top of page
  • Brainz Magazine

Douglas "Doggelito" Léon - Om livet Som Multikonstnär, Kärleken Till Alby Och Entreprenörskap

Douglas "Doggelito" Léon är multikonstnären och mångsysslaren som ständigt letar efter nya utmaningar och projekt. Han är främst känd för sin musik men är inte främmande för att testa på nya saker. Bland annat hade han en tavelutställning med premiär den 20e februari. Trots att den breda massan i första hand förknippar Doggelito med musiken är han även en hyllad föreläsare. Just nu är han aktuell med sin föreläsning om sina upp- och nedgångar, där han berättar hur man skaffar sig rätt mindset för att ta sig ur svåra tider. Brainz Magazine fick möjligheten att prata med Dogge.


Doggelito och Fredrik Elfqvist
Douglas "Doggelito" Léon, Foto: Caroline Winkvist

Det är en glad och energisk Dogge som möter upp oss på Haymarket i Stockholm. Det är inte frågan om att skaka hand utan vi går direkt på en stor bamsekram - som om vi känt varandra hela livet. Han har som mål att gå ned 7 kg innan sommaren och följer en strikt diet, men en chokladfylld croissant vid disken ser lite för inbjudande ut. - Man får fuska, men bara ibland, säger Dogge innan vi slår oss ned.


Till att börja med, hur är läget?


- Jättebra! Det är fantastiskt. Jag verkligen flyger fram och bara njuter. Det är en fullspäckad dag som vanligt. Nu har jag er på morgonen sen iväg och träna för att sedan hämta upp några tavlor till min utställning. Jag har en skiva som dessutom snart är klar, det är bara lite finjusteringar med sista låten, så det kommer ett nytt album snart också. Jag sitter på så mycket energi och verkligen älskar att jobba.


Till råga på allt har du väl fem barn också?


- Det stämmer. Fem barn, fyra hundar, sexton dvärgpapegojor och två fågelspindlar. Vi är bosatta hela bunten ute i Alby. Jag är från betongen och redan när jag var liten visste jag att det var här jag ville bo som vuxen. Jag minns när jag var liten och satt och kollade upp mot radhusen och tänkte att där ska jag bo en dag, och idag bor jag i exakt det radhuset och stormtrivs.


Vad ser du dig främst som? Är det fortfarande artisten "Doggelito" som är det primära?


- Jag sjunger varje dag och nästan hela tiden, så jag får säga artist. Jag var nyligen nere i Ungern och sjöng och spelade in, det händer grejer hela tiden. Jag älskar att göra massa olika saker men musiken är det som ligger närmast hjärtat.


Jag är lite nyfiken på dina föreläsning. Vad handlar den om?


- Jag har en föreläsning som kallas drömfångaren. Den handlar om att man ska våga fånga sina drömmar och göra det hjärtat vill. Det är många människor som är sökande som jobbar med något dom inte tycker om bara för att ha ett bra jobb och en bra karriär. Du kanske tvingas gå ned i lön och tjäna mindre, men jag tycker man ska jobba med sin dröm och med det man faktiskt älskar. Det är så få förunnat och man mår så mycket bättre och blir lyckligare. Pengar är faktiskt inte det enda som betyder något.


Doggelito har gjort en klassresa. Innan musiken kom in i hans liv och The Latin Kings levde Dogge ett stökigt liv. Han berättar hur familjen levde på existensminimum och att det ledde in honom i kriminalitet. Han berättar hur snabbt det eskalerade från snatteri till grova stölder och att narkotikan blev en naturlig del av hans liv för att orka med.


Dogge blir tyst ett par sekunder och blickar ut över Hötorget.


- Jag har faktiskt tänkt på det ett par gånger, hur normaliserat det var ute i förorten. Det var liksom ingen stor grej. När man växer upp med många andra som också lider av fattigdom, socialt utslagna och man är många ungdomar tillsammans i samma situation så skapas en gemenskap. Fattigdomen skapar en gemenskap bland folk.


Doggelito och Fredrik Elfqvist
Douglas "Doggelito" Léon, Foto: Caroline Winkvist

Musiken blev räddningen ur den onda spiralen.


Kändes det aldrig vemodigt att tacka nej till dina polare? Att inte följa med dom när dom skulle ut och råna?


- Jag sa att jag skulle ned till studion och jobba med musiken och det var liksom en accepterad ursäkt. Folk såg upp till det och hoppades att jag skulle lyckas.


När vi pratar om hans ungdomsår i Alby kommer vi in på politik. För ett par år sedan var Dogge öppen med att han röstade på kommunistiska partiet för att visa att det fanns en motröst mot SD. Idag har han lagt det politiska bakom sig.


- Det finns massor med invandrare som jobbar hårt som röstar på SD. Dom är trötta på utvecklingen ute i förorten och för mig är det förståeligt. Politiken har misskötts så himla länge och då skapas det partier som SD. På min tid var det Ny Demokrati med Bert Karlsson och Wachtmeister som ploppade upp och nu 10-20 år senare är det samma igen och SD tar den rollen. Politikerna har inte brytt sig om vad som är bäst för svenska folket utan man har bara velat göra en egen karriär.


Är du politiskt intresserad?


"Det som är viktigast är att alla har en möjlighet till en bra utbildning, bra boende och chansen att göra karriär oavsett vart du bor eller vart du kommer ifrån."

- Som artist och konstnär kan du egentligen inte prata partipolitik för det blir för känsligt. Jag kan inte säga att jag bara sjunger för en viss typ av människor eller för ett visst parti. Det är något jag har lärt mig genom åren. Jag vet vad jag har för åsikter och vad jag står för, men jag är artist och sjunger och spelar för och med alla - jag är folkets man!

Det som är viktigast är att alla har en möjlighet till en bra utbildning, bra boende och chansen att göra karriär oavsett vart du bor eller vart du kommer ifrån.


Det är inte bara musiken som varit en stor del av Dogges liv utan även hans tro till kristendomen - som faktiskt ledde honom till musiken.


- Misskötte man sig i skolan så var straffet att man fick gå i den finska klassen som var mycket strängare än den "vanliga". Ett annat straff var också att man tvingades gå i kyrkan och sjunga. Där stod jag, en riktig förortsgrabb, i Botkyrka kyrka i en vit kåpa och skulle sjunga kristliga sånger. Det var inte heller bara att vi sjöng i kör utan alla skulle ta ett steg fram och sjunga solo. När det blir min tur att gå fram och sjunga kändes det som att jag fylldes med en tjock ljusstråle som gick rakt in i mig. Låter kanske flummigt, men det kändes helt fantastiskt. Jag hittade musiken via kyrkan och sen den dagen har jag aldrig tvivlat på att gud finns med mig.


"Från att inte ha någonting och nästan vara byxlös så kan man lyckas om man vågar satsa och följa dina drömmar."

I föreläsningen drömfångaren berättar Dogge hela sin livshistoria.


- Jag berättar vart jag kommer ifrån, att jag kommer från ingenting. När jag var liten hade jag två par byxor. Ena byxparet hade ett stort hål i sig och andra paret en stor färgfläck. Det var dom byxorna jag hade. Det ställde ju till det för mig och gjorde mig obekväm. Jag minns när jag blev kär i en tjej för första gången och hur ont det gjorde i min själ att jag inte kunde vara fin för henne. Jag satt och funderade "vilka av byxorna är bäst? fläcken eller hålet?". Det har följt med mig hela livet. Än idag när jag ska handla kläder ser jag till att köpa två av varje plagg för att vara säker på att om jag får hål eller färg på det ena plagget så har jag en backup.

Föreläsningen handlar lite om just det. Från att inte ha någonting och nästan vara byxlös så kan man lyckas om man vågar satsa och följa dina drömmar.


Douglas "Doggelito" Léon & Fredrik Elfqvist
Douglas "Doggelito" Léon & Fredrik Elfqvist, Foto: Caroline Winkvist

Kan verkligen alla lyckas då?


Sverige är ett fantastiskt land där alla möjligheter finns. Vi är ett land där vi har råd att våga satsa på våra drömmar. Det är klart att du måste ha rätt mindset och våga kriga, våga kämpa och inte vara rädd för motgångar. Du måste ha rätt inställning.


Är du den typen av person som sätter upp långsiktiga mål och följer upp? För jag får nästan känslan av att du mer bara tutar och kör.


- Man kan lätt tro det men jag ska säga att sporten har gett mig disciplin. Jag har spelat alltifrån fotboll till innebandy och boxning. Sporten har alltid varit en stor del av mitt liv och det har gett mig en otrolig disciplin. Det disciplinen har gjort är att jag tänker samma sak som i sport som när det kommer till jobb. Folk kanske tror att jag bara lallar runt och tar dagen som den kommer, men så är det inte.


Dogge berättar hur han har en almanacka hemma hängandes på väggen. Innan en ny månad ser han till att fylla almanackan och skriva in någon typ av aktivitet varje dag.


- I varje ruta måste det finnas minst en aktivitet varje dag för då vet jag att jag kommer att ha utmanat mig själv, eller fått massa uträttat, minst 30 gånger varje månad. Det tvingar mig också att upprätthålla min disciplin. Det som jag skrivit ned i almanackan måste också göras - så tänk hur extremt mycket jag får gjort.


"En trasig dörr är ändå en dörr. Våga öppna den och se vad som finns bakom. Jag vill öppna så många dörrar som möjligt"

När du får mycket gjort går du framåt i ditt liv. Ibland har jag fått höra av mina nära "va fan ska du ta det där skitgigget som ger så lite betalt?". Men vet du varför? För när jag kommer till det där "skitjobbet" så kommer jag träffa 10 nya människor, dom här 10 personerna kommer jag lära känna som kan leda till nya andra jobb. Du måste nätverka och inte vara rädd för att tacka ja till saker. En trasig dörr är ändå en dörr. Våga öppna den och se vad som finns bakom. Jag vill öppna så många dörrar som möjligt och det är det jag gör varje dag - oavsett hur dörren ser ut.


Slutligen, vad är dina 3 främsta tips för att lyckas som entreprenör?


  1. Du måste ha viljan.Du ska göra det du verkligen älskar, för då kommer viljan per automatik. Bara på ren vilja kan du komma oerhört långt. Tänk aldrig att du gör saker "bara för att", då blir det inte helhjärtat.

  2. När du väl kommit på vad det är du vill göra så skaffa rätt mindset. Tänk på att alltid tänka positivt, och du får inte vara rädd för att kapa trossarna. Det låter kanske hemskt men människor i din omgivning som säger "du kan inte" och är nej-sägare är riktiga energitjuvar som kommer sätta kilar i ditt hjul och bromsa dig. Negativa människor eller bittergökar, som jag kallar dom, även om dom är dina kompisar - bort med dom. Det spelar ingen roll om ni känt varandra hela livet. När du blir vuxen måste du komma till insikt med vad du vill med ditt liv. Om du vet vad du vill och hur du ska lyckas men dras ned av människor i din närhet så förstör du bara för dig själv. Du blir inte lycklig.

  3. Ta hand om dig och din kropp. Det är din borg och motor, se till att träna! Det kan vara att du joggar, styrketränar eller vilken sport som helst. Men rör på dig och få motion. När du tränar börjar din hjärna tänka annorlunda. Du blir mer kreativ och får massa nya idéer. Håll dig frisk och stark! Och ta bort socker ur ditt liv. Socker är gift för kroppen!


Jag stirrar på Dogges chokladcroissant och ler lite lätt.


- Haha, som jag sa. Man får fuska, men bara ibland.


Du bokar Doggelitos föreläsning härCommenti


NYHETSBREV

  • linkedin-brainz
  • facebook-brainz
  • instagram-04

MER ARTIKLAR 

KANALER

bottom of page