top of page
  • Brainz Magazine

9 Tecken På Att Din Chef Är Narcissist

I förvaltningen finns det ofta en hårfin gräns mellan övertro och narcissism. Om någon du känner är i en auktoritetsposition kanske du känner igen tecknen på ego och övermod. Men det är skillnad mellan den stolthet någon känner över sitt arbete och hur de förväntar sig att andra ska arbeta.


Om egot tar över hos en person som du jobbar med kan det orsaka förödelse för ditt team och hindra dig från att arbeta med en effektiv ledare eller att vara en själv. Narcissister är inte riktiga ledare eftersom de ofta fokuserar på sig själva, vilket i sin tur kan göra så att anställda runt om känner att deras insats inte har någon betydelse.


Hur vet du om du arbetar med en narcissistisk chef? Först och främst, vad gör en narcissist till en chef? En narcissist är en arrogant, självcentrerad person vars beteende härstammar från att inte acceptera sitt sanna jag. Narcissister använder sina anställda för personlig vinning och blir väldigt arga när andra inte gör vad de vill eller behöver. Nedan kan du läsa om nio narcissistiska tecken att se upp för.


1. Anställda behandlas som dockor


De betraktar anställda som dockor som alltid bör följa deras kommandon utan att ifrågasätta. De kan säga saker som, "Jag vill att du gör det här för att jag sa åt dig att göra det", som om det är ett giltigt skäl att lyda en order, oavsett olika åsikter eller legitima skäl att inte göra det.


2. Narcissister måste vara i centrum för uppmärksamheten


Strålkastaren måste alltid lysa på dem. De tar andras ära. Det spelar ingen roll om någon annan har gjort något stort; oavsett om det är en anställd eller en annan anställd från en annan avdelning i företaget, vill de ändå att uppmärksamheten ska gå tillbaka till dom.


3. De måste alltid ha rätt


Denna egenskap är orsaken till många argument, men narcissister tar detta till det yttersta. Om någon vågar motsäga vad de säger, kommer en narcissist att bli defensiv och aggressiv direkt. Ibland kan de till och med bli arga om någon bevisar att de har fel, även om det bara handlar om en mindre sakfråga.


4. De jämför sig hela tiden med andra ledare


Även om det alltid är fördelaktigt att lära av andra ledare och försöka förstå vad som gör dem framgångsrika, är det farligt territorium att jämföra oss med dom. Narcissister som ständigt tittar utåt för att se hur deras prestationer står sig mot andra kommer bara att bli mindre säkra på vem de är som ledare – och det är inte bra för någon.


5. De använder ofta ordet "jag"


I många fall är narcissister väldigt självupptagna människor som tror att de vet allt och att deras åsikter betyder mer än de runt omkring dem. Om du hör dem säga "jag" hela tiden när de pratar med kollegor - samtidigt som du sällan använder fraser som "vi" eller "vårt team" - är det en självcentrerad och själv-vinnande fras.


6. Det finns ingen respekt och inga gränser


Narcissister gillar inte att bli begränsade och de tenderar att ignorera andras gränser. De kan också förbise en människas integritet när denne har något de vill ha, till exempel information om känsliga ämnen. Om du arbetar för någon som ständigt tränger sig in i ditt rum eller vid din arbetsplats oanmälda, eller ställer frågor som inte är deras ensak, kan din chef vara en narcissist.


7. De tar åt sig äran för andras idéer


Detta är ytterligare ett tecken på att chefen inte värdesätter andras bidrag. Om de kunde se hur illa det här får dem att se ut, skulle de sluta med det. Men narcissister kommer ofta inte att se hur deras beteende påverkar andra, och de kommer att fortsätta göra det som fungerar bäst för dem – ta äran när de kan komma undan med det.


8. De beter sig som den smartaste personen i rummet


En narcissist beskrivs ofta som någon som tror att de är smartare än alla andra, men det är inte så enkelt. I verkligheten är en narcissist inte säker på sin intelligens - de har ett mindervärdeskomplex och har svårt att acceptera andras åsikter när de inte är i linje med sina egna.


9. De kan inte acceptera konstruktiv kritik


Om någon påpekar något som behöver förändras är det svårt att inte ta det personligt. Det är lätt att se hur en chef kan ta det som en attack på deras förmågor eller kunskaper. Ändå är det avgörande när andra tar upp problem på arbetsplatsen att lyssna och överväga vad de säger istället för att stänga av all kritik innan den hinner landa.


I slutändan kan vilken person som helst vara en chef med narcissistiska egenskaper. Det finns dock vissa urskiljbara egenskaper att hålla utkik efter och specifika åtgärder som dessa typer av chefer ibland vidtar. Listan ovan ger några exempel på sådana mönster, men detta är inte på något sätt uttömmande – det är viktigt att veta att även två av varningssignalerna som nämns ovan kan indikera störande beteende på en narcissistisk nivå. Håll utkik efter ett kommande inlägg om "Leva med en narcissist – 9 tecken du bör ignorera".


Följ Belynder på Facebook, Instagram och besök hennes hemsida för mer info.

 

Ursprungsartikel skriven på engelska av: Belynder Walia, Executive Contributor. Läs den här!

Comentarios


NYHETSBREV

  • linkedin-brainz
  • facebook-brainz
  • instagram-04

MER ARTIKLAR 

KANALER

bottom of page