top of page
  • Brainz Magazine

Känner Du Dig Omotiverad, Uttråkad Eller Lat?

Den senaste tiden har jag haft många möten med patienter och vänner som känner sig otillräckliga i sina liv. Efter några samtal och mycket sårbarhet från deras sida, berättade de att de kände sig uttråkade, lata eller omotiverade. Som om de vet att de är menade att göra något större, något bortom deras nuvarande livssituation.



Att försöka slåss mot osynliga fiender kan vara utmanande tills vi förstår varför vi känner så här. Den underliggande känslan bakom att känna sig omotiverad, uttråkad eller lat är rädsla. Vi har alla dessa förväntningar, drömmar och önskningar som vi vill uppnå, men när vi är rädda känns klyftan mellan våra förväntningar och den vardagliga verkligheten längre ifrån varandra.


Så till slut bestämmer vi omedvetet för att anpassa oss till vår nuvarande situation, vilket blir vår komfortzon. Vi tenderar att tänka på vår komfortzon som den bästa platsen vi kan vara. Men så är det inte alltid. Ibland skapar vi vår komfortzon i en dysfunktionell situation. Det är läskigt och kräver mycket mod att förstå att ens nuvarande situation kan dra ner en från att utvecklas och våga. Rädsla är då den underliggande orsaken till att stanna i en dysfunktionell komfortzon.


Rädsla är en av de primära känslorna som människor känner. Rädslans funktion är att aktivera alla våra sinnen för att förbereda oss på att lämna vår komfort. Det tar fram vår intuition så att vi kan ha möjlighet att agera och reagera effektivt på föränderliga miljöer. Rädslan för misslyckande, avslag och osäkerhet är det som håller oss förankrade i vår komfortzon.


Vanligtvis, när vi känner oss omotiverade, förväntar vi oss att det oväntade ska hända. Vi förväntar oss att något ska förändras i våra liv för att vi ska känna oss motiverade, glada eller bättre. Vilket leder till förståelsen att om vi vill se förändringen måste vi agera. Och det är ögonblicket som rädslan tar fart. Vi börjar fundera på alla möjliga sätt som vår plan att lämna komfortzonen kan misslyckas med. Vad händer om jag får avslag när jag presenterar ett nytt projekt för min chef? Tänk om jag äntligen bestämmer mig för att fullfölja min dröm och ingen bryr sig? Vad händer om (fyll i själv)? Och så stannar vi och klagar, men vi känner åtminstone inte rädsla.


Uttråkad är ett dissocierat tillstånd. Mest troligt, när en person känner sig uttråkad, känner de sig fast i en miljö, ett ögonblick eller en situation utan den känslomässiga förmågan att förändra det. Att känna sig fast försätter personen omedelbart i en position som ett offer, där de tror att de inte har någon aktiv kontroll över sitt dagliga liv. Tristess kan vara fördelaktigt när vi behöver ta oss från en plats till en annan eller ta oss igenom dagen. Tristess kan också vara konstruktivt när vi förstår bakgrundsbudskapet som den bär. Vanligtvis, när vi känner oss uttråkade, vet vi att vi kan göra mer eller göra något annat, men vi är rädda för att lämna vår trygghetszon.


Lathet är vanligtvis en ursäkt för att undvika att göra något vi inte vill göra eller att inte göra något på grund av rädsla för resultatet. Människor är aktiva varelser; ingen vill medvetet känna sig ineffektiv eller oförmögen att göra något.


Lathet är vanligtvis en ursäkt för att undvika att göra något vi inte vill göra eller att inte göra något på grund av rädsla för resultatet. Människor är aktiva varelser; ingen vill medvetet känna sig improduktiv eller oförmögen att göra något.


Tre saker vi kan göra när vi känner att vi sitter fast:


1

Vi bör börja med att ändra våra tänkesätt för att övervinna tristess, brist på motivation eller lathet. De första dagarna kan vi försöka införa endast positiva tankar i vår dagliga rutin. Att må bra av de saker vi för närvarande har i våra liv kan vara en praktisk strategi för att undvika den giftiga negativiteten, som kan föra dig tillbaka till ett handlingsförlamande tillstånd.


Denna strategi går i linje med tacksamhet, som vi vet är en viktig komponent för att bygga motståndskraft och välbefinnande. När vi väl börjar skapa medvetenhet om de positiva aspekterna av en aktuell situation, kan detta förstärka känslan av självvärde och självkänsla. Om jag förstår och känner mig värdig något vet jag att rädslan inte kommer att begränsa mig.


2

Vi vet alla hur kraftfulla våra sinnen kan vara, speciellt när vi känner oss omotiverade, lata eller uttråkade. Genom att följa teorin bakom exponeringsterapi kan vi modifiera våra begränsande föreställningar och tankar eller ändra vårt beteende för att förändra våra sinnen. Vi vet att rädsla är en känsla som aktiverar alla våra sinnen, så vi är beredda att lämna vår komfortzon. När vi vet att vår kropp är aktiverad bör vi använda detta till vår fördel för att agera.


Till exempel, om jag har ett möte med min chef för att presentera ett nytt projekt, tackar jag min rädsla eftersom det hjälper mig att aktivt lyssna på vad min chef har att säga, observera om jag engagerar min publik och hålla mig alert under hela möte. Så det här hjälper oss att komma ur våra huvuden och börja röra oss mot att vara aktiva deltagare i vårt eget liv.


3

Acceptera verkligheten som den är och börja arbeta därifrån. Det är lättare att anpassa våra tankar till vår verklighet än att anpassa vår verklighet till våra tankar. Att vara medveten om våra övertygelser, identifiera känslor, ansluta till vår kropp i nuet är det enda sättet att ändra vårt nuvarande tillstånd. Jag uppmuntrar människor att ha flexibla kort- och långsiktiga drömmar och mål och arbeta i nuet för att uppnå dessa planer. Att betona flexibilitet eftersom vi aldrig vet vad framtiden kommer att ge, så måste vi också vara villiga att förändra och modifiera våra drömmar på vägen.

 

Ursprungsartikel skriven på engelska av: Sofia Sevilla, Executive Contributor. Läs den här!


NYHETSBREV

  • linkedin-brainz
  • facebook-brainz
  • instagram-04

MER ARTIKLAR 

KANALER

bottom of page