top of page
  • Brainz Magazine

Sätta Gränser – Hur Du Skyddar Din Tid Och Energi Som Egenföretagare

När du arbetar för dig själv så är det viktigt att sätta gränser och skydda din tid och energi. Utan fasta gränser inom verksamheten är det svårt att fungera och göra ditt bästa. Tid och energi är det mest värdefulla du har som företagare. Det är dock inte alla företagare som ser det så. Vissa tror att genom att arbeta långa timmar och dra ner på raster och sömn så kommer de att nå sina mål snabbare. Det kan vara en tillfällig lösning men i längden är det inte hållbart.När du förstår och lär dig hur du skyddar din tid och energi väljer du ditt välbefinnande som en prioritet. Du kommer att känna dig motiverad, starkare och produktiv snarare än överväldigad, frustrerad och distraherad.


Här är några tecken på att du måste börja fokusera på att skydda din tid och energi:


  • Du har svårt att säga nej

  • Din inkorg och kalender är utom kontroll

  • Du är väldigt upptagen men du känner inte att något blir gjort

  • Du jobbar långa dagar

  • Du känner dig trött hela tiden


Du kan se varför det är viktigt att skydda din tid och energi. Att sätta gränser hjälper dig att förbli disciplinerad med ditt arbete, känna kontroll över dina dagliga aktiviteter, hålla dig engagerad i dina prioriteringar och spendera dina dagar som du vill att de ska spendera.


Nedan är 7 sätt att hjälpa dig skydda din tid och energi


Kommunicera gränser med din familj, vänner och kunder

Låt dina vänner och familj veta när du kan nås på telefon så att du inte får oväntade samtal när du är upptagen. Lär dig att tacka nej till möten och evenemang som du inte vill delta i. Till exempel om det är ett sent evenemang och du har en presentation på morgonen.


Gör samma sak med dina kunder. Sätt gränser med varje kund redan i början och förklara när du kan nås och hur de kan komma i kontakt med dig. Mina kunder vet till exempel att det kan ta mig upp till 24 timmar att komma tillbaka till dem via e-post och att jag inte ringer några samtal utanför arbetstid.


Hantera din dagbok

Jag älskar dagbokshantering. Det håller mig organiserad och på rätt spår med mina dagliga aktiviteter. Om det inte existerar i min dagbok så finns det inte.


Om en uppgift är mycket stor, blockera inte 4 timmar för att utföra den. Dela i stället ner det i mindre bitar och steg. Det är mycket lättare att slutföra en 15-30 minuters uppgift än ett 4-timmarsprojekt och bli överväldigad i processen. Du kan till och med gruppera 5-minutersuppgifter i en 30-minutersgrupp och slutföra alla på en gång.


Bygg alltid in bufferttid för att undvika försening till ditt nästa möte.

Jag använder också ett färgkodnings system. Du kan kategorisera saker i grupper och få en mycket bättre överblick över vad som händer i din kalender. Du kan ha en färg för alla externa möten, en annan färg för resor, den tredje för prospektering av kunder, en fjärde för personliga saker och så vidare.


Hantera din inkorg

Kan du hänga med i din inkorg? E-post är en av de största tidsslöserierna så blockera lite tid i din dagbok för att komma ikapp dina e-postmeddelanden och hitta ett system som fungerar för dig. Vissa människor kontrollerar sina e-postmeddelanden endast två gånger om dagen, andra föredrar att rensa dem på helgerna.


Lägg lite tid på att avsluta prenumerationen på e-postmeddelanden som du inte längre vill ta emot och använd flaggor och ett färgkodnings system för olika typer av e-postmeddelanden som måste åtgärdas beroende på deras prioritet.


En bra praxis är också att skapa olika mappar och undermappar och kategorisera de e-postmeddelanden som du vill behålla men inte i din faktiska inkorg.


Rensa ditt utrymme

Att släppa taget om saker som du inte längre behöver och hålla ditt skrivbord rent och litet gör att du kan bli mer produktiv, motiverad och effektiv. Det hjälper också ditt psykiska välbefinnande genom att minska stress och hjälpa dig att koncentrera dig bättre.


Fokus på intäkts genererande aktiviteter

Jag hör mycket från mina kunder att de inte hinner med allt som behöver göras dagligen men när vi tittar på deras uppgifter och att göra-listor visar det att det mesta av deras tid är fokuserad på icke- intäkts genererande verksamhet. Och så undrar de varför de får väldigt små intäkter.


Även om vi som företagare må ha många bollar i luften, handlar det om att prioritera och se till att din tid läggs på de aktiviteter som kommer att generera intäkter för ditt företag.


Om du har hamnat i en situation där du spenderar större delen av din tid på aktiviteter som inte ger några intäkter, är det dags att omvärdera dina val. Överväg att delegera vissa uppgifter eller lägga ut till någon annan. Även om det kommer att kosta dig pengar, tänk på hur mycket mer intäkter du kan generera om du faktiskt fokuserar din tid på de uppgifter som kommer att ge dig pengar.


Tänk också på hur mycket tid du lägger på dina möten. Kan du förkorta den tid du spenderar på att träffa människor? Om ett möte vanligtvis är 30 minuter, kan det göras på 15 eller 20 minuter om alla kommer förberedda och inte pratar om irrelevanta saker?


Boka tid för dig själv

Du är den mest värdefulla tillgången i ditt företag och kan inte representera den på rätt sätt om du inte tar hand om dig själv först. Du måste vara på topp när du träffar kunder. Du bör vara utvilad och pigg.


Se till att du schemalägger tid för dig själv varje dag. Det kan vara en promenad under lunchen, meditation på morgonen, gym på eftermiddagen eller en hobby på kvällen. Välj något du älskar och som gör dig glad och lägg till det i din kalender.


Se också till att ta regelbundna pauser under dagen. Till och med 5 minuter var eller varannan timme hjälper dig att hålla dig produktiv hela dagen.


Hitta en ansvarspartner

Att ha någon som du kan prata med om vad som händer i ditt företag är ovärderligt.

Ditt företag utvecklas alltid och du kan ha dagar och veckor när du känner att saker och ting inte går som du vill att de ska gå. Hitta en ansvarsfull partner som kan prata igenom saker med dig regelbundet. Det kan vara en affärsvän, coach, mentor eller till och med någon du nyligen har träffat på en konferens.

 

Ursprungsartikel skriven på engelska av: Anna Filatova, Executive Contributor. Läs den här!

留言


NYHETSBREV

  • linkedin-brainz
  • facebook-brainz
  • instagram-04

MER ARTIKLAR 

KANALER

bottom of page