top of page
  • Brainz Magazine

Hur Generation Z Använder Sociala Medier För Att Få Jobb Hos Google, Microsoft Och NASA

När du är på jakt efter ett nytt jobb får många hör att vägen till drömjobbet börjar med att ha ett CV som sticker ut från mängden. Men vad händer om du inte har de bästa tekniska färdigheterna att redovisa på ett CV eller en examen från en fin skola?

Jag har fått nöjet att intervjua tre arbetssökande ungdomar, tillhörande Generation Z, som utan traditionell bakgrund nyligen fick jobb på företag som Google, Microsoft och NASA. Att tillhöra Generation Z betyder att dom är födda under mitten av 1990-talet till mitten av 2010-talet.


Här är deras bästa tips om hur du kan få ditt drömjobb också, utan att ens ansöka online:


1. Förstå vikten i att nätverka


Forskning visar att upp till 80 % av jobben tillsätts genom professionella och personliga kontakter. Stephanie Nuesi, en LinkedIn influencer som nyligen fick ett jobb på Google, känner till detta faktum mycket väl.


"Redan innan tjänsten lanserades nätverkade jag och träffade människor från företaget Google. Att ansöka tjänsten du söker i sig är inte det första steget; du behöver även göra mycket förarbete. Speciellt om du är en otraditionell kandidat som jag – jag kom från ett annat land för fem år sedan, och jag har ingen teknisk bakgrund”, berättade Nuesi.


Gary Pierre, praktikant vid NASA, tillämpade en liknande strategi. "Jag fokuserade på nätverkandet eftersom att jag inte hade någon erfarenhet utav rymdindustrin. Genom LinkedIn fick jag kontakt med en fantastisk kille som arbetade på NASA och som delade sin historia med mig. Vi hade mycket gemensamt och vår virtuella relation utvecklades snart till en vänskap. Hans berättelse inspirerade mig att också söka mig till NASA. Jag började nå ut till andra människor och det var så jag fick min praktik."


Ett misstag många gör under nätverksfasen är att be om att bli refererade direkt. "Lär känna den personen du tagit kontakt med innan du ber om att bli refererad och lägg alltid till ett värde i er relation," föreslog Nuesi. "Till exempel så frågade jag de yrkesverksamma jag pratade med om hur de kände sig när de arbetade under pandemin. När du visar att du bryr dig är det de små detaljerna som gör skillnad.”


2. Förvandla avslag till ditt bränsle för tillväxt


Avslag är en integrerad del av jobbsöknin, men det gör det inte lätt att hantera. Ami Patel fick tre avslag från Microsoft innan hon fick sitt drömjobb som produktchef för företaget. Även om jobbsökningsprocessen tog en känslomässig vägtull på henne, bestämde sig Patel för att använda de avslag hon fick som bränsle för att växa sig starkare.


"När jag delar min historia om hur jag kom in i Microsoft kan det tyckas som om jag kom in lätt, men det finns mycket arbete bakom kulisserna," sa Patel. "När jag förberedde mig för den första intervjun köpte jag en intervjubok och gjorde en liten låtsasintervju, och jag trodde att det skulle räcka." När hon fick sitt första avslag insåg hon att det inte var det.


"Jag insåg att jag behövde förändra något med mig själv. Det finns en anledning till att möjligheterna inte har fungerat för mig – jag hade inte lagt ner tillräckligt med tid på förberedelserna. Efter att jag fick avslag bestämde jag mig för att skriva ner alla frågor de ställde till mig om produktens livscykel, och jag studerade dem noggrant. Utöver det genomförde jag skenintervjuer med slumpmässiga människor och bad dem att steka mig. Jag bad andra ge mig hård kritik på vad de tyckte att jag saknade i mitt CV. Med varje feedback märkte jag att mitt självförtroende steg. Även om jag fick avslag igen skulle jag veta att jag gjort mitt bästa.”


När hon fick chansen att gå på intervju med Microsoft igen kände sig Patel mer entusiastisk, upprymd och självsäker. "Det här var alla aspekter jag saknade första gången jag gick in", mindes hon, "och den här gången var jag mer säker på mina förmågor, och jag tror att det var det som förändrade spelet."


Nuesi tillade: "När jag nådde folk på Google för att få kontakt med mig fick jag många nej, och ibland fick jag inget svar alls. Så småningom hittade jag folk som ville ta de här samtalen med mig, och jag lärde mig mycket utav deras erfarenhet. Många av de anställda som jobbar på det företag som du vill jobba på fick avslag av samma företag ett par gånger innan de fick ett jobberbjudande. Det är bara en fråga om att vara ihärdig och konsekvent."


3. Bygg upp ditt varumärke


Nuesi har varit aktiv på LinkedIn i mindre än två år, och inom denna relativt korta tid växte hon sin publik från 3 000 till över 60 000 engagerade följare. "Ditt varumärke är en av de viktigaste sakerna du har. Oavsett vilket företag du arbetar för, oavsett vilken roll du är i, så kommer ditt varumärke och ditt rykte att följa dig vart du än går”, sa Nuesi.


"Rekryterarna finns på LinkedIn. För att få mer synlighet, börja skapa innehåll om din berättelse och expertis. Att skapa innehåll på sociala medieplattformar hjälper dig att få synlighet". Det är en långsiktig investering som lönar sig mycket, tillade hon.


Ett starkt personligt varumärke kommer inte bara att hjälpa dig att få jobbet du vill ha, utan det kommer också att hjälpa dig att sticka ut i din roll när du väl har anställts. När Patel tog en praktikplats på Splunk bestämde hon sig för att bygga upp sitt varumärke på LinkedIn genom att varje vecka lägga upp reflektioner om sin praktikupplevelse. Hon byggde snart upp en gemenskap av studenter som följde hennes innehåll. "Som student själv var jag väldigt lätt att relatera till," sa Patel.


Patel inspirerade inte bara andra studenter. Hennes mentor på Splunk blev imponerad när hon märkte hur mycket engagemang Patels innehåll fick. "Men det slutade inte där," mindes Patel. Hennes engagemang inspirerade hennes mentor att anmäla sig till ett stretchuppdrag på jobbet – hon anmälde sig som talare vid ett viktigt företagsevent. "Jag registrerade mig för det här för att jag blev inspirerad av att du gjorde allt detta på LinkedIn. Jag skulle normalt inte göra det här, men jag tänkte att jag skulle göra detsamma”, hade hon sagt till Patel.


4. Ge tillbaka till andra


"Jag lärde mig om LinkedIns nätverksstrategier av Jonathan Javier, VD för Wonsulting," sa Pierre, praktikanten på NASA. "Jag ville ge tillbaka, så jag kontaktade honom för att bli mentor för Wonsulting. Jag har gått igenom det andra människor går igenom just nu och jag vill hjälpa till.”


Pierre sitter också i styrelsen för rådgivarna på Second Serve, en ungdomsorganisation som använder idrott som ett verktyg för att få barn ur fattigdom. "Jag vill vara säker på att jag, medans jag följer min dröm, hjälper jag andra att förverkliga sina drömmar också," förklarade Pierre.


För honom betyder en tillfredsställande karriär att ha en positiv inverkan på andra människors liv. "Jag vill inte planera min framtid genom att hålla mig till titlar och företag," sa han. "Jag vill inte säga: Om fem år från och med nu kommer jag att vara "finanskillen" som jobbar på företag X. COVID lärde oss att vi inte alltid kan planera vad framtiden för med sig. Jag förstår att i framtiden kan många saker förändras för mig. Vad som än händer kommer jag att se till att jag är i en roll som har en positiv inverkan på människors liv."


Precis som Pierre ger Patel och Nuesi tillbaka genom att vara aktiva mentorer till arbetssökande och dela med sig av sina erfarenheter och karriärråd på LinkedIn. "När Covid drabbade var det många människor där ute som behövde karriärvägledning," sa Nuesi.

"Jag skulle göra en LinkedIn live-serie varje månad med fem till tjugo professionella rekryterare från toppföretag. Vi visade alla de arbetssökande vad de behövde göra för att få ett jobb. Att hjälpa människor att förverkliga sin potential är en av de mest tillfredsställande sakerna jag har gjort och ett av de bästa besluten jag någonsin tagit.”
 

Ursprungsartikel skriven på engelska av: Snježana “Ana” Billian, Executive Contributor. Läs den här!

NYHETSBREV

  • linkedin-brainz
  • facebook-brainz
  • instagram-04

MER ARTIKLAR 

KANALER

bottom of page