top of page
  • Brainz Magazine

Vad Är Hållbar Utveckling Och De Globala Målen? Planetens Bästa i Centrum

Politiker, opinionsbildare och privatpersoner är överens: klimatkrisen behöver lösas. Enligt de globala målen måste vi satsa på hållbar utveckling och göra klimatsmarta val för att minska miljöförstöringen. Alla kan dra sitt strå till stacken och tänka nytt. Men vad behöver göras rent konkret och hur ska vi tänka kring hållbar utveckling? Vi benar ut begreppen.

Hållbar utveckling och de globala målen

Vad är hållbar utveckling?


Det är viktigt att värna om naturens kretslopp och målet är att skapa tillväxt med så lite skada på miljön som möjligt. ”Hållbar utveckling är en utveckling som tillfredsställer dagens behov utan att äventyra kommande generationers möjligheter att tillfredsställa sina behov”, enligt FN:s Globala mål. De bygger på tre viktiga pelare:

  • Ekologisk hållbarhet

  • Ekonomisk hållbarhet

  • Social hållbarhet

Sverige har varit relativt bra på att nå flera av de globala målen, men arbetet är långt ifrån slut. Alla länder har fram till 2030 på sig att lyckas med uppgiften. Många har olika förutsättningar för att kunna nå målen, vilket ofta hänger på landets materiella välstånd, infrastruktur och finanser.


Ekonomisk hållbarhet viktigt för framtiden


Naturens resurser är inte oändliga. Vi behöver olja till industrin och drivmedel, samt rent vatten för att överleva. Det är värt att satsa på ekonomisk hållbarhet eftersom det blir enklare att dela på resurserna och skapa en klimatsmart tillväxt.


Inom hållbar utveckling talas det ofta om den cirkulära ekonomin och begreppet vagga till vagga. Det handlar om att vi ska kunna utvinna saker som kommer direkt ur jorden, använda dem och sedan låta dem bli del av jorden igen. Den cirkulära ekonomin bygger på att ta tillvara på saker och inte slänga dem. Därför växer utbudet av second hand-butiker där plagg blir någon annans favorit i stället för att slängas. Det finns också livsmedelsföretag som använder matrester för att tillverka nya produkter, exempelvis juice av övermogen frukt. Svenskar är överlag duktiga på att källsortera och tack vare nya tjänster kan de sälja och byta prylar de inte längre vill ha. Ett annat sätt är att lappa och laga kläder i stället för att slänga dem.


Hållbar utveckling för företagen


Företagen har stora möjligheter att främja en hållbar utveckling. Frågan är dock komplex eftersom de också behöver gå med vinst, men ett gott rykte kan leda till bättre omsättning. Win-win. Frågor att arbeta med är exempelvis:

  • Hur kan vi minska transporterna?

  • Går det att dra ner på elförbrukningen?

  • Hur kan vi minska vattenförbrukningen?

  • Använder vi oss av miljömärkta material?

  • Arbetar vi med ansvarsfulla leverantörer?

När du vill värna om miljön, ska arbetet inte bara handla om några tjusiga ord på hemsidan. Greenwashing är ett begrepp som dykt upp på senaste tiden. Det görs av företag som utåt sett arbetar med miljöfrågor och använder det i PR-arbetet men som inte lever upp till dem på djupet.


Det är klokt att anlita någon på företaget som har hand om hållbarhetsfrågor, så kallat CSR, och driva dem. Ni kan också utarbeta en miljöpolicy internt. Det viktiga är att jobba långsiktigt med miljömålen. Konsumenterna letar ofta efter märkningar som tyder på att företaget står för hållbar utveckling. Det finns möjligheter att attrahera bra kundgrupper och leverantörer över tid om företaget gör hållbara val.


Klimatsmart mat är framtiden


Kosten är en viktig del av den hållbara utvecklingen. Det är en god idé att skära ner på det röda köttet, både för hälsan och naturens skull. I framtiden måste vi äta mer vegetariskt och veganskt. Bönor och linser pekas ut som framtidens viktigaste kostval, men det kan också bli aktuellt att använda insekter som proteinkälla. Det har dykt upp alternativ till komjölk, eftersom boskap släpper ut koldioxid i luften. Många föredrar sojamjölk eller havremjölk i kaffet och dessutom är det snällt mot magen. Att bli självförsörjande när det kommer till mat är även ett mål som många har.


Satsa på klimatsmarta förpackningar


Ingvar Kamprad visste vad han gjorde när han satsade på platta paket. Även om han till största delen hade ekonomiska incitament är det också bra för miljön att minska på emballage. Då kan man lasta in mer i lastbilen och dra ner på transporterna. Det går också att minska plastemballage och foliepapper runt varje enskild produkt. Tvålar kan säljas i fast form eller i refill.


Allt fler företag får upp ögonen för miljövänliga kartonger som består av antingen återvunnen plast eller papp. Om du går till ett café erbjuder de ofta ett alternativ till engångsmuggarna så att du kan fylla på ditt favoritkaffe i specialdesignade muggar. Eftersom det numera är skatt på plastpåsar har marknaden för tygpåsar blivit större och många affärer säljer sina egna designs. Dessutom går det att få ett papperssugrör i stället för ett i plast i favorit-is-latten eller drinken.


Social hållbarhet innebär bra villkor i hela kedjan


Kunderna blir allt mer medvetna om arbetarna i fabrikens vardag. Företag som inte erbjuder schyssta villkor blir ofta hårt granskade. Numera kan kunderna ta reda på hur det fungerar i alla led, från produktion till butik. De som tillverkar produkterna ska ha schyssta löner, bra arbetsmiljö och goda arbetsvillkor.


Förhoppningsvis har du nu blivit lite klokare kring hållbar utveckling och vad som görs redan idag. De globala målen kan inte uppnås på en dag, och både privatpersoner och företag behöver hjälpa till.

 

Mika Dahlquist, Brainz Magazine

NYHETSBREV

  • linkedin-brainz
  • facebook-brainz
  • instagram-04

MER ARTIKLAR 

KANALER

bottom of page