top of page
  • Brainz Magazine

Hur Bli Mer Kreativ? Möt Multikonstnären Och Författaren Sarah Vegna - VD För Lumenos

Sarah Vegna är författare, konstnär och skrivpedagog. Hon skriver både för vuxna och barn och arbetar gärna normkreativt och med ämnen som kan behöva lyftas fram och pratas om. I bild blandar hon att arbeta för hand, helst med akvarell eller akryl, och digitalt. Vegna har ett 20-tal böcker utgivna på flera olika förlag. Hon är född 1973 och bor i Kungsör.

Foto av Sarah Vegna
Sarah Vegna, Foto: Joe Vegna

Hej Sarah! Berätta lite om dig själv! Vem är Sarah Vegna?


Oj. Frågan är lika överrumplande varje gång.


Jag är kreativ och rörig. Gillar att lära mig nya saker och dyker gärna in i projekt där jag till en början känner att jag har tagit mig vatten över huvudet och aldrig kommer reda ut det, men där jag får utvecklas och lära mig nytt, och kommer ut lite ny på andra sidan.


Jag är författare, illustratör, skrivpedagog och lite allt möjligt annat. Skapandet är mitt syre, så jag går dit det tar mig. Oftast finns det nån form av berättelse i grunden, men vilket material jag kommer arbeta i vet jag sällan när jag sätter igång. Det kan bli en bilderbok, en låt, en målning eller en skulptur osv. Behöver jag utbilda mig på vägen så gör jag det.


Berätta lite om Lumenos. När, och varför, fick du för dig att starta ett förlag?


Tanken har väl legat och grott i bakhuvudet i ganska många år, men det har känts som ett för stort projekt att hugga in i, eftersom jag alltid har tusen andra saker på gång. Men i höstas när jag var på bokmässan så gick jag förbi Lumenos monter för att säga hej, eftersom jag själv gav ut en bok där för några år sedan och har frilansat som redaktör åt dem då och då. Förra ägaren bad då om ett möte och överrumplade mig med frågan om jag kanske ville köpa förlaget. Att inte behöva starta från noll kändes väldigt lockande, så jag bestämde mig ganska snabbt för att ta över.


Branschen har ju förändrats så väldigt de senaste åren. Förr var det bara de stora förlagen som gällde, och få blev antagna. Nu finns det mängder av mindre förlag som ger ut böcker i olika form på olika sätt. Jag vill vara en del av den förändringen. Och eftersom jag hjälpt många författare med deras manus genom åren och redan hade mycket kontakter så kändes det rätt att ta steget att ta över Lumenos.


Vad är det som lockar med just barnböcker?


Egentligen är det berättandet i sig som lockar, oavsett ålder på läsaren. Men det är något magiskt med bilderböcker. Samspelet mellan text och bild är fantastiskt att jobba med. Det är verkligen en helt egen konstform. Som författare får man arbeta med att våga låta bilden berätta halva historien, att våga stryka överflödig text. På många sätt tycker jag det liknar att skriva poesi eller låttexter. Man får stryka allt överflöd och mejsla fram det absolut viktigaste.

Ofta vet jag inte när jag börjar skriva att det ska bli en barnbok. Jag har hakat fast i något som jag behöver bearbeta. Ofta är det något som gör mig frustrerad eller förbannad. Under skrivprocessen visar det sig vad det är. Frågan dyker upp hur jag kan prata med andra människor om just det ämnet. Hur kan jag få fram min tanke utan att skriva människor på näsan?


Väldigt ofta är det ju så att jag inte bara vänder mig till barnen i mina barnböcker. Jag tänker att de har flera lager, och beroende på läsarens livserfarenhet så läser hen olika lager.


Sen är det läsarna själva som lockar. Mötet med barnen är ofta mindblowing. Att läsa med dem och lyssna till deras funderingar. Det vidgar min värld och fyller på med energi och inspiration.


Foto av Sarah Vegna
Sarah Vegna, Foto: Joe Vegna

Du har en enormt bred erfarenhet från alla möjliga yrken - Hur har dessa format dig till den du är idag?


Skrivandet har funnits med mig så länge jag kan minnas, men mina föräldrar var väldigt tydliga med att jag behövde skaffa mig ett jobb som gav en trygg inkomst, så jag utbildade mig till frisör. Det blev ingen trygg inkomst eftersom jag blev allergisk mot en del av kemikalierna nästan direkt och behövde byta yrke. Det enda jag kunde var att sy, så jag öppnade en liten butik på söder i Stockholm, men rastlös som jag är så tröttnade jag och gick vidare till att sy på beställning och i kollektioner som jag sålde till andra butiker. Samtidigt utbildade jag mig inom litteratur och skrivande, så småningom även till skrivpedagog.


Att aldrig ha en fast inkomst formar en förstås mycket. Det gäller att hålla nere de fasta kostnaderna för att det ska gå. Jag gör allt själv, från att klippa familjen till att sy mycket av våra kläder, till renoveringar på huset. Men det gör också att jag hela tiden lär mig nya saker, och ofta lyckas hitta vägar att göra det till en del av mitt jobb.


Det har också gjort att jag är enormt anpassningsbar. Att snabbt kunna ställa om när det t ex dyker upp en pandemi. Vi fick inga bidrag för att klara oss, så det var bara att ställa om när uppdragen försvann. För vår del blev det mycket film under pandemin.


Men det där gäller ju även när det inte dyker upp pandemier. Livet tar mig till nya ställen och jag hakar på. Hittar nya lösningar och vägar. Jag älskar förändring. Blir frustrerad när livet står still eller varje dag blir för likadan. Jag antar att jag vill att tillvaron ska kännas meningsfull. Det går inte att skjuta upp saker eller vänta på rätt tillfälle. Livet sker nu och ska levas.


Att jag har erfarenhet inom så många områden gör att tröskeln är ganska låg när jag ställs inför nya saker. Just nu står jag inför att jag ska vara Biblioteksambassadör i Kungsörs Kommun. Vad en sådan gör är något jag får uppfinna ihop med bibliotekspersonalen. Men det känns oerhört spännande. Tanken är att vi ska hitta fler ambassadörer bland kommunens invånare. Biblioteket tillhör ju oss alla, så hur kan vi se till att vi alla kan vara en del av det som sker på biblioteket? Det kommer handla mycket om inkludering, en hel del om läsning och vad läsning är, vad som mer platsar på biblioteket. Och en dos shared reading då och då.


Vad har du för mål med Lumenos? Vart ser du dig själv om 10 år?


Oj, igen. Jag har alltid haft svårt att skapa en bild av mig själv så långt fram. Rent kreativt så vill jag vara öppen för att ta nya vägar, så jag vill inte låsa mig i en målbild. Jag vill hitta en balans mellan mitt eget skapande och att driva förlag. Just nu tar förstås förlaget allt mitt fokus, och så får det vara ett tag. Jag hoppas att jag ska kunna ta in fler som arbetar på förlaget, så att jag kan släppa lite ansvarsområden till andra. En liten dröm är ju att få ha semester också.

Jag jobbar nog egentligen inte så mycket med mål utan mer med riktning. Jag kan tycka att mål i sig är ganska ointressanta och riskerar att just låsa in eller låsa fast en.


När det kommer till mål med Lumenos så är det dels att skapa ett förlag som jag själv skulle vilja bli utgiven på. Och det innebär att det kommer behöva vara i ständig förändring.


Jag vill att kärleken till orden, bilderna och berättelserna ska få fortsätta driva mig. Och jag vill ge ut fantastiska böcker!


För någon som inte är lika driftig - Vad är dina topp 3 tips för att vara så kreativ?


Tid. Tid är den viktigaste faktorn och det verkar alltid finnas för lite av den. Men för min del är det så att om jag ska lyckas vara kreativ så måste jag leva i kreativiteten. Jag har provat att ha anställningar, men det tar för mycket av min energi och till sist slutar jag skapa. Jag måste ha tid att befinna mig i mina tankar, få tänka en tanke tills den tar slut, få utrymme att prova mig fram, göra fel, hamna rätt, göra fel igen.


Att hitta vad som inspirerar. För mig är det möten med människor. Det säger ju emot det förra jag sa lite, att ha tid för mig själv. Men jag måste ut och möta människor, lyssna, känna, så att jag kan komma tillbaka och gå in i min bubbla.


Att våga är nog mitt tredje tips. Att våga göra de förändringar som krävs för att man ska kunna skapa. Det kan vara att man måste säga nej till att träffa sina vänner, eller snåla in på semesterresan, saker som kanske bråkar med förväntningar från omgivningen.

Men också att våga testa nya verktyg, att våga vara nybörjare. Till och med våga vara dålig. Ibland tänker jag att man måste skriva eller måla sig igenom skiten för att hitta guldkornen. Och då kommer jag tillbaka till att det krävs tid.


Och slutligen att våga visa upp det man gör.


(Att vara gift med en person som också har valt att satsa på sitt skapande är förstås en fördel. Förståelsen för vad man behöver göra finns. Och det är inte så dumt att vara full av adhd. Jag har aldrig ro att sitta still.)


Eftersom du gör så otroligt mycket, finns det något du VERLIGEN skulle vilja göra? #1 på din bucket list?


Resa. Resandet är något som jag har prioriterat bort eftersom det kostar för mycket. Jag reser mest inom Sverige och det är nästan alltid jobbrelaterat.


Att vara ledig är också något som jag tänker att jag ska få vara i framtiden. Fast när jag nån gång hittar lite tid att vara ledig så springer jag genast iväg och lär mig något nytt. Eller så köper jag böcker och tror att jag bara ska nöjesläsa, men det är oftast alldeles för inspirerande, så då är jag igång igen.


Men framför allt vill jag få fortsätta lära mig nya saker. Det är det bästa som finns!


Finns det någon speciell person som inspirerat dig till att bli en multi-konstnär?


Det var egentligen aldrig en plan att bli nån sorts multikonstnär, det var mer något som hände över tid, så någon multikonstnärsförebild kan jag inte påstå att jag har. Men det finns många konstnärer inom många områden som inspirerar.


Jag blir inspirerad av mod, tror jag. De som tar klivet över gränser. Det kan vara att blanda genrer, att bråka med normer, att bråka med hur vi förväntar oss att en text ska vara uppbyggd, eller hur en bild ska läsas. Sådant som tar oss utanför vår trygga box och får oss att öppna ögonen, lära oss nåt nytt.


För mer information, besök Lumenos hemsida!

Comments


NYHETSBREV

  • linkedin-brainz
  • facebook-brainz
  • instagram-04

MER ARTIKLAR 

KANALER

bottom of page