top of page
  • Brainz Magazine

Lyssna Eller Förlora ‒ 3 Steg För Att Bemästra Konsten Att Lyssna

Chefer, när lyssnade du senast på en anställd? Nej, inte den typen av lyssnande som vi alla är obligatoriskt skyldiga till. Vi menar verkligen lyssna. Svårt att svara på, eller hur? Om du skakar på huvudet är det ett bekymmer och en anledning att läsa vidare!Ledare måste visa respekt för anställda för att känna sig hörda och värderade. Gallups senaste State of the Global Workplace-rapport avslöjar en förbluffande låg nivå, 20 % av de globala anställda är inte engagerade på jobbet. Lyssnar du ännu?


Studien fann också att 70 % av de globala anställda efter pandemin verkligen kämpar; de är stressade, arga, ledsna och oroliga. Sättet vi kommunicerar på, i synnerhet lyssnar, kan räcka långt för att visa intresse, oro och medkänsla.


Det sker ett skifte efter pandemin eftersom anställda har möjlighet att omprioritera sina liv och sina värderingar. Anställda är villiga att sluta sina jobb för att hitta rätt passform – en miljö där de kommer att känna sig hörda, respekterade och värderade. Ytterligare på denna punkt är en annan Gallup-studie, den decennier långa The State of the American Workplace-studien, som avslöjade att anställda slutar på grund av bristande kommunikation, en psykologiskt osäker arbetskultur och dåliga tillväxtmöjligheter.


Skiftet är i rörelse men som allt annat är det aldrig för sent att göra några förändringar.

Här är tre steg för att bli en bättre lyssnare för trots allt är det bra för för ditt företag.


1. Var närvarande

Visa att du respekterar och värdesätter vad någon säger till dig genom att vara närvarande.

Om det är en schemalagd tid att träffas, förbered dig genom att bokstavligen skaka av dig de otaliga sakerna du tänker på. Hitta en privat plats och hoppa och rör dina armar för att skaka av dig distraktioner, slå inte av idén förrän du provat.


När ditt sinne är klart, lägg undan enheter eller andra distraktioner och kontrollera ditt kroppsspråk – var öppen, inte nedsjunken, annars kan du verka uttråkad. Var närvarande och få ögonkontakt, om inte detta anses vara oartigt i din kultur, och lyssna. Luta dig tillbaka, ta ett djupt andetag och var närvarande.


2. Var empatisk

Sätt dig själv i en annans position och se genom deras lins. Föreställ dig själv i ditt team medlems situation, var uppmärksam på deras känslor och läs av rummet. Är det här rätt tidpunkt för det här samtalet? Är du i ett lämpligt utrymme? En del av bra lyssnande är mindfulness för att avgöra om klimatet eller timingen är lämplig. Om någon av er har bråttom är det inte rätt tillfälle.


Förmågan att urskilja andras känslor och lyssna på ett meningsfullt sätt är grundläggande för att bygga relationer, kommunicera, vårda, bygga, skydda och inspirera till att leda andra framgångsrikt.


3. Svara på ett lämpligt sätt

I grunden handlar det om att vara en god lyssnare om att visa respekt och svara i rätt tid.

När din team medlem börjar prata, slappna av och lyssna och lyssna lite mer. Låt dem avsluta sina tankar utan avbrott. Det kan vara väldigt svårt att inte avbryta och hoppa in i konversationen. Vänligen motstå frestelsen att avbryta eller avsluta sin mening, vilket framstår som respektlöst, och det tyder på att du tror att du är intelligentare, snabbare eller inte har tid att lyssna.


När de är klara med sina tankar, låt det ta en paus – obekvämt i början, men ändå otroligt kraftfullt, för att se till att de verkligen har avslutat sin åsikt. Du kommer att bli förvånad över vad du kan lära dig genom att använda tålamod och en paus och låta dem avsluta sina tankar.


Skriv inte ditt svar medan de pratar. Om du gör detta är du inte aktivt lyssnande och fullt uppmärksam.


Undvik att lägga till din liknande historia, även i ett försök att relatera. När du har berättat din del har du ändrat konversationen och gjort den om dig, inte team medlemmen. Det är okej att nämna att du hade en liknande situation, men vänta till slutet av konversationen och förtydliga inte.


Arbeta med dessa tre saker och du kommer att bli chockad över förbättringen av produktivitet, retention och övergripande kultur på arbetsplatsen. För vi vet alla att arbetsplatsen har förändrats och om vi inte anpassar oss till det kommer vi att bli eftersatta.


Framgångsrika ledare behöver mer än intellektuell excellens för att lyckas. Så kallade mjuka färdigheter eller sociala färdigheter, som att lyssna, är avgörande för att vara en bra ledare. Hör dina team medlemmar när de berättar att de söker syfte; personligen och för deras organisation, flexibilitet och livsstil.


Dina anställda behöver känna att de arbetar i en säker miljö, där deras röster är välkomna, hörda och värderade, där de kan känna sig uppfostrade och investerade i sin karriärtillväxt, mentala och fysiska välbefinnande och sina samhällen. Dina ansträngningar som ledare kommer att löna sig med en gladare, lojalare och engagerad arbetsstyrka. För att inte tala om en ökning av innovation och produktivitet.


Öppna ditt sinne och börja lyssna.

 

Ursprungsartikel skriven på engelska av: Heidi Dulebohn, Executive Contributor. Läs den här!

Comments


NYHETSBREV

  • linkedin-brainz
  • facebook-brainz
  • instagram-04

MER ARTIKLAR 

KANALER

bottom of page