Marc Randolph är en erfaren Silicon Valley-entreprenör, rådgivare och investerare. Som medgrundare och första VD för Netflix lade han grunden för en tjänst som nu har över 200 miljoner prenumeranter och som fundamentalt förändrat hur världen upplever media. Han satt även i Netflix styrelse fram till sin pensionering från företaget 2003. Marc har varit entreprenör i fyra decennier och grundat eller medgrundat sex andra framgångsrika startups. Han har även varit mentor åt hundratals entreprenörer i tidiga skeden och som investerare har han stöttat dussintals framgångsrika tech-bolag (och lika många mindre framgångsrika).
Nyligen medgrundade Marc analysmjukvarubolaget Looker Data Sciences, som Google köpte 2019 för 2,6 miljarder dollar. Idag sitter han i styrelsen för Solo Brands, Augment Technologies, Dishcraft Technologies och Truckee Donner Land Trust.
Marc är även författare till den internationella bästsäljaren That Will Never Work: The Birth of Netflix and The Amazing Life of an Idea, som berättar den hittills okända historien om Netflix. Han är dessutom värd för topp-10 Apple-podden That Will Never Work, där han erbjuder personlig rådgivning till entreprenörer. Marc är också investerare och domare i Entrepreneur Magazines webserie Elevator Pitch.

Hur ser en vanlig dag ut för dig som framgångsrik serieentreprenör?
Entreprenörskap handlar om oförutsägbarhet och är så långt ifrån ett vanligt nio-till-fem-jobb som möjligt – därför finns egentligen ingen typisk dag, och det är något jag verkligen gillar. En annan viktig aspekt är att man alltid har för lite resurser: det finns alltid mer att göra än vad man har tid eller personal till. Om man inte är försiktig är det lätt att jobba hela tiden.
Därför har jag alltid betonat vikten av balans och alltid avsatt tid för det som är riktigt viktigt i livet. Tidigare innebar detta ibland att jag gick upp några timmar innan familjen vaknade, men sedan stängde jag laptopen och var där när barnen vaknade och skulle iväg till skolan.
Jag insåg också att man kunde vakna 05:00, surfa en och en halv timme och sedan vara på kontoret lagom till morgonens möten. På Netflix åkte jag hem mellan 18:00 och 20:30 för att äta middag, hjälpa barnen att lägga sig, och återvände sedan till kontoret för att jobba fram till midnatt. Att skapa denna balans mellan arbete och privatliv är helt avgörande. Man måste aktivt avsätta tid för den.
Vilka var Netflix största utmaningar i början?
När man bygger något från grunden är allting en utmaning. Vi mötte hundratals hinder. Från första dagen märkte vi att de flesta av våra antaganden var fel. Till exempel, när Reed Hastings och jag först testade idén att posta DVD:er hade vi tur med de första försöken. När vi började på riktigt gick skivorna sönder, fastnade i maskiner och blev dubbelt så dyra att skicka än vi hade räknat med. Det visade sig vara oerhört komplicerat att ta fram ett kuvert som kunde skydda DVD:n, fungera som returförsändelse och samtidigt vara kostnadseffektivt.

Ni besökte Jeff Bezos i Netflix tidiga år för att diskutera investering men tackade nej. Berätta om den dagen.
Det fanns ingen pitch; Amazon ringde oss helt enkelt oväntat. Vi flög till Seattle för att träffa Jeff Bezos, och det var fantastiskt eftersom han redan hade en rejäl verksamhet. Han blev entusiastisk när vi delade historier från våra respektive företags första år. Att Bezos visade intresse för oss var väldigt validerande. Min bok heter That Will Never Work eftersom det var vad alla sa när jag först berättade om idén. Så när Jeff Bezos – dåtidens kung inom e-handel – såg potential i oss, var det enormt uppmuntrande.
Vi tackade dock nej till erbjudandet eftersom vi kände att vi ännu hade mycket kvar att göra. Vi var inte redo att släppa taget om företaget. Idag är det omöjligt att säga vad som hade hänt om vi hade accepterat, men medielandskapet hade definitivt sett annorlunda ut. Kanske hade folk sagt "Amazon and Chill?"
Vad har du lärt dig som entreprenör genom resan med Netflix?
Att ingen idé är garanterat bra. Du måste bygga, testa, sälja och prova dig fram. Jag är övertygad om att du lär dig mer på tio minuters handling än på sex månaders analyserande. Det handlar om att skapa system och processer för att snabbt testa idéer, inte om att sitta och filosofera kring dem.
Hur många företag är du involverad i just nu?
Efter Netflix startade jag en till startup (Looker Data Sciences), men nu ägnar jag mest tid åt att hjälpa andra entreprenörer att lyckas. Jag är också involverad i flera företag som rådgivare, och genom min podcast når jag tusentals lyssnare varje vecka.
Vilka är dina bästa minnen som entreprenör?
De bästa minnena är lustigt nog från de svåraste stunderna – när saker var som mest utmanande, när vi var tvungna att lösa problem på kreativa sätt för att överleva. Sådana minnen har jag hundratals av.

Hur vet du om en idé kommer bli mer framgångsrik än en annan?
Mitt favorituttryck är ”ingen vet någonting”. Du kan helt enkelt aldrig veta säkert. Framgång handlar om hur många idéer du vågar testa och hur snabbt, billigt och enkelt du kan genomföra testerna.
Du är författare till bästsäljaren "That Will Never Work". Vad handlar boken om och varför skrev du den?
För några år sedan började jag fundera på att skriva en bok, eftersom jag insåg att det fanns så mycket mer att berätta än vad jag kunde få fram under ett kort föredrag. Under ett kort föredrag kan man visserligen inspirera, få publiken att skratta eller dela med sig av några enkla insikter – men man kan aldrig förmedla hela berättelsen på djupet. Därför skrev jag That Will Never Work, en bok där jag berättar hela historien om Netflix och hur man tar en idé från dröm till verklighet. Mitt mål är att inspirera andra att våga ta steget och börja agera.
Fakta om Marc Randolph:
Familj: Gift och har tre barn
Tycker om: Att vara utomhus – surfing, kajakpaddling, mountainbike, löpning
Tycker inte om: Att gräla
Favoritserie på Netflix: Drive to Survive
Drömjobb som ung: Reklamchef
Comments