top of page
  • Julia Andersson Milenkovic

Framtidens Städprodukter Är Från Sverige

Hur kan vi städa och fortsätta att konsumera städprodukter på ett hållbart sätt? Hur ska producenter arbeta för att producera högkvalitativa produkter som både är bra för människan och miljön? För låt oss komma överens om att vi kommer behöva fortsätta städa, och vi kommer att behöva göra rent med rengöringsmedel. Så hur löser vi detta? Det har det svenska hygien- och städproducenten Nordexia funderat på. Och svaret är – Cradle to Cradle-certifierade städprodukter.



Vad menas med Cradle to Cradle – kan ni utveckla och förklara dess innebörd?


Cradle to Cradle drivs som ett internationellt institut med huvudkontor i Kalifornien där verksamheten ägs av en icke vinstdrivande stiftelse. För att få certifiera produkter med Cradle to Cradle´s hållbara miljömärkning måste man som producent kunna tillverka produkter enligt en cirkulär ekonomisk modell. Med detta menas att en produkt aldrig ska avfärdas som avfall, utan enligt naturliga principer ska den förmultna eller brukas på nytt. I vårt fall betyder detta att vi tar ansvar för restprodukten av vatten som blir kvar efter produktion, att energin som används är förnybar, att vi tar ansvar för människorna i produktionen och för de som bor vid produktionsområdet samt att hundra procent av produkten är nedbrytbar av naturen.

Vilka kategorier ingår i den cirkulärekonomiska modellen?


Cradle to Cradle utvärderar både produkt och process genom hela värdekedjan och de fem kategorierna som tas i beaktande är:

  • Material Health

  • Product Circularity

  • Renewable Energy and Carbon Management

  • Water Stewardship

  • Social Fairness

Har ni haft några hinder på vägen?


Vår utmaning var: Hur mäter man hållbarhet? Som tur är hittade vi hållbarhetscertifieringen Cradle to Cradle. När vi väl skulle börja ställa om i produktion och produktinnehåll fick vi börja tänka på ett nytt sätt. Det har varit en utmanande men inte en omöjlig process att genomföra denna serie. Däremot har det har varit otroligt lärorikt. En häftig effekt är att det många gånger inte är dyrare att producera hållbart, jämfört med hur vi och andra producenter har gjort det traditionellt.


Varför ska företag och konsumenter leta efter Cradle to Cradle- certifierade produkter?

Med Cradle to Cradle certifierade produkter garanteras konsumenten att produkten är hundra procent bra, det vill säga hållbar i alla aspekter av produkten och produktionen. Till skillnad från andra miljömärkningar så tar Cradle to Cradle fullt ansvar för både produkt och produktionsprocess. Vidare behöver vi alla börja göra aktiva val och ställa krav på cirkulärt producerade produkter. Då får vi en efterfrågan som gör att alla producenter utav förbrukningsartiklar som exempelvis handdisk, rengöringsmedel och toalettpapper med mera, behöver förbättra sin produkt och sin produktion. Vilket på sikt får många fler företag att börja producera hållbart. Cradle to Cradle-märkning går inte att bara få på rengöringsprodukter, utan det går även att producera och ansöka om märkningen på alla möjliga olika produkter. Exempel på produkter med Cradle to Cradle-märkning som redan idag finns i handeln är: jeans, byggnadsmaterial, elektronik och gymnastikskor.

Vad har inspirerat er?


Vi har blivit inspirerad av Fridays For Future rörelsen och anser att alla som kan påverka sin industri och sin bransch bör göra det. Man behöver ställa sig frågan: Kan jag göra någonting för att skapa en bättre framtid, och i sådana fall hur? Vi ville undersöka hur miljömässigt schyssta produkter det går att producera och det ledde fram till Nordex Green, en serie rengöringsmedel som är hundra procent hållbara. Det är även väldigt mycket roligare att producera och sälja produkter som man är stolt över och som man kan berätta om för sina barn. Att vi har tagit intryck av Fridays For Future och valt att agera och verkligen göra skillnad känns bra.


Besök www.Nordexia.com för mer information!

 


NYHETSBREV

  • linkedin-brainz
  • facebook-brainz
  • instagram-04

MER ARTIKLAR 

KANALER

bottom of page