top of page
  • Brainz Magazine

Snabba Cash Författaren Jens Lapidus i Stor Intervju Om Livet Efter Juridiken

Jens Lapidus är en av Sveriges mest framgångsrika författare som slog igenom 2006 med succétrilogin Snabba Cash. Böckerna såldes till över 30 länder och kom senare att filmatiseras i regi av Daniel Espinosa. Efter sin debut som författare har han släppt två stycken uppföljare till Snabba Cash, flertalet nya böcker såsom novellsamlingen Mamma försökte, Vip-rummet och Paradis city. 2021 gjorde Netflix en reboot på Lapidus Snabba Cash där han deltog som bland annat exekutiv producent och manusförfattare. Brainz Magazine har genom en exklusiv intervju med Jens Lapidus fått prata om framgångar, motgångar, livet efter juridiken och hur man lyckas med sitt författarskap.

Copyright/fotograf: Thron Ullberg pressbild Paradis city (Albert Bonniers Förlag)

Hur ser du själv på de senaste 16 åren?


Det har hänt väldigt mycket så det är svårt att sammanfatta allt i en mening. Men det mesta var förväntat i mitt liv; att jag skulle träffa någon att leva med, skaffa barn samt att jag skulle arbete som jurist. Det som däremot var oväntat var att boken Snabba Cash skulle bli en sådan enorm succé som den blev.


Är du nöjd?


Jag är väldigt nöjd, men jag är också rastlös av mig då och strävar alltid efter nya utmaningar. Det gäller både i mitt föräldraskap men också i mitt skapande. På samma sätt kände jag också när jag arbetade som advokat.


Var juridiken ett självklart val för dig som ung?


När jag var ung ville jag göra många olika saker. Jag visste att jag var duktig på språk och på att formulera mig i tal och skrift, men jag visste inte vad jag ville göra med mitt liv. Så jag läste flera olika kurser på universitet. Bland annat Idéhistoria, Nationalekonomi samt Media- och Kommunikation i några år. Men det ledde aldrig någonstans. Så jag drog ut och reste till bland annat Asien, Indonesien, Nepal och Israel. Men trots det kände jag mig som en rastlös själ. Efter ytterligare några år, efter att bland annat ha jobbat på förskola, kände jag att jag ville ha en riktig utbildning som skulle leda någonvart.


Varför blev det till sist juridiken som du valde?


Jag har egentligen aldrig drömt om att bli advokat. Jag har ingen i min släkt som arbetat inom juridiken så jag visste inte riktigt vad det innebar. Men jag tycker det är kul att formulera mig, analysera texter och språk, jag tycker etik, vad som är rätt och fel, är intressant och då tänkte jag att juridik verkar passa mig. Så jag beslöt mig för att börja läsa juristlinjen i Stockholm där jag bodde. Det var inte förens efter de sista två åren på juristlinjen när jag började jobba på en byrå utanför studierna, som jag förstod vad jobbet som advokat verkligen innebar. Det var då jag insåg att det var det jag verkligen ville göra.


Hur var det att gå från advokat till författare på heltid?


Det var inte så dramatiskt som det låter även om det var ett stort steg. Jag började stegvis trappa ned mitt arbete som advokat på byrån som jag drev tillsammans med fem andra. Skrivandet tog upp mer av min tid men även allt runt omkring det. Att vara författare innebär så mycket mer än att bara skriva böcker. Man reser utomlands, deltar i olika litteraturfestivaler, är med i radio- och tv-program och i olika podcasts.

Det största steget tog jag när jag några månader senare flyttade till Mallorca med familjen. Då bytte jag både land och slutade som advokat. Plötsligt hade jag oceaner av tid till skrivandet.


Copyright/fotograf: Thron Ullberg pressbild Paradis city (Albert Bonniers Förlag)

Brukar du basera karaktär på före detta klienter och kollegor?


Många av mina karaktärer är inspirerade av personer jag stött på genom mitt yrkesliv men också från andra sammanhang i livet. Jag skulle säga att karaktärerna jag skapar är ett kollage av verkliga människor jag mött, fantasier men också delar av mig själv. Ibland har jag låtit vissa rädslor jag har filtrerats genom karaktärernas tankar och munnar.


Men för mig är det viktigaste att karaktären skapar nyfikenhet och tycke hos läsaren, så att man vill läsa vidare om personen. Jag tror att det är lika viktigt oavsett om det gäller TV, film eller böcker. Starka karaktärer skapar starka berättelser. Jag är inte en sådan kriminalförfattare som satsar mycket på gåtan. Någon har mördats, vem är mördaren? Absolut att intriger leder berättelsen framåt och sådana ingredienser har jag också. Men karaktärerna och deras resa är viktigare för mig.


Allt du skapar verkar bli till guld, men finns det något projekt som du har påbörjat men helt och hållet har fått slänga i papperskorgen?


Ja, en gång på Mallorca. Jag skrev på en annan berättelse innan Paradise City som jag höll på med i ett år. Jag skrev ungefär 150 sidor på boken när jag tillslut kände att jag varken kom vidare eller gick igång på berättelsen. Jag kände inte att jag hade något driv, och där och då bestämde jag mig för att slänga hela projektet.


Det var ett års arbete som åkte i papperskorgen och det var smärtsamt. Jag hade förlorat mycket tid och det kändes som ett misslyckande då jag hade lagt ner mycket engagemang i det. Det är aldrig kul att bara slänga något du hållit på med i ett års tid men nu är jag glad över att jag gjorde det. När jag väl hade slutat och gått vidare kunde jag börja på en ny kula.


När du ska skriva, gör du då det klassiska att du åker iväg till en enslig stuga och skriver, eller spelar det inte så stor roll för dig?


Var jag sitter när jag skriver brukar historiskt sett inte spela så stor roll, även om jag ibland åker till mitt sommarhus för att fokusera, som jag faktiskt sitter i just nu. På Mallorca kunde det hända att jag checkade in på ett hotell en natt för att få solitude. Men för mig är skrivprocessen ganska snurrig. Jag är inte en så särskilt strukturerad författare som sitter med kapitelplanering och benar ut varenda spår i en bok. Utan det viktiga för mig är att knäcka några intressanta karaktärer, deras konflikter och dilemman.


För mig handlar en stor del av skrivandet om att tankearbetet ska födas samtidigt som jag skriver.

Det är som att komma på låten medans man sitter och spelar på pianot. Jag kan inte sitta och tänka ut låten eller berättelsen i huvudet utan jag måste lära känna karaktärerna genom att skriva.

När jag gjort det i ungefär 30-40 sidor börjar det ta fart på riktigt. Då lär jag känna berättelsen och förstår vart jag är påväg.


Du nämnde att du sitter i ditt sommarhus just nu, är det för att du skriver på en ny bok i detta nu?


Ja, jag är typ klar med en bok som kommer att komma ut nu i höst efter sommaren!

Den kommer att släppas i början av oktober och heter Mr Ett. Det är en uppföljare till Top Dog trilogin. Mr Ett är så pass klar att jag nu sitter med korrekturen och går igenom små grejer, alltifrån stavfel till om det är några ord jag vill byta ut eller en mening jag vill stryka.


Copyright/fotograf: Thron Ullberg pressbild Paradis city

Vilka är de tre viktigaste egenskaperna som behövs för ett lyckat författarskap?


För det första tror jag att man måste inse att det tar tid. Det finns en romantiserad bild av att man ska ha den där inspirationen jämt och att det bara ska flöda. Jag kan sitta ned en hel dag utan att jag får något gjort till att nästa dag skriva på utan att jag ens lägger märke till tiden. Man ska respektera att “flowet” måste få komma naturligt och att det kan ta tid. Det kan ta dagar, till och med veckor. Det gäller att vara ihärdig.


Det andra anser jag är att vara vaksam och lyhörd på sin omgivning. Var man än befinner sig eller vad man än sysslar med så finns det massvis med saker från verkligheten som man kan använda sig av när man skriver. En god författare ska kunna gestalta saker. Jag tycker att det är en av huvudskillnaderna mellan sämre och bättre litteratur, nämligen att i bra litteratur förmår man gestalta saker och ting.


Den tredje viktigaste egenskapen tycker jag är att man ska ha ett intresse av att läsa mycket, titta på serier och filmer och suga åt sig inspiration. Ungefär nittio procent av det jag skriver är inspirerat av verkligheten men resten är från filmer, TV samt väldigt ofta av annan litteratur.


Hur mycket läser du själv?


Det beror lite på från år till år. Men detta år har jag, enligt min fru, ett ganska pretentiöst mål, nämligen att jag ska läsa en bok i veckan. Hittills har jag läst 29 böcker. Men vissa år läser jag inte lika mycket. När jag fick barn kunde det bli att jag bara läste 4-5 böcker på ett år. Det är inte alltid jag bränner på i den här takten, men det är kul!


Kan du tipsa om tre böcker att läsa i sommar?

  1. City on fire av Don Winslow. Den var fasansfullt bra!

  2. Paradais av Fernanda Melchor. Fernanda är ett stjärnskott från Mexico.

  3. Eurotrash av Christian Kracht. En satir över överklassen i Europa, ganska komisk men tragisk. Väldigt bra!


Vill du veta mer om Jens kan du läsa mer om honom här samt följa honom på Instagram!

 Comments


NYHETSBREV

  • linkedin-brainz
  • facebook-brainz
  • instagram-04

MER ARTIKLAR 

KANALER

bottom of page