top of page
  • Brainz Magazine

Övertänker Du – Igen? 3 Tips Om Hur Man Hanterar Övertänkande

Som företagsägare, upplever du någon gång att du grubblar på hur du kunde ha gjort saker annorlunda? Kanske är du medveten om att du ifrågasätter de flesta av dina beslut? Dessa tankar kanske gör att du känner dig mentalt utmattad. För många företagsägare kan övertänkande bli en vana och tyvärr inte lika lätt att göra sig av med.Det finns tillfällen där vi alla kan relatera till när vi har upplevt övertänkande. Varenda en av oss har stunder när vi tänker för mycket. Till exempel berättade en kund att hon hade en kommande presentation och att allt hon kunde tänka på var allt som kunde gå fel.


En kollega till henne la märkte till det och föreslog att hon skulle försöka slappna av och förbereda sig för det bästa, men hon kunde inte tyckas stänga av sin hjärna från att grubbla om allt som kunde gå fel när hon gjorde sin presentation.


För vissa människor är övertänkande mer än bara en kommande stor händelse. Många människor upplever repetitiva tankar och idisslande som verkar hända så ofta att det leder till improduktiva dagar. Som företagare kan du ha märkt att din arbetsentusiasm minskar och att du sitter fast i det som ofta kallas analysförlamning (eller förlamning genom analys). Att lära sig känna igen när du övertänker är det första steget mot att bryta vanan.


Hur man vet när man övertänker


  • Du är medveten om repetitiva tankar

  • Att fatta beslut känns som en stor kamp

  • Ifrågasätter dina beslut


Hur man slutar övertänka

Att lägga märke på de tre ovan nämnda är nyckeln till att ha full medvetenhet om den dåliga vanan. Därefter är det att välja ett eller flera av alternativen nedan som du känner skulle kunna hjälpa med att lätta på upprepande tankar, ifrågasättande och grubblande. Varje problem kommer att vara olika och kan därför kräva att du använder ett eller alla av följande tips:


Kanalisera dina tankar och energi

Att säga till sig själv att helt enkelt bara sluta tänka på något, fungerar aldrig. Jag har dock haft stor framgång med att kanalisera mina tankar och energi. Jag delar med mina kunder att vi kan förändra energin i våra tankar genom att delta i aktiviteter som träning eller en promenad. Ring en vän och ha en helt annan konversation som kan få dig att tänka på ett ämne eller ämne som du gillar. Eller distrahera dig själv med att städa upp ditt kontor eller hem eller fördjupa dig i ett projekt som du kan få in i flödet och glömma de negativa tankarna.


Reflekterar över de överdrivna tankarna

Detta kan låta som dubbelmoral. Vad jag menar med detta är att ge dig själv lite reflektionstid, till exempel 20 minuter så att du kan oroa dig, tänka på alla negativa tankar, föra journal och skriva ner det. Under denna schemalagda betänketid, lägg märke till eventuella starka känslor du har när du övertänker. När vi har starka känslor kan de störa vår förmåga att få klarhet i frågan eller problemet. Det är bra att pausa, reflektera och fråga dig själv exakt vilken fakta eller bevis du har för att din tanke är sann? Att det är osant?


När 20 minuter är slut, säg till dig själv att fokusera på nästa aktivitet. Det kan vara lite övertänk som börjar smyga sig på igen, påminn bara dig själv om att du har en annan schemalagd betänketid, så de tankarna kan vänta tills dess. Detta gör att du kan dela upp och sen lägga ditt fokus där det behöver vara, i nuet.


Fokusera på lösningar

Istället för att hålla kvar vid ett problem i timmar eller dagar i sträck, fokusera på en lösning. Du kommer att känna dig mer produktiv med din tid och befogenhet genom att gå framåt. Att använda det här alternativet kan erbjuda antingen en lösning som löser problemet eller byta till ett nytt perspektiv. Till exempel kanske du blev uppsagd utan anledning. Istället för att önska att saker och ting var annorlunda eller grubbla över situationen om och om igen (övertänka), kan du välja att ändra hur du reagerar på situationen och börja fokusera på en lösning (fokuserad problemlösning) genom att nå ut till rekryterare, uppdatera ditt CV eller ta en kurs.


Studier visar att övertänkande kan öka stressnivåerna, blockera din kreativitet och hindra ditt omdöme. Det lämnar dig att känna en viss maktlöshet med att fatta beslut. Den goda nyheten är att det krävs övning men du kan faktiskt träna din hjärna att tänka annorlunda. Med tiden kan du utveckla mer positiva vanor som hjälper dig att skapa ett starkare tankesätt.

 

Ursprungsartikel skriven på engelska av: Nancy Hovde, Executive Contributor. Läs den här!

Comments


NYHETSBREV

  • linkedin-brainz
  • facebook-brainz
  • instagram-04

MER ARTIKLAR 

KANALER

bottom of page