top of page
  • Brainz Magazine

Dom Bor I Ett Växthus - Exklusiv Intervju Med Roja Brimalm och Johan Holmstedt

Roja Brimalm och Johan Holmstedt är aktuella efter sin medverkan i design- och arkitekturprogrammet Grand designs Sverige, där man får följa dom i sin stora resa mot att bygga sitt drömhus.


Med en dröm om ett medelhavsklimat och att bli självförsörjande påbörjade dom ett unikt husbygge med en ganska snäv budget. Den typen av hus de valt att bygga kallas för naturhus och går ut på att man bygger ett hus inuti ett växthus. För att hålla nere kostnaderna gjorde dom dessutom nästan allt arbete själva, utan några tidigare erfarenheter.


Foto: Privat

Om vi tar det från början, vart kom denna dröm ifrån och när insåg ni att ni ville bo i ett växthus?


Efter att sett ett program på SVT om Anders Solvarms naturhus som var bland de första i Sverige bestämde vi oss för att kontakta Anders för att åka på ett besök. Vi bestämde oss väldigt snabbt för att själva bygga ett naturhus. Drömmen har ju också alltid (främst hos Roja) varit att leva självförsörjande på egen odlad mat.


Även om en av er har kunskaper inom ingenjörskonst så har ni ju som sagt aldrig byggt ett hus innan. Hur har processen sett ut och hur har ni gått till väga för att lära er alla kunskaper som man behöver?


Vi har haft många utmaningar med bygget, bland annat med att förhålla oss till vädret men också det hårda kroppsarbetet som det innebar. Vi har byggt det mesta själva däremot anlitade vi ett byggföretag som hjälpte oss med gjutning av husets grund samt resningen av husets väggar. Johan kan ju väldigt mycket inom sitt yrke, fått en hel del hjälp av vänner och familj (så tacksamma för det!) och lite Youtube kan ibland hjälpa till en hel del.


Foto: Privat

Utöver den självklart positiva aspekten i att ni kan odla er egen mat, vilka andra fördelar finns det med att bo i ett växthus?


Det finns så många fördelar med att bo i ett naturhus! Bland annat så får vi medelhavsklimat som innebär att vi får en förlängning av värmen och det kan vara varmt fram till november.

Vi får också mycket lägre uppvärmningskostnader av huset. Många tror att vi får högre uppvärmningskostnader i och med att vi bor i ett växthus men så är faktiskt inte fallet. Utan växthuset skapar en värmebuffert runt huset som bidrar till mindre behov av uppvärmning av boningshuset.


Vi får inte heller glömma att naturhus är ett bättre alternativ för vår miljö där vi har ett eget kretslopp med rening av vatten och avlopp. Vi hoppas inspirera fler till att vilja bygga naturhus, stora som små!


Finns det några mindre positiva aspekter med att bo som ni gör?


Vi har bara bott i huset under ett års tid och har ännu inte stött på några mindre positiva aspekter med att bo i ett naturhus. Fråga oss om några år igen, haha!


Vad är det mest oväntade ni lyckats odla än så länge?


Det måste varit ananasmelon! Vi odlade meloner och fick en otrolig växtkraft som resulterade i över 50 meloner.


Vad är Ert nästa stora mål eller projekt?


Vårt nästa stora mål eller projekt kommer vara helt klart att färdigställa tredje delen av växthuset som också kommer bestå av en pool.


Vill ni se mer av Roja och Johans resa, följ dom på Instagram!

Roja Brimalm och Johan Holmstedt, Foto: Privat
 

Comments


NYHETSBREV

  • linkedin-brainz
  • facebook-brainz
  • instagram-04

MER ARTIKLAR 

KANALER

bottom of page