top of page
  • Brainz Magazine

6 Tips För Att Skapa Din Egen Väg I Vilken Bransch Som Helst

Att hitta sin väg i arbetskraften kan vara skrämmande. Att navigera i olika jobb, balansera prioriteringar och ta reda på hur du kan göra skillnad för världen tar hårt på dig mentalt och fysiskt. Även om du hittar ett jobb kan det vara mycket svårt att hitta ett som verkligen motiverar dig varje dag. Enligt en undersökning från 2018 av Gallup är 66 % av de anställda världen över antingen inte engagerade eller är aktivt ointresserade i sitt jobb. Det är uppenbart att företagsledare måste inse denna klyfta i engagemang om de vill bygga framgångsrika företag, men hur är det med den andra sidan av myntet?


Människor kan ta saken i egna händer genom att lära sig att navigera i arbetslivet och ta kontroll över sitt liv, så att de i slutändan kan skapa sin egen väg. Med dessa sex tips ger jag en guide som hjälper dig att navigera i vilken bransch som helst så att du kan fullfölja dina drömmar, göra intryck i världen och göra det du älskar varje dag.Börja med varför

Det första steget är en av de viktigaste byggstenarna för att skapa din väg och förbereda dig för framgång, och den pelaren är att alltid börja med varför. Så frågan är, vad är ditt varför? Vad är dina passioner? Vad är ditt syfte? Vad får dig motiverad att ta dig upp på morgonen? Vad håller dig vaken på natten? Varför gör du det du gör varje dag? Ditt varför är din moraliska kompass, något du alltid kan komma tillbaka till för att vägleda dig, inspirera dig och leda dig till rätt beslut eller i rätt riktning.


Detta kan vara avgörande när man gör tuffa karriärval och navigerar i olika jobb. Det håller dig också ärlig och hjälper dig att gå mot dina mål med avsikt. Det håller dig fokuserad så att du kan vakna med ett syfte varje dag. Du bör alltid sträva för att göra det du älskar och älska det du gör. Och om det inte är du, då har du kraften att göra förändringar, prova nya saker och utforska. Kom på ditt eget personliga varför och skriv ner det. Det kanske inte är perfekt men att ha en utgångspunkt är bättre än ingenting. Ditt varför kan förändras och utvecklas över tiden men utan den här kompassen kommer du att utforska planlöst utan riktning.


Bygg din grund

Det andra steget är att bygga din grund. Att ha en grundläggande kunskap och känna till detaljerna i din bransch är ett måste. Du måste bygga ditt CV och dina meriter så att folk tar dig på tillräckligt allvar för att ge dig en plats vid bordet. Utbildning plus erfarenhet är den bästa läraren. Så ta det du vill/behöver från olika erfarenheter och möjligheter och tillämpa det på ditt jobb eller i ditt liv. Detta är viktigt eftersom ju mer du lär dig och upplever, desto bredare blir sina alternativ.


Att variera dina erfarenheter hjälper till att forma din resa och kan ge dig olika perspektiv som du kan ta med dig under hela din karriär. Så fördjupa dig i kunskap närhelst du kan, oavsett om det är certifieringar, jobb, praktikplatser, seminarier eller konferenser och använd sedan det. Detta kommer att hjälpa dig att öka din erfarenhet, din kunskap och ditt nätverk, vilket ger dig den grund du behöver för att förgrena dig i vilken riktning som helst som passar dig. Du kan inte bygga en stark karriär utan en sund grund, så se till att du är redo för framgång tidigt.Var generalist och sedan specialist

Den tredje nyckeln för att skapa din väg är att vara generalist och sedan specialist. Detta förstärker den sista nyckeln till att bygga din grund men lägger till en dimension av att finslipa ditt hantverk när du väl har etablerat en varierad och hälsosam kunskapsbas. Genom att först bygga en bredd av kunskap och erfarenhet blir du bättre utrustad att hantera en mängd olika problem inom flera kategorier. Att gå igenom den här provtagnings perioden hjälper dig att börja ta reda på vad som verkligen betyder något. När du väl har hittat det som är viktigt för dig bör du vara stolt över att bli expert på detta område.


Håll dig utbildad och uppdaterad med den senaste forskningen och informationen om ditt område. Att bli expert innebär inte bara att veta vad man ska göra utan ännu viktigare vad man inte ska göra. Anta att du inte vet någonting och ha ett tillväxt tänk i inlärningssituationer. Sök konstruktiv feedback så att du kontinuerligt kan växa.


Du kan inte förvänta dig att bli bättre på det du gör om du inte lägger ner tid, energi och ansträngning på det. Försök att skriva ner vad din specialitet eller specialiteter är (eller vad du vill att de ska vara). Ta sedan reda på alla saker du behöver veta och göra för att bli framgångsrik. Framgång är inte lätt, om det var lätt skulle alla vara framgångsrika. Så var stolt över ditt hantverk och sluta aldrig lära dig.


Utnyttja ditt nätverk

Det fjärde steget förbises ofta men kan vara avgörande för att skapa din väg, det är att utnyttja ditt nätverk. Detta verkar enkelt men att använda ditt nätverk och ditt support system kan låsa upp avgörande möjligheter och hjälpa dig att exponera dig för andra anslutna individer. Det handlar inte alltid bara om vad du vet eller vem du känner, det är en kombination av båda och hur du använder var och en. Människor kan inte hjälpa dig om de inte vet att du behöver eller vill ha hjälp.


Hitta en mentor som du kan ställa frågor till och som kan hjälpa dig att bygga ditt nätverk. Mentorer kan hjälpa dig att se olika perspektiv och möjligheter som du annars inte skulle ha hittat på egen hand. Alla har en telefon eller sociala medier numera så att proaktivt nå ut till och hålla kontakten med kamrater, lärare, kollegor, chefer och andra meningsfulla kontakter eller människor du beundrar. Du vet aldrig vem som kan hjälpa dig att nå nästa nivå i din karriär.


Följ din passion

Det femte steget till att skapa din väg är att följa din passion. Detta kan låta klyschigt men att utöva områden som väcker ditt intresse är avgörande för en hälsosam, lycklig och hållbar karriär. Vi pratade om att hitta ditt varför och bygga din grund men det här handlar om den kontinuerliga jakten på det som ger dig glädje och tillfredsställelse. När du följer din passion måste du vara nyfiken och modig. Var inte rädd för att misslyckas, utforska och ställa frågor. Misslyckande är vägen framåt. Vägen kommer inte alltid att vara tydlig men passion ger dig den obönhörliga energin att fortsätta driva framåt så att du kan påverka oavsett vad som kastas i din väg. Om det inte utmanar dig kommer det inte att förändra dig. Så sök utmaningar och bli bekväm med det obekväma. Skriv ner de saker du brinner för och varför sedan lista sätt du kan införa dessa saker i ditt liv och karriär. Kom också ihåg att pengar inte alltid är lika med lycka, så följ din passion och va alltid nyfiken.


Arbeta hårt och håll dig disciplinerad

Slutligen har vi det sjätte steget som är en icke förhandlingsbar pelare till framgång. Det är att jobba hårt och vara disciplinerad. Detta inkluderar saker som strategisk planering, rutiner, utmana dig själv dagligen och utveckla självkontroll. Inte varje jobb eller arbetslivserfarenhet kommer att vara perfekt så du måste visa en grym uthållighet inför upp- och nedgångar. Det finns ingen ersättning för hårt arbete och disciplin, så ställ upp varje dag med ett mål och göra arbetet. Att dyka upp är en färdighet, och denna färdighet måste tränas dag efter dag tills det blir en vana. Vi är alla produkter av våra vanor, ca 40% av dagliga handlingar är inte medvetna handlingar utan vanor som vi har skapat över tid så se till att du bygger de rätta.


Oavsett vad du strävar mot i din karriär, se till att du förbereder dig för framgång genom att tänka på rätt vanor, potentiella hinder, handlingsplan och önskade mål. Det är också viktigt att skapa en miljö som bidrar till din framgång. Det krävs ingen skicklighet för att arbeta hårt, så var den hårdaste arbetaren i rummet och ansträng dig för att bli minst 1 % bättre varje dag. Försök att skriva ner dina kort-, medellång- och långsiktiga personliga och professionella mål och gör sedan en detaljerad plan för att uppnå dem. Se till att utmana dig själv mentalt och fysiskt med dessa mål och ha någon som hjälper dig att hålla dig ansvarig.


Placera dessa mål någonstans synligt så att du kan se dem varje dag för motivation. I en distraherande värld är det absolut nödvändigt att du hittar dit fokus. När du har hittat det, arbeta på det och förbli disciplinerad. Hårt arbete och disciplin är bryggan mellan mål och prestation.

 

Nu när du har de 6 stegen för att navigera i alla branscher. Det dags för dig att gå ut och skapa din egna väg så att du kan njuta av det arbete du gör. Framtiden tillhör dem som skapar den!

 

Ursprungsartikel skriven på engelska av: Kyle Gonzalez, Executive Contributor. Läs den här!

Comments


NYHETSBREV

  • linkedin-brainz
  • facebook-brainz
  • instagram-04

MER ARTIKLAR 

KANALER

bottom of page