top of page
  • Brainz Magazine

Sanningen Om Sömnlöshet - Som Du Inte Visste

Ligger du vaken på nätterna och vrider på dig? Ligger du och hoppas på att somna om utan framgång? Gör din brist på sömn dig irriterad, improduktiv, omotiverad eller stressad? Har du kämpat för att få konsekvent sömn i månader, år eller årtionden? Dessa är alla tecken och symtom på klinisk, kronisk sömnlöshet.


Du har förmodligen ägnat tid åt att undersöka "hur man sover bättre", "hur man kan sova snabbare" eller "varför kan jag inte sova." Det är precis vad jag gjorde...i över 30 års tid.


Tyvärr är de flesta råd där ute inte svaret på ditt problem eftersom de bara behandlar symptomen på din oförmåga att sova. Idag ska jag berätta sanningen för dig om grundorsaken till din sömnlöshet.


Vad är sömnlöshet?


Sömnlöshet är helt enkelt att det tar en timme eller mer för dig att somna eller att somna om igen efter att ha vaknat under natten. Det blir kroniskt om det inträffar tre eller fler gånger i veckan och har pågått i mer än några månader.


En klinisk diagnos uppstår om du upplever en skadlig konsekvens under dagen. Till exempel, om du känner dig stressad, orolig, irriterad eller omotiverad för att du hade en dålig natts sömn, faller det in i den kliniska diagnosen.

Enligt WebMD inkluderar symtom på sömnlöshet sömnighet under dagen, trötthet, grinighet eller problem med koncentration eller minne. Andra symtom inkluderar kan också vara att man inte känner sig utvilad efter en natts sömn, ökade fel eller olyckor, och naturligtvis svårigheter att sova eller att sova.


Har du sömnlöshet? Ta min "Vad är din sömnarketyp?" frågesport för att ta reda på det.


Den största myten om sömnlöshet


Alla sömnråd är relaterade till den fysiska aspekten av sömnlöshet, som den här artikeln från Healthline. De vill att du ska förändra din miljö – svalt, mörkt rum, ta bort distraktioner, skaffa rätt säng och kuddar och spraya lavendelolja på dina sängkläder.


Eller så föreslår de att du ändrar din livsstil – träna mer och solljus, stäng av dina enheter minst en timme före sänggåendet, ät rätt, ät inte för nära läggdags och drick mindre alkohol och koffein.


De kan också uppmuntra dig att ta ett tillskott eftersom du måste sakna något mineral eller hormon - melatonin, magnesium, valerianarot eller tryptofan.


Missförstå mig inte, många av dessa är bra saker att göra, och jag föreslår dem ofta själv. Problemet är att de inte tar itu med den sanna orsaken till din sömnlöshet, vilket är att det är ett inlärt beteende.


Sanningen är att för att behandla sömnlöshet måste du ta itu med de psykologiska orsakerna till att du inte kan sova.

Hur sömnlöshet börjar

Sömnlöshet börjar vanligtvis med en stor stressig händelse – ett dödsfall, skilsmässa eller separation, eller en ekonomisk kris eller hälsokris. Under dessa händelser är det helt normalt att ha svårt att sova, men för många människor övergår detta till frustration och oro över sömnen.


Denna frustration övergår i förväntan. Du frågar dig själv: "Är ikväll kvällen jag äntligen ska sova?" Eller så tänker du: "Jag är så utmattad, jag måste kunna sova i natt."

Eftersom du är så utmattad börjar du ägna dig åt beteenden bara för att överleva. Du dricker mer koffein eller energidrycker för att ta dig igenom eftermiddagen. Du somnar framför tv:n klockan 6 eller 7 på kvällen. Du sover ut på helgerna för att "komma ikapp".


Alla dessa saker får dig att må bättre och hjälper dig att ta dig igenom dagarna. De dåliga nyheterna är att dessa saker stör din förmåga att sova och bidrar till din utveckling av kronisk sömnlöshet.


Med tiden lär denna oförmåga att sova den undermedvetna hjärnan, precis som Pavlovs hund, att sängen och natten inte är till för att sova. Det är en tid att tänka, oroa sig, göra en att-göra-lista, spela upp konversationer och alla andra saker som din hjärna gör när du vänder och vänder på natten


Hur behandlar man sömnlöshet?

Den goda nyheten är att de flesta människor kan bota sin sömnlöshet, givet rätt process och information. Och det börjar med att förstå denna psykologiska aspekt. Att bota din sömnlöshet börjar med att ändra trosmönster, beteenden och vanor som har saboterat din förmåga att sova.


Detta görs med en process som kallas kognitiv beteendeterapi för sömnlöshet och anses vara guldstandarden vid behandling av den.


Denna process inkluderar sömnundervisning, avslappnings- och stressreducerande tekniker och specifika beteende- och sömnstrategier för att hjälpa till att återställa dina undermedvetna mönster så att du kan komma ihåg hur du ska sova hela natten.


Denna behandling är så effektiv att i kliniska prövningar vid Harvard University förbättrade 100 % av människorna sin sömn, där 75 % av dem botade sin sömnlöshet och 90 % fortsatte att förbättra eller bibehålla sin sömn vid ett års incheckning.


Är denna behandling rätt för dig?

Jag inbjuder dig att boka en sömnbedömning med mig för att upptäcka hur din brist på sömn håller dig tillbaka från vad du verkligen vill uppnå och lära dig en strategi som är specifik för din sömn som kan hjälpa dig att öka din energi och få bättre vila.


Följ mig på Facebook, Instagram, LinkedIn och besök min hemsida för mer info!

 

Ursprungsartikel skriven på engelska av: Lana Walsh, Executive Contributor. Läs den här!

Comments


NYHETSBREV

  • linkedin-brainz
  • facebook-brainz
  • instagram-04

MER ARTIKLAR 

KANALER

bottom of page