top of page
  • Brainz Magazine

De 5 bästa naturliga sätten att stärka ditt immunförsvar

Skriven av: Sara Holmström

 

Det är februari och mycket som cirkulerar i skolor och på arbetsplatser. Vintermånaderna kan vara tuffa för vårt immunförsvar. Kylan, mörkret och den torra luften gör oss mer mottagliga för förkylningar, influensa och andra infektioner. Vad kan då passa bättre än att stärka upp ditt immunförsvar för bättre skydd mot allt som går nu?!


I stället för att svälja värktabletter och brustabletter när du väl blivit sjuk finns det mycket du kan göra för att på naturlig väg stärka upp din kropp. Då behöver du inte ens hamna i sjukdomsspiralen. Skulle du nu ändå hamna där kan immunförsvaret snabbare göra dig frisk.

Låt oss kika på de bästa naturliga sätt att stärka immunförsvaret.


women holding up oranges infront of eyes and smiling

De 5 bästa naturliga sätten att stärka ditt immunförsvar:


1. Prioritera sömnen

Tänk på sömn som din kropps inbyggda immunstärkare. Medan du sover går din kropp in i reparationsläge, rensar ut toxiner, frigör skyddande proteiner som kallas cytokiner och fyller på immunförsvarets celler.

 

Sikta på 7-8 timmars kvalitetssömn varje natt, eller om du sover mindre, se till att ta en tupplur under dagen. För att optimera din sömnhygien, skapa en avslappnande rutin före läggdags och se till att ditt sovrum är mörkt, svalt och tyst.


2. Djupandas med magen

Stress är en ökänd sabotör av immunsystemet. Djupa andningsövningar aktiverar ditt parasympatiska nervsystem, främjar avslappning och minskar stresshormoner som kan hämma immunfunktionen.

 

När du andas genom näsan fastnar många oönskade bakterier i näshåren eller nässlemhinnan. Detta gör att du kan snyta ut dem istället för att de transporteras längre in i kroppen (som vid munandning).

 

Öva på djupandning genom att sitta bekvämt och placera en hand på magen. Andas in genom näsan och känn hur magen expanderar. Andas ut långsamt genom näsan och känn hur magen dras ihop. Upprepa i 1-2 minuter några gånger om dagen. Det kommer även bidra en lägre grund stressnivå vilken ger en god inverkan på din sömn.

 

3. Vistas mycket i naturen

Att gå ut handlar inte bara om att det är vackert i naturen, det är även en naturlig boost för immunförsvaret. Att tillbringa tid i naturen exponerar dig för gynnsamma mikroorganismer och ökar produktionen av vitamin D, vilket bidrar till ett starkare immunförsvar.

 

Gå en kort promenad i parken, vandra i skogen eller sitt helt enkelt ute en stund och andas. Sikta på att vara ute under minst 30 minuter per dag.

 

4. Rör på dig

Motion är inte bara bra för ditt hjärta och dina muskler, det är också en kraftfull immunstärkare. Fysisk aktivitet ökar cirkulationen av vita blodkroppar, din kropps frontlinjesoldater mot infektion.

 

Detta hjälper dessutom ditt lymfsystem att pumpas runt och rensar därmed din kropp effektivare. Detta minskar belastningen på ditt immunsystem, som då har kapacitet att hantera de bakterier som så lyckas ta sig igenom näsan, slemhinnorna och magsyran.

 

5. Du är vad du äter

Låt oss börja med hur du äter. Se till att du äter din mat lugnt och tuggar ordentligt. Det ger magen tid att förbereda sig för att ta hand om maten och fylla på med magsyra. Magsyra dödar många av de bakterier som gör dig sjuk.

 

Låt oss nu titta på vad du äter eftersom även det påverkar ditt immunsystem. En varierad kost gynnar dina goda tarmbakterier, vilket stärker magens försvar mot bakterier. Om du även ser till att laga mat från grunden med näringsrika ingredienser kommer ditt immunsystem ha tillräckligt med energi för att stärka dina försvar. Till exempel kan du äta extra havregryn, mandlar, lingon, gurkmeja, ingefära och vitlök, som alla har en positiv effekt på immunsystemet.

 

Andra livsmedel du kan äta mer av under vintern för att stärka ditt immunsystem är pumpafrön, linfrön, paranötter och cashewnötter. De innehåller alla mycket zink, vilket är en av de viktigaste mineralerna för immunsystemet. Många människor lider av zinkbrist idag. Det är också bra att äta något med mycket enzymer, som honung, avokado, banan eller kefir, som behövs för att kroppen ska kunna absorbera zink ordentligt.

 

Slutligen är det bra att fylla på med goda bakterier som Lactobacillus och Bifidobacterium för att få en bra maghälsa som kan hantera eventuella bakterier. Du kan hitta dem i kombucha, yoghurt, surkål och kefir.


Känn efter och hitta ditt sätt

Var snäll mot dig själv i vinter och se till att du vilar, sover och återhämtar dig ordentligt. Kroppen behöver vila mer när det är vinter och mycket bakterier i omlopp.


Du kan följa några eller alla tips för naturligt immunförsvars boost men se framför allt till att vara snäll mot dig själv. Lyssna på vad kroppen behöver och det är okej även om råden inte går att följa till punkt och pricka.


Bara att börja bli medveten om vad som påverkar immunsystemet är ett bra steg på vägen till mer friskhet!


Må väl!

Med kärlek,

Sara Holmström


För mer information, besök Saras hemsida här!

Comentários


Os comentários foram desativados.

NYHETSBREV

  • linkedin-brainz
  • facebook-brainz
  • instagram-04

MER ARTIKLAR 

KANALER

bottom of page