top of page
  • Brainz Magazine

På Jakt Efter Den Rätta – Arbetsplatsen

Av: Linnea Molander

Dejtingcoach and grundare av Happy Dating

 

Använd dejtingpsykologi för att knipa drömjobbet En dejt som känns som en arbetsintervju är inte drömmen för den som är på jakt efter drömpartnern. Men att ta med lite dejt-tänk till arbets­intervjun kan däremot vara en klockren väg till drömjobbet!


Två personer som träffas för första gången för att ta reda på om de är rätt för varand­ra. Det finns helt klart likheter mellan en dejt och en arbetsintervju. Du bör förmodligen inte flirta med din blivande chef, men genom att ta med dig väl valda attityder, beteenden och knep från dejtingvärlden till arbetsintervjun kan du göra den både roligare, smidigare och mer framgångsrik!


Linnea Molander - Dating Coach and founder of Happy Dating. Photo: Anna Gustafsson

Var stolt över dig själv

En dejt som liknar en arbetsintervju kanske ger er svar på faktafrågor om varandra men det blir svårt att få en känsla av vem personen är och om ni kommer passa ihop. Samma sak gäller vid en arbetsintervju. Dina kvalifika­tioner kommer naturligtvis först, men när du dessutom låter arbetsgivar­en upptäcka vilken härlig person du är höjs dina chanser på arbetsmarknaden ytterligare.


Att du är en trevlig person är alltså inget du ska gömma bakom en stel fasad av ”proffsighet” – det är en fördel du ska vara lika stolt över som dina erfarenheter och merit­er! Se därför till att låta din personlighet skina igenom lika mycket på arbets­intervjun som på dejten. Här under hittar du ytterligare fem dejting-inspirerade sätt att bli framgångsrik i jobbsökandet! 


Var klar över vad du vill ha

De flesta har en tydlig bild av vad de uppskattar i en relation, och vilka egenskaper och attribut de attraher­as av hos en partner. Med någon som inte matchar de önskemålen blir det förmod­ligen inte särskilt många dejter. Du behöv­er veta vad du letar efter på jobbfront­en också, annars blir det svårt att hitta det.

Vad är viktigt för dig när det gäller saker som kollegor, avståndet till kontoret, möjlighet att avancera, arbetstider, stressnivåer och arbetsuppgifter? Se till att du vet vad du tycker om och uppskattar respektive inte alls trivs med på jobbet innan du går till intervjun, så att du kan ta reda på om du och jobbet är en bra match.


Våga fråga

En dejt handlar om att två personer ska lära känna varandra. Du har massor att vinna på att vara lika nyfiken på en arbets­­­giv­are som på en dejt. Om du inte ställer frågor finns risken att intervjun blir en ren utfrågning av dig. Det är lika viktigt att jobbet är rätt för dig som att du är rätt för jobbet! Ställ frågor om allt som är viktigt för dig. Du visar att du tar ditt jobbsökande på allvar, vet värdet på din kompetens och inte nöjer dig med vilket jobb som helst.


Slå på charmen

Din kompetens kommer förstås i första hand när du söker jobb, men sociala färdigheter är också viktiga och ska inte underskattas. En person som är otroligt kompetent men svår att samarbeta med blir förmodligen inte en lika uppskattad kollega som den som dessutom kan sprida god stämning och bidra till gemenskapen. En av de viktigaste aspekterna i en framgångsrik arbetsgrupp är att personerna i den kommer överens och kan samarbeta.

Att du är trevlig är ju definitivt en fördel som arbetsgivaren behöver få se. Kom ihåg att det inte finns någon mot­sättning mellan att vara personlig och profess­io­nell!


Fixa sista piffet

Forskning från Lunds Universitet visar att attraktiva människor behandlas bättre i både arbets- och privatlivet. Forskarna menar att attraktiva personer väcker positiva känslor – som ofta misstolkas. De menar att vi lätt tror att den sköna känslan beror på den vackra personens goda egenskaper – oavsett om de finns där eller inte! Vi tenderar helt enkelt att tro att attraktiva människor är lite trevligare, mer kompetenta och intelligentare även när det inte stämmer. Det är inte rättvist eller realistiskt alls, men ändå något som kommer påverka dig på anställningsintervjun, så se till att dra nytta av det.


Lägg ut krokar

De flesta hittar inte sin drömpartner på första försöket utan behöver dejta många olika personer för att få en bild av vad de uppskattar och fungerar ihop med. Detsamma gäller när du söker jobb. Du har ingen skyldighet att vara ”trogen” en arbetsplats som ännu inte är din, och du har all rätt att se över dina alternativ innan du bestämmer dig.


Linnea Molander är dejtingcoach, grundare av Happy Dating och författare till boken Dejting börjar med dig!

Läs mer på www.happydating.se

Comentários


NYHETSBREV

  • linkedin-brainz
  • facebook-brainz
  • instagram-04

MER ARTIKLAR 

KANALER

bottom of page