top of page
  • Brainz Magazine

BEON1X Art Cluster Siktar På Att Rädda Cyperns Eko-System

Cypernbaserade BEON1X Art Cluster har meddelat att det kommer att lansera en rad miljöinitiativ på en ö: återplantering av skog, förhindrande av erosion av kustlinjen och medveten konsumtion.


Det nyligen grundade BEON1X Art Cluster har rapporterat att de redan har använt 1325 soppåsar för allmänt avfall och 647 soppåsar för återvinning under bara två helger av Open Mind Music-festivalen. BEON1X Art Cluster and Music Festival är ett internationellt sociokulturellt projekt av konst-, affärs- och IT-gemenskaper på Cypern. Projektets talesman har tillkännagett ett antal miljöinitiativ, bland annat initiativet för bevarande av kustlinjen och anti-erosion.


"Huvudmålet med BEON1X Art är att skapa en ny och helt unik plats, på Cypern och i södra Europa, som kan användas av människor från hela världen, kombinera det bästa inom musik, konst och ekologi, blandat med humanismens värderingar. Vi vill att vårt projekt ska förändra samhällets tillvägagångssätt från konsumentdrivet beteende till ett hjälpande beteende, för att bestämma människors roll i att forma världens framtid på ett positivt sätt. Cyperns kustlinjer står inför den ständiga utmaningen med erosion och med betydande väderhändelser på grund av klimatförändringarna kan kustlinjen uppleva skador med kort tid att återhämta sig. Det är därför vi valde initiativet för bevarande av kustlinjen som ett av de första våra ekoinitiativ att implementeras”, säger Tata Andrews, projektledare för BEON1X Art Cluster.


Cyperns kustlinje är 735 km, och en färsk rapport från Cyperninstitutets Climate and Atmosphere Research Center och Max Planck Institute for Chemistry säger att erosion anses vara ett större hot än översvämningar för Cypern, där sand- och grusstränderna på ön är de mest utsatta. Kustlinjen är redan utsatt för erosion, som ett resultat av mänskliga aktiviteter som sandbrytning, damm- och illegal vågbrytarkonstruktioner och urbanisering. Klimatförändringarnas effekter kan förvärra kusterosionen.


”Under tiden kommer vi att påbörja renoveringen av en gammal vingård i Limassol – den kommer att förvandlas till ett konstgalleri och ett offentligt utrymme. Vi planerar att lansera dessa projekt i början, inklusive BEON1X Open Mind Music Festival, och låta dem generera intäkter och delvis finansiera de senare ekoinitiativen. I slutet av detta år kommer vi att lansera ingenjörs- och tekniska undersökningar med målet att genomföra det framtida miljöprojektet för att återställa öns kustlinje - landskapsarkitektur, stärka kustlinjen, stoppa jorderosion", tillade Andrews.


Cypern har redan varit värd för den här typen av initiativ. Mellan 2014-2021 har Beachtech tillsammans med lokala akademiska institutioner lanserat 4 pilotprojekt som arbetar med kustlinjebevarande. De totala budgetutgifterna för projekten uppgick till 850 000 EUR och en extra 720 000 EUR från EU-finansiering mottogs tack vare EU-direktiven 2007/60/EG och 2014/52/EU.


BEON1X Festival kommer att vara tillbaka igen på Cypern den 24-27 augusti 2023. Hitta och köp Early Bird biljetter på beon1x.com.



NYHETSBREV

  • linkedin-brainz
  • facebook-brainz
  • instagram-04

MER ARTIKLAR 

KANALER

bottom of page