top of page
  • Brainz Magazine

Olika Mäklararvoden

Att göra en bostadsaffär är en stor händelse i de flesta människors liv eftersom det för de allra flesta är få om ens något annat tillfälle i livet då man gör en affär med så stora belopp involverade. Det finns mycket att tänka på när det gäller bostadsaffärer och många kostnader att ta hänsyn till som exempelvis lagfart, pantbrev, skatt på vinsten och mäklararvode.


Just mäklararvodet är en av kostnaderna som många tycker är svårast att beräkna och svår att få grepp om. Om vi börjar från början så är mäklararvodet den avgift som mäklaren tar ut för allt arbete som ingår när denne förmedlar en bostad vid försäljning.


Det är många olika saker som ingår i ett mäklararvode. Bland annat brukar saker som hjälp med juridiken, att hålla i visningar samt alla kontakter med banker och potentiella köpare skötas av mäklaren.


Det finns olika sätt att beräkna mäklararvodet och ett bra sätt att få en bra överblick över detta är att gå in på en sajt med information om mäklararvode som exempelvis mäklararvode.se.


Det blir inte lättare att få grepp om mäklararvoden när man får höra om flera typer av sådana, men det finns vissa som man bara måste känna till innan man ger sig in i en bostadsaffär. En sådan är att de två vanligaste typerna av mäklararvode är fast mäklararvode samt mäklararvode i procent.


Hur stort mäklararvode du ska betala när du säljer din bostad beror alltså till stor del på vilken av dessa två typer av mäklararvode som används.


Ett fast arvode är precis som det låter ett fast pris. Det innebär att du betalar en förutbestämd summa oavsett vilket pris bostaden sedan säljs för. Detta kan vara något som känns tryggt för säljaren eftersom denne då vet på förhand hur mycket denne ska betala.


Hur stort arvodet i procent blir bestäms däremot av vilket försäljningspriset blir.


Comentários


NYHETSBREV

  • linkedin-brainz
  • facebook-brainz
  • instagram-04

MER ARTIKLAR 

KANALER

bottom of page