top of page
  • Brainz Magazine

Fakturaköp - En Populär Tjänst För Företag

I samarbete med EuroCredit

 

Fakturaköp har vunnit popularitet som ett sätt att finansiera ett växande företag. Fler och fler företag köper numera in denna tjänst från specialiserade företag, sk. factoringföretag. Fakturaköp har många fördelar för dig som företagare. Den här artikeln förklarar dessa fördelar för dig som företagare och varför du bör i alla fall överväga detta.Fakturaköp - vad är det?

Till att börja med bör vi dock reda ut vad fakturaköp är. Fakturaköp är i huvudsak ett finansiellt verktyg som låter dig finansiera dina långsamt betalda fakturor från kunder. Kunder som inte betalar in fakturor snabbt kan vara ett problem. Med hjälp av fakturaköp får du betalt på direkten genom att ett factoringföretag köper upp fakturan och kräver in betalning från kunden senare. Då är emellertid factoringföretaget ansvarig för att fakturan blir betald - inte du som företagare.


Ökat kassaflöde

En första fördel är att genom att sälja fakturor får ditt företag ett ökat kassaflöde. Pengarna för betalda produkter eller tjänster kommer snabbare in på kontot. På så vis kan du använda dessa likvida medel snabbt till att utöka verksamheten, öka försäljning, marknadsföring eller annat. Många företag som köper fakturor garanterar snabb betalning av fakturan, till skillnad från om fakturan ställs ut till kunden. Då kan det dröja veckor innan betalningen inkommit.


Permanent eller tillfälligt

Att använda sig av ett factoringföretag för att få betalt kan göras tillfälligt eller permanent. Att temporärt sälja fakturorna kan göras vid exempel en period med dåligt kassaflöde eller med ett antal kunder som är vitala men ofta sena med betalning.


Att permanent göra det passar företag som helt villa slippa denna del och fokusera på kärnverksamheten. Ofta börjar företag att ta in factoringtjänster temporärt för att sedan gå över till permanent när de upptäcker hur smidigt det går.


Sälja alla eller en del av fakturorna

Det går också att låta factoringföretaget köpa alla fakturor eller endast en del av fakturorna. Att endast sälja en de av fakturorna kan vara en lösning om du har ett antal kunder som du vet kommer att betala - men gör det långsamt.


Factoringbolag tar över kreditrisken

När du säljer fakturan till ett factoringbolag tar de över kreditrisken. Alltså - du får betalt oavsett om kunden betalar inte. Det är upp till factoringföretaget att jaga upp kunden för att se till att få betalt. En process som kan vara tidskrävande och vara mentalt jobbigt. Detta slipper du helt.


Bättre relation med leverantörer

Får du betalt för dina faktura snabbare kan du också betala dina leverantörer fortare då du har bättre likviditet. Detta kommer såklart dina leverantörer uppskatta. Kanske kan du till och med få bättre villkor från dina leverantörer och ett lägre pris? Det bästa sättet att skapa eller underhålla en bra relation är att betala rätt summa i tid.


Eurocredit köper fakturor

Ett svenskt factoringföretag som kan hjälpa ditt företag är Eurocredit. De garanterar betalning till sina kunder redan dagen efter att fakturan inkommit. De erbjuder skräddarsydda lösningar till sina kunder. Antingen tar de över hela factoring verksamheten eller så sköter de endast en del av den - permanent eller temporärt. Läs mer om Eurocredit på deras hemsida.

Comentarios


NYHETSBREV

  • linkedin-brainz
  • facebook-brainz
  • instagram-04

MER ARTIKLAR 

KANALER

bottom of page