Visste du att du har flera nervsystem? Din tarm har faktiskt sitt eget nervsystem. Det är därför det ofta kallas den "andra hjärnan". När du prioriterar din matsmältningshälsa ger du näring åt detta nervsystem. Detta gör att du kan få ut mest energi ur näringsrik mat, förbättra ditt immunförsvar och slå hjärndimma. Det centrala nervsystemet omfattar hjärnan och ryggmärgen, och det påverkar också direkt matsmältningen.Det enklaste sättet att ge näring åt båda systemen är att träna en "Mindful Meal". Här är hur:


1. Var verkligen närvarande med din mat, genom att använda alla dina sinnen. Ta dig tid att lukta på aromerna, lägg märke till färgerna på din tallrik (kom ihåg att ett färgstarkt utbud av produkter gör din mage glad) och smaka på varje smak.


2. Tugga varje tugga ordentligt. Matsmältningen börjar trots allt i munnen! Att äta i en långsam och jämn takt skickar signaler till din brian och kropp att du är säker och därför kan förbli lugn.


3. Andas mellan tuggan. Ja, mer andning. Varför? Eftersom djupa, medvetna andetag är det mest effektiva sättet att stänga av det sympatiska nervsystemets respons (tänk stress) och aktivera den parasympatiska responsen (tänk vila). När ditt parasympatiska nervsystem är aktivt kan din kreativitet flöda!Nästa gång du kämpar för att bli kreativ, fokusera på din magkänsla. Vissa av dessa verktyg kan du använda i ögonblicken före skapandet, andra kräver att du bygger nya hälsosamma tarmvanor och på så sätt bygger den kreativa "muskeln" vid andra tillfällen under dagen, även vid måltid. Var du än börjar, kom ihåg att en frisk du främjar en kreativ du. Andas, fyll på och ge näring. Din kreativitet kommer naturligtvis att följa.

 

Ursprungsartikel skriven på engelska av: Trish Whetstone, Executive Contributor. Läs den här!

Comments


NYHETSBREV

  • linkedin-brainz
  • facebook-brainz
  • instagram-04

MER ARTIKLAR 

KANALER

bottom of page