top of page
  • Brainz Magazine

Så Lyckas Du På Arbetsintervjun För Att Få Ditt Drömjobb

Känner du att det är dags för en ny utmaning? Klickar du inte med dina nuvarande kollegor? Är söndagsångesten en veckorutin? Vi är gärna bekväma av oss och stannar kvar på en arbetsplats i flera år på grund utav tryggheten, trots att vi inte mår särskilt bra på arbetet. Att söka nytt jobb är inte bara läskigt, utan kan också vara svårt. Vad är viktigt i ett CV? Vad bör jag tänka på inför intervjun? Brainz tog kontakt med rekryteraren Ulf Appelgren från Academic Work för att få lite råd för att optimera chanserna att landa drömjobbet.Är det viktigt att ha med en bild på sitt CV?


- Det är en fråga utan enkelt svar. Självklart ser det trevligt ut och lättar upp i ett dokument som i övrigt är så starkt präglat av skriftlig info, men det är långt ifrån ett måste. Jag kan mest svara för Academic Works räkning och då är det ju så att i en rekryteringsprocess vill vi förhålla oss så objektivt vi bara kan och selekterar på faktisk lämplighet istället för på känsla eller en fräsig CV-bild. En CV-bild bör, i den bästa av världar, inte spela någon roll men man kan väl säga som så att en opassande CV-bild (exempelvis där du som kandidat syns sänka en stor öl på sommarens charterresa) kan stjälpa mer än vad en bra bild kan hjälpa, säger Ulf med ett stort leende.


"Fundera över vad det är som faktiskt gör att du är intresserad av rollen och bolaget"

Hur kan man förbereda sig på bästa sätt inför en arbetsintervju?


- Läs på om bolaget och tjänsten så företaget upplever att du tar intervjun seriöst och har ett starkt intresse. Det värsta man kan utstråla är att man söker så många tjänster att man tappat räkningen. Då kommer företaget hitta någon annan som är mer specifikt intresserad.

Förbered 3-4 frågor, det visar att du har ett intresse för tjänsten och företaget.

Fundera över vad som faktiskt gör att du är intresserad av rollen och bolaget, och var beredd på att den frågan kommer att dyka upp. Sist men inte minst – vad vill kunden ha? Står det i annonsen att kunden söker en noggrann och strukturerad person så kan det ju vara bra att trycka på det. OBS! Håll det på en rimlig nivå. Överdriv inte.


Hur ser Academic Works process ut, från ansökan till kontrakt?


- Vår process består av en mängd steg för att kvalitetssäkra kandidaten så att vår kund, när de väl får kandidater presenterade för sig, kan räkna med att här presenteras de 3-4 som silats fram efter noggrant övervägande.


Följande steg är en del av Academic Works gallringsprocess:


  1. Selektering

  2. Telefonavstämning

  3. Intervju på Academic Work

  4. Intervju hos kund

  5. Referenskoll


- Efter referenser på den kandidat som imponerat mest får förhoppningsvis hen ett erbjudande. Detta är standard och den skräddarsys givetvis efter vår kunds önskemål. Två övriga inslag som är mer och mer vanliga i processerna är tester (personlighet och problemlösning) och att vi i många processer måste leta kandidater i våra nätverk, snarare än att de ansöker till oss.


Vad är viktigt att få med i det personliga brevet?


- Det personliga brevet är bra men inte nödvändigt. I alla fall inte om man strävar efter en så objektiv rekryteringsprocess som möjligt. Vi vill selektera på erfarenheter och personlighetsmässig lämplighet (som vi har standardiserade metoder för) snarare än ett välformulerat personligt brev. Om kund emellertid efterfrågar ett personligt brev så tycker jag att man ska få fram information som är specifik och anpassad efter den tjänst man söker samt innehåller information om dig som person, vad du kan bidra med och vad som är dina drivkrafter.

 

Sök bland lediga tjänster på Academic Work
Comments


NYHETSBREV

  • linkedin-brainz
  • facebook-brainz
  • instagram-04

MER ARTIKLAR 

KANALER

bottom of page