top of page
  • Brainz Magazine

4 Saker Du Ska Prioritera För Att Bryta Ditt Stressmönster Och Njuta Av Återhämtning

Du ska inte läsa denna artikel för att lära dig en ny, revolutionerande metod att pressa in i ditt fullspäckade veckoschema och lägga till ännu en deadline. Nej, det är det sista du behöver. Den här artikeln kommer ge dig insikt i varför du ska öppna upp för att leva autentiskt, börja tacka dig för allt du redan gör och släppa taget. Där börjar din läkning för att skapa en vardag som är hanterbar. Läskigt va!

Bild på Julia Sköld, founder av EASE
Julia Sköld

I den här artikeln kommer jag att dela med mig av mina 4 ledord du bör ha med dig om du upplever hög stress och vill skapa mer balans i ditt liv. 


1. Enkelhet 


Hur mycket har du inte redan läst om hur man ska hantera sin stress, lyssnat på poddar och testat meditera någon gång. Låt oss vara ärliga här, du mår som du mår för att du redan gör för mycket. Du är ambitiös, du gör alltid ditt bästa och du har höga krav på dig själv. Inget fel på det. Men ditt mående pekar på något du behöver öppna upp för. Våga se. Orka möta. 

Det kommer till en punkt då du förlorar på att följa någon annans checklista eller råd, även om det är bra med kunskap och att ta reda på tips. Men i slutändan är det endast du som går i dina skor och det är du som behöver göra rätt förändringar för dig, det du orkar utifrån de förutsättningar du faktiskt har för att äntligen njuta av återhämtningen. Gör du saker för att du måste, minskar chansen att du gör dem, vilket skapar mer stress, ångest och otillräcklighet inom dig. 


Det gör att du känner att du inte håller dina egna löften till dig själv, det resulterar i en besvikelse och frustration. 


Lägger du ribban för högt (som du är van vid att göra) eller på helt fel ställe förlorar du tillslut motivationen, du slutar försöka, du finner inte orken utan det känns meningslöst och du lägger lättare och lättare dig själv åt sidan. Du trampar på men utan en medveten närvaro inom dig, du klarar av vardagen för du har skapat försvarsmekanismer, du blundar, du trycker undan och du har rutiner idag som gör att du håller huvudet över vattenytan; men du har en klump i magen varje kväll. Du vill helst inte somna även om du är dödstrött, för du vet att du kommer gå igenom samma sak imorgon.


Det är det här som gör att du inte bryter stressmönstret. 


Du upplever det du gör, du skapar dig själv utifrån de val du gör. Det du fokuserar på växer sig starkare. 


“Att sakta ner och förenkla är ett power move!” - Julia Sköld, Stresspedagog och coach 

Du behöver tänka enkelt. Förstora varje liten stund du ger dig själv. 


Återhämtning sker när du ger den utrymme i all enkelhet och när det känns meningsfullt. 

Kanske funkar inte det du försökt hittills för det är mer än vad du orkar, just nu i din vardag. Att träna är bra för en kropp som är stressad. Men kanske är det för mycket begärt just nu att åka till gymmet? Förenkla, kanske är fuldans i vardagsrummet mer passande för dig? Det är också en fysisk rörelse.

 

Återhämtning är inte några punkter du ska åtgärda och så vips kommer du känna dig redo för nya tag. Återhämtning är vad din hjärna behöver för att läka. Bearbeta. Få mer energi. Det finns naturligtvis generella saker som hjälper, men du behöver också känna att det är meningsfullt för dig. Annars kommer du inte få till en hållbar förändring. Den allra viktigaste återhämtningen är att känna att du får plats i din vardag, att du har kontroll och att du känner värde i det du gör. Gör tvärtom mot vad du är van vid, gör det enkelt! 


2. Acceptans 


Acceptera att du inte kommer att bli färdig. Att bli färdig är en sådan tanke du får släppa när du påbörjar din resa mot balans. Det är en resa som handlar om ditt liv och hur du vill leva, inte en färdig metod som du är klar med efter ett visst datum. Det är en resa som du är på, mot att lindra, minska, ta kontroll över och förändra stressen. 


För det krävs mer av dig som har en tuff vardag att finna återhämtning. Det krävs mer av dig som är i hög stress att kunna varva ner. 


Men du kan däremot sluta bråka med hur verkligheten ser ut för att äntligen kunna förändra den på ett hållbart sätt. Bjud din stress-känsla på en kopp te. Prata med den. Lyssna och lär. 

Många går runt med oro varje dag över hur framtiden faktiskt kommer bli, de vet att de behöver ta tag i det på riktigt, för de känner sig mer och mer slitna för varje vecka som går. De vill känna lugn och kontroll inom sig oavsett hur det ser ut i omgivningen.


Det går att bryta och äntligen stanna upp och landa även mitt i veckan. Känna att du har kontroll och balans även om du inte vänder upp och ned på ditt liv. 


3. Självomsorg 


Medveten självomsorg är en gåva till ditt nervsystem. Men tyvärr tar tunnelseende, och att ta avstånd från tankar och känslor, över vid stress och det blir ohållbart. Särskilt när man känner att man har förlorat kontrollen; även om det känns som att du kontrollerar precis allt! För du 

är livrädd att släppa taget och hamna på botten. Det handlar om att man i det läget har förlorat relationen med sig själv som balanserad. Man har förlorat sin inre trygga punkt och man är ett ständigt offer för yttre omständigheter. 


Vad innebär det egentligen att ha förlorat sin inre trygghet? De kunder jag jobbat med uttrycker att de ständigt känner sig otillräckliga (med vänner, i familjen/relationen, jobbet etc...), de saknar balans då all energi tippar alltid över på alla andra och den egna sidan av vågen förlorar tyngd. Man har uppe en fasad, det känns enklare. 


De brister i sin personliga omsorg, de känner sig ofta ensamma och oförstådda och har svårt för att leva autentiskt. 


Det är enklare att förminska och motarbeta sitt mående när det är en själv som lider, det gör det enklare att inte ta det på allvar (även om det ibland känns outhärdligt). Det många missar kring just stresshantering är att de har skapat en relation till stressen som de behöver bryta innan de kan finna den där harmoniska känslan man längtar efter. 


Det är lätt att hamna i en destruktiv relation till sin stress och till sig själv, och när man gjort det krävs det mer än att intala sig själv att “bara ta det lugnt”. 


Du behöver lära känna dina behov och möta dem på ett djupt kärleksfullt sätt istället för att känna motstånd. Skapa heliga ritualer av djup, djup kärlek till dig själv. Tiden är inget annat än tid. Det är du som kan fylla den av upplevelser, tankar och känslor. 


-”Att leva autentiskt är att skapa förutsättningar för hälsa” 

Idag har du ett väl invant mönster som skapar samma känslor du har, varje dag. Bryt genom att prioritera självomsorg så ditt nervsystem kan känna sig trygg igen. Ett bra verktyg för att lära sig stanna upp i nuet är en andningsövning. 


4. Engagemang 


Att stressa igenom din skogspromenad kommer inte att få dig att varva ner. Att inte dricka din kopp te i stillhet ger inte en skön start på dagen. Ger du din återhämtning halvdana försök kommer det inte ge dig det resultat du önskar.


För att på riktigt engagera dig i din hälsa bör du finna ditt liv intressant, vara nyfiken på dig själv och vilja testa nya saker. Framförallt behövs ett beslut. 


Jag möter stress som livsfrågor, det är frågor stressen ställer som behöver svar. Där kan man börja bryta sitt stressmönster. Vad är ett stressmönster? I denna artikel beskrivs ett exempel på specifika mönster hos unga som skapar psykisk ohälsa och resulterar i sjukskrivning. Stress är inte separerat från dina vanor, stressen kan bero på otrygghet, höga krav och förväntningar på sig själv, svårt att känna sig tillräcklig och rädsla för att inte bli tagen på allvar. Specifikt kan detta mönstret ses hos unga nyutexaminerade personer. 


Jag arbetar med stressrelaterad ohälsa utifrån att kunden behöver börja arbeta med sig själv. Det fungerar inte att hoppa över de viktiga frågorna och bara putsa lite på ytan. Stress är inget du slipper genom att: 


  • Klanka ner på dig själv 

  • Prioritera andra framför dina egna behov 

  • Försöka göra allt 

  • Aldrig göra någon besviken 

  • Tro att allt kommer bli bra men inte göra någon förändring 


Efter att ha jobbat med min egna stress och coachat mina kunder har jag tagit fasta på ledord som jag alltid guidar utifrån; för att säkerställa att kunden får det resultat hen längtar efter utan att ha en klump i magen. Dessa är byggstenar i min verksamhet, EASE by JULIA. Enkelhet, acceptans, självomsorg och engagemang (EASE). Det är mitt ramverk som lindrar stressen och ökar känslan av hanterbarhet, även mitt i vardagen. 


Om du är redo att på allvar ge plats åt dig själv i din vardag och bryta det stressmönster du fastnat i har jag skapat en guide som i all enkelhet leder dig till närvaro i nuet och skapar en stund för att se över dina tankar och känslor - vilket är första steget mot att lindra stress och öka känslan av kontroll och därmed harmoni! Engagemang är ett av de ledord som är viktiga i din resa mot mindre stress och mer balans. Resan kräver att vi bestämmer oss för att faktiskt lyssna inåt och vara öppna för transformation. Bara att läsa och inhämta kunskap hjälper inte. Min coaching, EASE, är för ambitiösa kvinnor som är less på att känna sig otillräckliga i sina egna liv. Den är utvecklad för att hjälpa dig att ta kontroll över dina vanor för att leda dig mot återhämtning och välmående, stärka dig inifrån genom en tryggare självkänsla och lugnare sinnen

BOKA HÄR! för att möta din stress med EASE istället för motstånd! 


Följ mig på Instagram för inspiration, gemenskap och livskonst. 


Jag finns i privat meddelande! Ställ frågor, boka samtal eller berätta för mig att du läst min artikel!


Du kan även kontakta mig via mail: julia@easebyjulia.com 


Tack för att du läst och hoppas du funnit något av värde här, Kram 

Julia

Commenti


NYHETSBREV

  • linkedin-brainz
  • facebook-brainz
  • instagram-04

MER ARTIKLAR 

KANALER

bottom of page