top of page
  • Brainz Magazine

Ny Svensk Teknik Har Potential Att Möjliggöra Utsläppsfri Kalkproduktion

Kalksten är en viktig komponent i tillverkningen av så många olika material, allt från stål till papper; men dess produktion frigör också en hög halt utav CO2. I Sverige står produktionen för 19 procent av landets CO2-utsläpp tillsammans med cementindustrin.


Nu har en svensk startup meddelat att man potentiellt kan ta bort alla utsläpp från kalkindustrin; och branschsiffror backar upp resultaten.


SaltX Technology har upptäckt en teknik som kallas Electric Arc Calciner (EAC), som kan elektrifiera produktionen av bränd kalk och samtidigt separera och fånga upp CO2 från kalkstenen.


Tekniken fungerar genom att förändra vad som händer under en process som kallas kalcinering. För att detta ska kunna ske måste fossileldad uppvärmning ske, men SaltX har ersatt detta med förnybar energiuppvärmning. Det har också sett till så att CO2-utsläppen isoleras och fångas upp.


Dagens tillverkningsprocess för kalk och cement är förlegad och ohållbar och utsläppen måste minska kraftigt. Vi har tänkt om och tillämpat innovativ teknik och kunskap från grunden för att skapa en netto-noll-lösning som är skalbar och har potential att komma igång med att producera "grön kalksten." – Lars Croon

Lars Croon, processchef på SaltX, sa att dagens tillverkningsprocess för kalk och cement "är föråldrad och ohållbar", och tillägger: "Vi har tänkt om och tillämpat innovativ teknik och kunskap från grunden för att skapa en lösning som är "net-zero" som är skalbar och har potential att börja producera "grön kalksten".


Innovationen kommer även att användas som laddningsreaktor för SaltX energilagringslösningar för att öka laddningstemperaturerna för ökad effekt och skalbarhet.Om SaltX Technology

SaltX Technology utvecklar och säljer patenterade energilagringslösningar. SaltX arbetar för att utveckla och erbjuda hållbar teknik och lösningar som gynnar kunder, klimat och samhälle.
 

Ursprungsartikel skriven på engelska av: Brainz Magazine. Läs den här!

Comments


NYHETSBREV

  • linkedin-brainz
  • facebook-brainz
  • instagram-04

MER ARTIKLAR 

KANALER

bottom of page