top of page
 • Brainz Magazine

Känner Du Oro Över Corona, Framtiden Eller Är Du Allmänt Orolig Och Stressad? Omilia Är Här För Dig

Skriven av: Egon Helmersson, grundare Omilia

 

Jag sitter med min hustru Therese framför brasan (i karantän), uppe i min fars gamla barndomshem. Elden värmer våra vindpinade kinder. Många tankar slår oss. Vi är långt från civilisationen, isolerade från omvärlden. En värld i kaos, i ett tillstånd av både chock och förvåning. Vi pratar. Jag ser ut över de snötyngda träden, och börjar tänka på alla tyngda människor i världen - och vårt eget land. Mycket oro, kanske ångest och rädsla över framtiden.  Var ska detta sluta? Och hur?Helt normala tankar, Men vem har svaren? Inte vår regering, faktiskt ingen expert i virologi heller, eller på något institut. Verkar som om grundvalarna  i samhället och världen  skakar, och stirriga blickar möter oss även i medierapporteringen. Lite läskigt. Faktiskt också när vi ser hur en del människor beter sig. Luktar anarki. Det finns många frågor i denna märkliga tid, men kom ihåg att svar också finns.

Var då, kanske du undrar?

Själv är jag en 51-åring och gammal ambulanssjuksköterska, med 30 år inom det yrket, jobbar nu också ute i Nordsjön, med uppgifter inom hälsa, miljö och säkerhet. Jag har familj, åldrande föräldrar och många känslor och egna tankar. En man mitt i Livet. Men tacksam och glad.


Det är inte "experterna" som känner dig bäst, utan DU själv! Har du Tänkt på det nån gång? Vi måste ta itu med problem och situationer i god tid, inte när det rasar. Hur länge har du känt dig själv, levt med dina känslor, resonerat i egna tankar, diskuterat i din egen värld? Precis. I Många år. Det är dags att uppgradera värdet av detta nu. Wake up.

Motiverande Samtal är en evidensbaserad metod, som två psykologer- William R. Miller och Stephen Rollnick- utformade, med syfte att få människans egna inre styrkor och kraft, att bli synliga och verksamma, då man bestämt sig för att man vill ha en bestående och seriös förändring i sitt liv.


Detta förhållningssätt jobbar Omilia med, på ett mycket enkelt och modernt sätt. Omilia betyder samtal, på grekiska.


Livet är fyllt av utmaningar,  och väldigt lätt hamnar vi i spår och mönster vi önskar ta oss ur, men inte vet hur. Det vet vi på Omilia . Är detta behandling eller terapi? Nej, verkligen inte! Omilia har utbildade Lyssnaragenter, som genom dessa stödsamtal ställer frågor under samtalen och lyssnar mycket aktivt på dig. Detta i sin tur leder till-om du själv är motiverad-- EGNA INSIKTER, egna beslut om vad och hur du vill göra, när och varför. Detta är så annorlunda och befriande. Omilias Lyssnaragenter ger sällan råd, tips eller levererar lösningar - dom finns ju i oss själva. Varför då inte använda dom bästa?

Detta är verkligen inget "hokus-pokus", utan kan vara vägen ur att:


 • Hantera ett destruktivt förhållande

 • Komma ut ur ett missbruk

 • Ta ner den negativa stressen

 • Sluta grubbla över händelser eller tankar

 • Istället för att se hinder - se möjligheter


Våga drömma igen - när gjorde du det senast?


Allt handlar om du verkligen VILL, det du önskar förändra. Gör du det? Vi på Omilia kan inte ändra eller förändra något du inte själv vill. Det börjar hos dig.

Här tänker jag ge dig tre viktiga punkter, som jag vill att du personligen reflekterar över en kort stund, innan du tar kontakt med oss för ett första samtal:


 1. Vad är det som jag önskar förändra/få ordning på, i mitt liv? Var konkret. Inget är för litet eller för stort. Eller för konstigt eller för vanligt. Alla är välkomna.

 2. Hur villig är jag att offra min tid, energi och mitt engagemang för denna konkreta önskan? Du kanske inte vet det riktigt, men hur mycket längtar du verkligen efter en förändring från 1 till 10? Försök dig på en siffra!

 3. Vad är det som hindrar mig från att söka hjälp just nu? Här vill jag att du funderar över vad du vill prioritera, vad som är viktigt för dig, när DU kom i första rummet sist? Andra hinder (eller ursäkter?) Ekonomi? Tid? Tillit? Vilja/ Motivation? Annat?


Slutligen vill jag skicka med dig som läsare ett par sista tankar:


 1. Du lever nu, det är inte värt att tänka SENARE, EFTER DET OCH DET, EN ANNAN GÅNG OSV. Det kallas ursäkter, och kommer från ditt EGO.

 2. Du är värd en förändring, om du verkligen vill ha en förändring. Förminska inte dina drömmar och längtan, det som räknas är inte vad du tänker göra utan vad du faktiskt verkligen gör. Bra! Nu har du kommit en bra bit redan genom att besluta dig.

 3. Du kommer inte ångra dig. Att investera i din insida, din mentala hygien - innan det rasar-är en verklig framtidsinvestering, men också en verklig signal till både dig själv och din omgivning "förändringen börjar nu, med mig"


"Lyssna på Hjärtat, Lev här & nu! Våga, satsa och NJUT" - Egon Helmersson


I samband med Corona-krisen erbjuder Omilia ett gratis-samtal när du bokar ditt första samtal direkt i appen - som är gratis att ladda ner.

Koden är: omilianu20 OBS! Den koden uppger du i mailet sänt till info@omilia.se


Egon Helmersson
Egon Helmersson
 

Egon Helmersson är grundaren av Omilia med en lite annorlunda men mycket bred och spännande kompetensprofil. Uppväxt i Prästfamilj, med musik och värme i hemmet. Han jobbade även med livsfrågor i unga år. Nyfiken, Intresserad av livsberättelser, engagerad i öden och personligheter. Gled snabbt in i en barndröm som livräddande roll inom Ambulansen, där han avancerade till ambulansspecialist-sjuksköterska, ett yrke han hållit på nära 30 år.

Comments


NYHETSBREV

 • linkedin-brainz
 • facebook-brainz
 • instagram-04

MER ARTIKLAR 

KANALER

bottom of page