top of page
  • Brainz Magazine

Exklusiv Intervju Med Lotta Spjut - Vill Se Fler Kvinnor Ta Steget In I Web3

Lotta Spjut har en passion och drivkraft att inspirera och stärka människor runt om i världen samt att använda de färdigheter de har, lära sig nya färdigheter, utveckla sig själva och bli framgångsrika entreprenörer.

Lotta har gjort hundratals föreläsningar, privata och offentliga utbildningar, alltid byggda på empirisk kunskap. Genom att dela med sig av det hon har upplevt själv inspirerar hon många att göra detsamma. Det handlar inte om att jämföra sig med henne eller någon annan utan endast för att bli inspirerad och förstå att om hon kan så kan andra det också. Lotta har arbetat med enskilda personer, mindre och större grupper samt tusentals människor online. Antalet har ingen betydelse för henne, det är vad varje person får ut av det som hon värderar.


Lotta är TEDx-talare och arbetar med tusentals människor runt om hela världen som hon coachar och utbildar inom ledarskap, personlig utveckling, entreprenörskap och Web3.


Foto: Privat
Du är, bland annat, Entreprenör, VD, TEDx- & Global Speaker, International Business Coach, Health- & Nutrition-utvecklare och Web3 utbildare. Kan du berätta lite om din bakgrundshistoria och hur du blev den framgångsrika kvinna som du är idag?

Från tidig ålder har jag fått höra att det var jag som tog ”ledarrollen” när det behövdes i olika situationer och jag har alltid gillat att utveckla mig själv och lära mig nya saker. Jag tror att det är en av anledningarna till de val som gjorts i min karriär hittills. Jag kan se att den röda tråden som förbinder alla mina val är att inspirera, leda och hjälpa andra människor, bygga relationer och alltid vara öppen för att utveckla nya färdigheter och kunskaper.

Redan från högstadiet började jag jobba under lov och helger och det gav mig inte bara extra fickpengar utan också en hel del erfarenheter från olika områden. Direkt från gymnasiet fortsatte jag till universitetet och lärarlinjen. Efter det fick jag mitt första jobb i yrket som lärare. Jag har en kandidatexamen i pedagogik samt Master i didaktik och arbetade även som lärare på högskolan under en period. Under många år var jag styrelseledamot och ordförande i en av dem svenska lärarförbunden. Med min examen i personlig träning och nutrition arbetade jag även under några år som hälso- & näringsutvecklare vid sidan av mitt andra yrke, konsulterade privatpersoner och företag inom dessa områden.

Många av mina intressen, så som hälsa och kost, har funnits där sedan jag var ung - så det föll sig "naturligt" att också ta en examen i det. Inte för att en examen var viktig för mig utan för att det var det för acceptansen i yrket. Alla mina yrken har varit kopplade till, att på något sätt leda och arbeta med människor och jag ville utöka min kompetens och även växa själv. Jag bestämde mig för att ta en ICF Pro Executive Coach-certifiering, och jag har coachat VD:ar och privatpersoner i olika verksamheter.


2006 var året då jag för första gången ”stötte på” hembaserat företagande och 5 månader senare, i mars 2007, sa jag upp mig från mitt yrke som lärare för att jobba 100% med mitt eget företag. Var det ett lätt beslut? Både ja och nej. Ja, för jag hade redan bestämt mig för det, nej på grund av motståndet jag fick från en del människor runt omkring mig. Vid den här tiden lärde jag mig en mycket bra läxa som jag alltid har med mig sedan dess. Människor kommer alltid att ha åsikter; Jag lyssnar på alla även om jag bara tar råd från de jag vill byta plats med. De som redan har gjort det jag ska göra, och själva har erfarenheten och inte antar att de vet vad det handlar om och ger råd utifrån sin egen rädsla.

Under mina 16 år som företagare har jag fått erfara att det finns människor med goda avsikter och personer med mindre goda avsikter, oavsett business och det är likadant i livet över lag. För att bli framgångsrik i företagande och i livet är jag övertygad om att vi behöver möta vår rädsla och utmaningar och vi kommer att falla. Som Rocky säger: Det handlar inte om hur många gånger du blir åker på smällar och faller, det handlar om hur många gånger du reser dig upp igen. Jag älskar det citatet! Jag har lärt mig att aldrig bli besviken på någon/något, i stället blir jag förvånad över hur folk väljer att bete sig. Jag kan aldrig förändra en person fast jag kan välja hur jag låter deras energi påverka mig.

Att vara företagare, sin egen chef och anställd samtidigt, är inte för alla, det är för de som väljer att och är redo för att ändra sitt tänkesätt samt är öppen för att utvecklas. Tillväxt kan göra ont och det kan vara utmanande, framför allt i början eftersom det kräver att vi kliver utanför vår komfortabla zon.

Jag tror att en av anledningarna till att jag över lag är respekterad och har ett gott rykte som affärskvinna hänger samman med min arbetsmoral och att jag vet mitt värde. Jag sätter alltid relationer först och jag har sett hur detta har kommit tillbaka till mig så många gånger under mina verksamhetsår. Det är aldrig värt att offra en bra relation före pengar eftersom du aldrig vet när era vägar möts igen. Med det sagt så vet jag också att jag inte är älskad av alla och att jag aldrig kommer kunna bli det, vi kan inte tillfredsställa alla utan att bränna ut oss och det hjälper ingen. Ledarskap handlar för mig inte om en position, det är för mig att visa vägen, vara ärlig och erkänna när vi har fel, låna ut min tro på andra tills de har den själva. Att leda dem till vattnet men inte dricka åt dem.


Berätta mer om ditt företag "LS Mind Your Buziness" som du har grundat? Vilken typ av kunder riktar du dig till och hur hjälper du dem?

Min passion och drivkraft är att inspirera och ge människor, särskilt kvinnor, chansen att se en möjlighet, våga utforska och göra det bästa de kan med den. LS Mind Your Buziness handlar om att jag bryr mig om att inspirera och hjälpa andra människor med deras verksamheter och det har också innebörden av att verkligen se möjligheterna runt oss och ta hand om vår egen business. En tredje mening är att fokusera på vår egen verksamhet och inte jämföra oss med andra, så vi går miste om vår egen utveckling.

Jag har gjort hundratals föreläsningar, privata och offentliga utbildningar, byggda på empirisk kunskap och jag delar bara med mig utav det jag själv upplevt och jag är väldigt tacksam för att det inspirerar många att också göra detsamma. Det är inte för att jämföras med mig eller någon annan utan för att bli inspirerad och förstå att om jag kan så kan dem också. Många av oss är väldigt bra på att jämföra oss med andra. Det dödar vår egen förmåga att utvecklas. Vem jämför vi oss med? Det är nästan alltid någon som har börjat sin resa långt före oss och vi kommer alltid att sluta som ”förloraren”. När vi istället blir inspirerade av andra människor och lär oss av det dem har gjort, då går vi framåt. Den enda person vi bör jämföra med, är oss själva, att bli lite bättre och mer kunniga varje dag.

De flesta vill ha en förändring i sina liv, dock är inte alla redo eller villiga, även om många också är det och dessa människor älskar jag att stödja så att dem ser sin potential och växer, steg för steg till framgångsrika entreprenörer. Jag har människor som kontaktar mig och säger tack för att du förändrade mitt liv, fast det inte är jag som förändrar deras liv, det är dem själva. Jag öppnade bara deras sinne för att se, ta och göra något med möjligheterna runt omkring dem och om dem inte har tron på sig själva när de börjar så lånar jag ut min tro till dem.


Har det varit någon speciell händelse/tid i din karriär som har varit betydelsefull för dig?

Det har varit många! Jag tror att allt händer av en anledning, och vi lär oss av allt.

Att välja att gå vår egen väg och inte följa "massorna" eller vad andra tycker är "rätt" kan vara en utmaning. Folk har sagt till mig att "Det är omöjligt" eller "Du är galen", om vissa val jag gjort. Att lämna, i mångas ögon, ett bra och tryggt yrke för det osäkra livet med eget företag kan verka galet. Jag vet att kommentarer som dessa oftast är baserade på rädsla, rädsla för att något "dåligt" ska hända mig, eller rädsla för att de inte kunde se sig själva göra det och det är tufft att kliva utanför sin komfortzon. Rädsla är något som hindrar många från att utveckla sig själva, och det är något jag har lovat mig själv att det ska aldrig få stoppa mig. Jag vill inte vara den personen som senare ångrar att jag inte gjorde det när jag hade chansen. Jag gör det hellre och om det inte blir det resultat jag önskat, så vet jag i alla fall och jag lärde mig något av det. Jag är så tacksam till mig själv idag, att jag tog beslutet att lämna det ”säkra” livet och startade mitt eget företag eftersom jag med det beslutet har lärt mig, utforskat och framför allt fått den frihet som jag värderar väldigt högt.

Jag jagade balansen många pratar om i många år och det fick mig bara att må dåligt och det gav mig ofta dåligt samvete. När jag accepterade att det inte finns någon 100% balans mellan hem och arbete blev det så mycket lättare. Jag har valt att vara företagare och när jag trivs och kan jobba utan att må dåligt så känner min familj det och stöttar mig i det. Att arbeta hemifrån har många privilegier och vissa utmaningar. Det är verkligen frihet under ansvar. Tidshantering har varit väldigt viktigt och användbart för mig, och jag jobbar fortfarande på det.

Det är lättare att fokusera på "misslyckandena", även om dessa är många gånger färre än framgångarna. Jag har absolut gjort val som senare visat sig vara mindre bra. Människor inklusive oss själva är ibland snabba att döma utifrån det, oavsett hur många bra val som har gjorts tidigare. Jag gör mitt bästa för att inte hamna i att göra detsamma mot andra. Jag ser snarare "misslyckanden" som erfarenheter att lära av och som jag sa tidigare, en del av att vara framgångsrik är att erövra de behövliga erfarenheter som behövs för att utvecklas.


Jag har så många år av universitet och utbildning, även om de största professionella utmärkelserna och tillfredställelsen inte var när jag fick alla diplom, certifikat, examen eller utmärkelser från olika företag jag arbetat med. Det har varit uppnåendet av kunskap och framför allt erfarenhet som jag inte fick i skolan eller universitetet utan genom att jag var öppen för möjligheter och tog mig utanför min komfortabla zon. Det handlar om att uppnå ett tillstånd i mitt liv där jag kan hjälpa andra att uppnå samma sak som de flesta önskar; frihet och att dela det i mitt TEDx-föredrag var fantastiskt.

När jag ser tillbaka på mina senaste 27 verksamhetsår hade jag kunnat göra vissa val annorlunda för att bespara mig några mindre bra erfarenheter. Samtidigt tror jag att dessa val också har varit anledningen till att jag tagit ett annat beslut och gjort andra val. Alla val är inte dem bästa, fast alla val ger erfarenheter och valmöjligheter finns det överallt runt om oss. Att ha ett arbete/företag som fungerar för och tillsammans med dig och inte motsatsen, det är för mig nyckeln till frihet. Det är den ”ultimata prestationen” eftersom denna frihet gör mig till kaptenen i mitt liv och ger möjlighet att uppnå mitt största "varför" i mitt företagande och i livet; mina döttrar och min familj.

Vi ska inte leta efter den enkla vägen, för inget som är värt något kommer enkelt. Även om jag har lärt mig mycket av både bra och mindre bra erfarenheter, och jag lär mig fortfarande.


Foto: Privat
Du är född i Seoul och uppvuxen i Sverige men jobbar mycket med globala kunder. Hur skiljer sig den svenska marknaden från den globala?

När jag startade mitt företag för 16 år sedan arbetade jag mest med den svenska marknaden. När internet kom med möjligheten att träffas online öppnades en helt ny värld med så många nya möjligheter. Jag kunde interagera med människor över hela världen och min företagsmarknad expanderade globalt.

Sverige har varit och är fortfarande ett av de ledande länderna i världen när det kommer till innovationer, såsom Bluetooth, Spotify, Skype, Candycrush och många fler. Under de senaste två decennierna har mycket hänt inom teknikområdet. Jag tror att många av oss i Sverige och även andra länder är lite ”skeptiska” och försiktiga när det kommer till nya innovationer, vi behöver se någon nytta med det över tid för att anamma det. Det behöver inte alls vara dåligt, även om det kan ta längre tid för vissa människor att se möjligheterna i det. Idag har många människor i Sverige anpassat sig till förändringar och är öppna för att lära sig mer om de möjligheter som teknologin ger.


Idag, med det senaste affärsprojektet jag är en del av, är jag mer kopplad till den svenska marknaden igen och även om jag fortsätter att arbeta globalt så är jag väldigt exalterad över att få jobba på "hemma"-marknaden igen.

Trots dina framgångar har din karriär tagit många oväntade vändningar, vad är det som har drivit dig igenom allt detta? Vad inspirerar dig?

Min framgång har inte kommit över en natt. Det är en pågående process som är fylld av glädje, lycka, skratt och även många uppoffringar, att säga nej till roliga saker, dåligt samvete för människor jag älskar, människor som dömer mig utan att känna mig och andra utmaningar. Som jag tidigare sa, så är utmaningar och att övervinna dem en del av att växa. Det driver och ger mig kraft att se människor växa och att utveckla mig själv varje dag.

En av mina största styrkor är att jag tror på mig själv och på andra människor, även innan de har sin egen tro på sig själva. Jag tror på att bygga goda relationer före allt annat, såsom pengar eller positioner samt att jag inte låter rädsla stoppa mig, jag gör det ändå, även om jag inte har gjort det förut och inte har någon erfarenhet av det. Antingen blir det framgång, eller så blir det en ny erfarenhet att lära mig från.

Om vi som små barn gav upp varje gång vi ramlade, så skulle alla krypa idag och det gör vi inte. Alla vuxna med friska ben kan gå. Med det brukar jag alltid säga att: "Allt går, utom bäbisar och dem lär sig".

Jag tror som sagt inte på misslyckanden, utan på att alla kan göra så gott vi kan och om det går bra går det bra, och om det inte gör det är vi en erfarenhet rikare. Jag står upp för det jag tror på och givetvis bryr jag mig om att lyssna på andra människor, även om jag enbart följer dem som har gjort det jag vill lära mig.

Att vara envis kan vara både bra och utmanande ibland, fast att ge upp något jag tror på är inget alternativ för mig. Ibland har jag hållit mig kvar vid ett mindre bra beslut för länge, samtidigt har jag också lärt mig mycket från det.


Oftast väljer jag att inte bli besviken på folk, jag blir i stället "förvånad" över hur folk väljer att agera. Att bli förvånad i stället för besviken, lämnar inget utrymme att förlora min egen energi. Många människor, inklusive jag själv när jag var ung, tycker att det är viktigt att bli omtyckt av många och särskilt kvinnor kan ha svårt att säga nej till alla olika uppgifter som frågas av dem. Jag har lärt mig att jag inte kan vara omtyckt av alla och det accepterar jag. Att behaga alla kommer inte att göra mig eller någon annan lycklig. Ibland behöver jag säga nej, även till bra saker, för att kunna få det bästa. "Bra" är "bäst" värsta fiende. Att hålla mig borta från negativa människor och att välja att inte lägga min energi på dem, är ett val jag har gjort. Det betyder inte att jag är arrogant, utan att jag väljer att fokusera på lösningar (för det mesta även om jag också är mänsklig och ibland behöver påminna mig själv), och det jag fokuserar på växer alltid.

Jag blir inspirerad av så många olika människor, djur och till och med situationer. En dag kan det vara ett meddelande i en gruppchatt som inspirerar, en annan dag när min dotter berättar om sin dag, en annan gång en inspirerande talare eller en video med ett djur. När vi är öppna för att lära och utvecklas har vi så många saker att inspireras av och inspiration kommer i olika former beroende på vad vi ”behöver” i stunden.

Min verksamhet under de senaste decennierna har tillåtit mig att resa mycket och jag har tillbringat många dagar utomlands där jag arbetat med samt utforskat nya länder, kontinenter och människor. Det har också inspirerat mig till att fortsätta göra det jag gör.


Du har bland annat investerat tid för att lära dig om kryptovaluta och blockkedjeteknik – och utvecklar kunskap på NFT- och Web 3.0-marknaderna. Detta är en ganska ny marknad för många och, för nybörjare, ganska svårt att förstå. Vad är det med denna marknad som lockar dig och kan du, lite kortfattat, berätta hur det fungerar?

Föreställ dig att du hade möjligheten att vara en del av Facebooks företagsekonomiska fördelar från starten. Web 3.0 skapar dessa möjligheter för den genomsnittliga gemene kvinna/man, att positionera sig och dra nytta av en möjlighet som bara var för ett fåtal personer tidigare. Jag är så, så exalterad över Web 3.0 och de möjligheter det skapar! Att få möjligheten att vara med är fantastiskt! Varje dag är en ny lärodag i den här branschen. Alla som ger sig tid att utforska och lära sig kommer vara väldigt tidiga och det i sig innebär många fler fördelar.

Ju längre vi väntar, desto "dyrare" blir det.

En "myt" som människor kan ha, är att krypto och blockkedja är för svårt att förstå, irrelevant för vardagliga användare eller en trend som kommer att passera. Ser vi till siffrorna om Web 3.0 är det enkel matematik att förstå att Web 3.0 är här för att stanna.

Jag vet det är en ny marknad för många människor och speciellt när det kommer till teknik och många ord som vi inte har en aning om vad de betyder, tenderar vi att sluta lyssna eller tro att vi inte kan ta in det. Jag har själv varit där och jag har aldrig varit direkt intresserad av teknik, fast jag är gammal nog att ha varit en del av de senaste decenniernas tekniska innovationer. Att vänta tills tekniken kommer i kapp mig, istället för vice versa, betyder att jag kommer att förlora många av de möjligheter som innovationerna ger. Teknikens utveckling går snabbare och snabbare. Det som tog 10 år att utveckla för 20 år sedan tar kanske 1 år eller mindre idag.

Första gången jag hörde talas om kryptovaluta var redan 2015. Jag fick en tecknad video skickad till mig och jag förstod ingenting. Något som kallas digitala pengar "flög" i luften, bitcoin nämndes, framtida betalningar och det fanns inga banker anslutna. Jag gjorde som de flesta gör när de vill kolla upp något, jag Googlade och de saker jag läste om kryptovaluta var inte som idag, dvs främst positiv läsning. Det var tvärtom. Bitcoin var farligt, kopplat till kriminell verksamhet, något att hålla sig borta från och det skulle förmodligen inte stanna länge... Google är fantastiskt och även om det är en sökmotor, är inte allt som skrivs där validerat och sant. Detta förstod jag som tur var redan då. Det fanns specifika delar som fångade min uppmärksamhet: Om utvecklingen av pengar och även utvecklingen av teknik.

De flesta människor har en smartphone idag och vi spenderar timmar med att göra allt från att hålla kontakt med andra, sköta våra ekonomiska ärenden, shoppa, läsa tidningar, titta på film, lyssna på musik, studera, spela spel, kommunicera globalt, godkänna signaturer och många, många fler saker. Föreställ dig en dag utan internet, många företag och butiker skulle inte ha någon möjlighet att driva sin verksamhet och de flesta hem skulle vara utan kommunikation. Vi har anpassat oss, oavsett om vi trodde på eller gillade idén från början.

1990 var årtiondet då internet kom in i våra hem och vi hade datorer så tunga och otympliga som stora stenar. Till och med experter på området sa att internet aldrig skulle bli någon hit för vem skulle behöva det? Det var då Web 1.0 eran startade. Det handlade om att enbart läsa information, med andra ord informations -ekonomi. Vi kunde se Netscape, Yahoo och senare Google komma in på marknaden. Mobilerna var stora, tunga och allt vi kunde göra var att skicka några sms på en grå skärm och, såklart, ringa folk. Ville vi spara någon information så gjordes det på disketter, vilka var väldigt begränsade på minne.

Sedan tog internet steget in i Web 2.0 som handlade om att interagera och nu var det inte enbart att läsa information utan även att skriva. Nu skapades en plattformsekonomi. Plattformar som Twitter, Facebook och Skype introducerades och företagen bakom kunde göra mycket stora vinster då vi använde dessa plattformar. Föreställ dig att du var en av de tidiga användarna och samtidigt hade möjligheten att ta del av den vinsten som företagen gjorde och gör än idag. Visst hade det varit något?

Internet fortsätter att utvecklas, nu med framväxten av Web 3.0. Vi ser blockkedjebaserade plattformar som OpenSea (NFT marketplace) och kryptovalutor med egna ekosystem. I stället för användarnamn och lösenord så identifierar vi oss i web3 genom att ansluta till vår egen blockkedje plånbok.

I tidigare versioner av internet där de flesta ekonomiska fördelarna gick till stora företag (t.ex. Google och Facebook), erbjuder Web 3.0 ett decentraliserat digitalt ägande och en token-ekonomi, vilket betyder mer kraft och förtjänstpotential för användarna, den "genomsnittliga" personen som väljer att vara öppen och lära sig hur dem använder resurser och verktyg såsom kryptovaluta och NFTs.


Evolutionen av valuta har också genomgått teknisk utveckling, från handel med varor till guld, metallmynt, papperspengar (först uppbackade av guld och nu utan att något backar upp det) till plastkort, till online betalningar och kryptovaluta. För inte allt för länge sedan var många väldigt skeptiska till att betala med plastkort eftersom "cash is king". Idag, i bland annat länder som Sverige, kan du knappt använda kontanter i någon butik. År 2021 var det 300 miljoner människor, endast 3,9 % av världens befolkning, som på något sätt använder kryptovaluta. Den siffran kommer förmodligen att öka enormt dem kommande åren, genom Web 3.0 och blockkedje-teknik. Om dem digitala betalningslösningarna och kryptovaluta kommer att följa samma hastighet som information har gjort genom internet, kommer vi att se många fler användare inom 10 år och jag tror att majoriteten kommer att önska att vi valde att vara en av de tidiga anhängarna eftersom denna möjlighet är öppen för alla.

Vi behöver påminna oss själva om att när något är nytt och revolutionerande känner många av oss inte bekväma eller säkra. Det är helt normalt. Att vara en visionär innebär att våga kliva ut från sin komfortzon, placera sig själv i framkant och välkomna de möjligheter som kommer med förändring. Vi bör även påminna oss själva om att alla är nybörjare från början och jag uppmuntrar alla att tillämpa hur små barn gör när de lär sig att gå. De fortsätter tills de tar sitt första steg och sedan fortsätter dem till det går av bara farten. Ingen kommer att lära sig detta åt dig. Om du vill bli lite bättre på något måste du agera och upprepa det om och om igen tills det känns bekvämt.


Foto: Privat

Världen har genomgått en pandemi som har fått katastrofala konsekvenser för många. Vi letar alla efter ljuset i tunneln och försöker se framåt. Tror du att det finns något positivt som kan komma med post-covid? Kan det öka eller öppna möjligheter för människor?

Med alla kriser föds möjligheter. De senaste 2,5 åren har vi alla ställts inför en situation som många av oss inte har upplevt tidigare, den globala pandemin. Många förlorade sina arbeten, jobb som de trodde var "säkrade" och deras ekonomiska situation förändrades drastiskt. När någon inte ”behöver” en möjlighet, så är dem oftast varken öppna för att se den eller ta tag i den. Med den globala pandemin hade fler och fler människor tid och behov av att öppna sina sinnen och ögon för nya möjligheter. Tillsammans med den snabba tekniken började folk se fördelarna med att arbeta hemifrån. Företagare och anställda såg till och med att de kunde spara pengar genom att använda tekniken och ta hem kontoret. Det här är ingen trend, det är något jag tror kommer att växa sig ännu större, även när pandemin är över.


Jag har jobbat hemifrån med mitt företag i många år, så det var inget nytt för mig. Att arbeta var som helst med vem som helst vid de tidpunkter jag valde var plötsligt något som blev ett "måste ”under pandemin. Mitt företag exploderade verkligen under den här perioden, och jag kan se hur framtiden, efter pandemin, har gett många människor en möjlighet att starta eget, deltid eller heltid.


Vad skulle du vilja uppnå för dig själv och ditt företag i framtiden?

Min passion för entreprenörskap och möjligheterna inom webb 3.0 är så spännande. Jag har så många idéer och fortfarande så många mål att jobba för. Ibland önskade jag att jag kunde ha en avstängningsknapp på idéer.

Enligt Greyscale Research Report har Web 3.0 potential att bli en 10 trillioner dollarindustri år 2026 och idag är det bara 19% kvinnor i web3 branschen. Detta innebär att många kvinnor kommer att förlora en mång- biljard möjlighet om vi inte gör något åt det.


Personligen kommer jag att fortsätta att utbilda mig och hänga med i de möjligheter som erbjuds i branschen för Web 3.0 och vara i framkant när det gäller att hjälpa människor att utforska och lära. Vi är alla väldigt tidiga och jag kommer definitivt att positionera mig för framtiden. Det är nytt för oss alla och möjligheterna är lika för alla, även om min passion är att inspirera och ge fler kvinnor möjlighet att våga utforska Web 3.0. Jag kommer att göra mitt för att öka antalet kvinnor som positionerar sig, det är mitt uppdrag, och jag är väldigt exalterad över det!


Give a woman a dollar, and she can put it to good use. Teach her how money works, and she can change the world. - Linda Davis Taylor


Så vad är nästa stora mål eller projekt för Lotta och hur kan någon komma i kontakt med dig?

Just nu är jag så exalterad över alla fantastiska möjligheter jag har omkring mig.

Inom min globala online verksamhet är jag ansluten till de största online industrierna och jag ser hur vi också går in i Web 3.0 här. Mitt mål här är att fortsätta att utbilda och inspirera fler globala entreprenörer att växa personligen och inom sina företag samt ta de möjligheter som dem erbjuds genom att använda tid för att lära sig om vad är och hur dem använder Web 3.0.


När jag kom i kontakt med NFTs (Non-Fungible Token) för första gången i juni-21, kunde jag aldrig föreställa mig alla möjligheterna som NFTs kan ge. Jag började med NFTs genom NFT-spel och då jag aldrig varit en ”gamer” så trodde jag först inte att det var något för mig. Snabbt förstod jag att det här var något alla kunde ta del av, oavsett tidigare erfarenheter. Jag fastnade för att spelet gick ut på att bidra till en mer hållbar planet, därav namnet (Planet IX) både inuti spelet och även i den riktiga världen. Ett fantastiskt projekt som jag lär mig mer från varje dag och genom funktionen Play to Earn så har jag möjlighet att göra gott för planeten, ha en rolig stund och möjlighet till en extra inkomst samtidigt. Det var inte förrän i februari-22, som jag hittade forum med kvinnor inom NFTs och hur många kvinnoledda projekt det finns. En ny värld öppnade sig och jag kände direkt att jag vill lära mig mer, använda min erfarenhet och hjälpa fler kvinnor att se dessa möjligheter. Varje kvinna kan, om hon vill, vara sin egen chef i Web 3.0 och för att nå det behöver vi först och främst grunderna, enkel utbildning och forum där alla kan lära sig steg för steg och känna att de kan ställa vilka frågor som helst utan att känna sig obekväma.

Det finns många fantastiska kvinnor som tar ledningen och har startat nätverksgrupper med uppdraget att öka antalet kvinnor i branschen. Randi Zuckerberg och Debbie Soon är grundare av groupHUG, en skaparaccelerator som erbjuder mentorskap och ett nätverk av industriledare inom teknik och konst. Tusentals kvinnor är i deras nätverk för att utforska och lära. BFF med Brit Morin och Jaimie Smidt som grundare är en annan kvinnoledd gemenskap som startades i samarbete med över 100 företagsledare och kända profiler inom olika branscher och med uppdraget att hjälpa kvinnor och icke-binära personer att utbilda sig, ansluta och ekonomiskt belönas inom krypto och web3.

Så vi är på rätt väg, även om det mesta av aktiviteten hittills har varit utanför Sverige och Skandinavien. För att få fler kvinnor att våga ta steget in och lära sig mer om Web3, kommer det att krävas mycket hårt arbete, att övervinna utmaningar, människors ifrågasättande och det är normalt. Som jag redan sagt många gånger, allt som är nytt för oss, skapar rädsla. Antingen möter vi rädslan eller springer. I det här fallet, att möta rädslan genom att utforska och lära, kan öppna upp fantastiska möjligheter medan att springa betyder att Du förlorar möjligheten nu och kommer förmodligen förr eller senare vara ”tvungen” att ta steget eftersom det är en del av den tekniska utvecklingen, samma som det var med internet. Jag tvingar ingen och jag ber ingen. När jag känner att jag har gett människor möjligheten att se, utforska och lära sig om möjligheterna, är det i var och ens beslut vad som blir deras nästa steg.


För alla som är nyfikna och kanske inte vet var de ska börja, ta kontakt med någon inom web3. Du är inte ensam, och jag bjuder in var och en till WoAs kanaler för att se och känna efter själv. Du kan ställa vilka frågor Du har (finns inga dumma frågor) och du kan även vara helt tyst i gruppen och bara följa med på vad som händer. Kom ihåg Artur Ashs citat: "Börja där Du är, använd vad Du har och gör vad Du kan".


Om du fortfarande tvekar, fråga Dig själv; Har Du ”råd” att vänta tills Du ”måste” anpassa Dig till Web3? Samt om Du är kvinna, varför ska du vara en av kvinnorna som går miste om den mångmiljard möjlighet som redan beräknats för Web 3.0 enligt Greyscale report? Jag tror att ditt svar kommer att vara ditt varför.

För mer info, följ Lotta på LinkedIn, Twitter och besök hennes hemsida!

 Comments


NYHETSBREV

  • linkedin-brainz
  • facebook-brainz
  • instagram-04

MER ARTIKLAR 

KANALER

bottom of page