top of page
Brainz Magazine

Så Hanterar Du Ditt Jobbsökande Under Kristider

Skriven av: Christine Nord, Executive Contributor


En Executive Contributor på Brainz Magazine är handplockad och inbjuden att bidra med värdefullt innehåll baserat på dennes kunskap och expertis inom ett kompetensområde

 

Den senaste tiden har verkligen utmanat oss alla på många områden. På väldigt kort tid har mycket som vi tagit för givet förändrats och vi upplever alla en osäkerhet kring framtiden. För dig som söker jobb under Corona-krisen kan det självklart kännas extra oroligt. Mycket på arbetsmarknaden stannar upp men det finns ändå goda anledningar att fortsätta sitt jobbsökande och jag vill här lyfta fram några aspekter för hur du kan navigera ditt jobbsökande under dessa nya förutsättningar.



Att söka jobb under kristider behöver faktiskt inte skilja sig så mycket från hur du gör i vanliga fall, även om några justeringar kan behövas. Det som är annorlunda är att det kanske finns färre lediga jobb tillgängliga samt att fler är arbetssökande vilket medför en högre konkurrens. Intervjuer genomförs mestadels digitalt vilket kan vara ovant för många.


Men just på grund av dessa anledningar är det ännu viktigare att ha en strategi för sitt jobbsökande och jag vill rekommendera att hålla igång ditt jobbsökande snarare än att vänta tills detta är ”över”. Jag kommer därför gå igenom några punkter för hur du kan hålla igång sökandet på ett sunt och hållbart sätt.


Hantera din stress

Även i vanliga fall är jobbsökande något som ofta upplevs som stressande! Att våga hoppas på något nytt och ge sig ut på arbetsmarknaden för att presentera och sälja in sig själv kan för många vara en påfrestande process. I dagsläget har dessutom många blivit av med sina jobb till följd av pandemin och då är behovet av ett nytt jobb ofta mer akut. Även om du har ett jobb idag kan det kännas nödvändigt med en karriärförändring och detta kanske stressar dig nu när arbetsmarknaden förändras.


Oavsett din anledning till att söka jobb och din känsla av hur bråttom det är så förstår jag att detta kan oroa dig och det är viktigt att tillåta sig att känna denna oro. Våga stanna i känslan av oro en stund, acceptera det du känner och att arbetsmarknaden och framtiden är osäker just nu. Det är ingen som kan ge några svar på när detta är över och hur världen kommer att se ut då.


Om du istället försöker undvika eller trycka undan dessa känslor kommer det troligtvis påverka dig ändå, hur mycket du än försöker fly från din oro. Ge det ett försök att till exempel bestämma en tid under dagen då du faktiskt plockar fram dessa tankar och låter dem komma. Kanske kan du skriva några rader i en dagbok om hur du känner, prata med en vän eller lyssna till en meditation för att landa i dina tankar och känslor. Gör du detta kommer du förhoppningsvis kunna distansera dig lite mer från din oro och få energi att kunna fokusera på aktiviteter som tar dig framåt.


Strukturera ditt jobbsökande

Att skapa en struktur för ditt jobbsökande är alltid viktigt men kanske mer nu än någonsin. De flesta av oss som kan jobbar nu hemifrån och gränsen mellan jobb och fritid suddas lätt ut. Vissa upplever att de har mer tid över efter jobbet medan andra som kanske har barn hemma från skola och förskola upplever att de inte hinner klart med någonting. Därmed blir det otroligt viktigt att du skapar en struktur och ett schema för när och hur du ska ägna dig åt ditt jobbsökande.


Börja med att sätta mål och delmål för att få en uppfattning om vad du behöver göra och sedan fyller du på med aktiviteter som kommer behöva genomföras för att nå dina mål, exempelvis att skriva CV, kartlägga din arbetsmarknad, hålla kontakten med ditt nätverk, söka annonser m.m.


Att söka jobb är precis som vilket annat stort projekt som helst, och du skulle väl inte strunta i att planera och bara hoppas att det går bra om det gällde ett stort projekt på jobbet? Gör inte det misstaget när det gäller din egen karriär, bli din egen projektledare och be om hjälp om du behöver stöd att komma igång eller att hålla igång aktiviteter.


Reflektera över dina karriärmål

Kanske har du tidigare mest sökt jobb på vinst och förlust, letat efter liknande roller som du har idag och sökt dessa av gammal vana? I så fall kanske nu är tiden då du kan lägga lite extra tid på att verkligen ta reda på vad du vill och vad du är bra på. Att söka jobb med ett tydligt mål och med en genuin avsikt och tydlighet kommer att göra stor skillnad i ditt jobbsökande.


Några exempel på områden att reflektera över och skapa tydlighet i är:


  • - Vem du är och vad du vill

  • - Dina viktigaste värden och vad du står för

  • - Dina främsta styrkor

  • - Dina utvecklingsområden


"Vilka är deras utmaningar just nu och hur kan du med din kompetens bidra i detta läge?"

Om du lägger lite tid på detta inre arbete nu så kommer du kunna ha en mer fokuserad strategi för ditt jobbsökande, du kommer känna dig mer motiverad och det kommer vara lättare att fråga efter det du vill ha. Det blir även enklare att skriva CV, personligt brev, och presentation på LinkedIn när du väl har ett tydligt syfte med ditt jobbsökande. Den största fördelen är att du kommer kunna prata om dig själv på ett autentiskt sätt vilket gör dig mer attraktiv och tydlig för det som är rätt jobb för dig!.


Kartlägg din arbetsmarknad

Även detta är något som du vinner i längden på att ägna en stund åt, särskilt nu i dessa tider när arbetsmarknaden förändras så snabbt. Håll dig uppdaterad på arbetsmarknaden för just ditt yrke eller din bransch. Vilka är deras utmaningar just nu och hur kan du med din kompetens bidra i detta läge?


Det är även värt att lyfta blicken något och fundera över om du har kunskaper och erfarenheter som kan vara användbara i en annan bransch. Kanske skulle du kunna fylla på med någon kortare utbildning för att vara mer attraktiv i annan bransch?


Fortsätt bygga relationer

Just nu kan nätverkande verka svårt då alla event är inställda och det inte rekommenderas att träffa personer utanför ditt vardagsumgänge. Men detta behöver inte innebära att nätverkandet stannar upp! Det behöver bara ske lite mer kreativt och framförallt online. Bjud in till onlinefika, kolla in grupper på LinkedIn och Facebook samt många nätverk som traditionellt sett har fysiska träffa har nu varit snabba på att ordna digitala träffar för att hålla igång. Om inte annat så börja i ditt närmsta nätverk, din familj, dina vänner och kanske grannar? Berätta vilken situation du är i, vad du söker framåt och hur du skulle kunna bidra.


Som alltid vid nätverkande handlar det sällan om att direkt be någon om ett jobb men snarare om att synliggöra och erbjuda din kompetens. För att komma igång kan det vara bra att schemalägga ditt nätverkande, varför inte börja dagen med 15 min på Linkedin där du ser till att kvalitativt prata med ditt nätverk? Det kan handla om att gilla eller kommentera det dina kontakter skriver om och gärna lägga ut något själv som är av värde och i linje med det du vill jobba med framöver. Anledningen till att schemalägga är för att se till att det blir av men också för att det krävs kontinuitet och uthållighet för att bygga och vårda sitt nätverk, det är egentligen inget du bör göra endast när det är dags att söka nytt jobb.


Så med dessa punkter hoppas jag att du kan få en nystart i ditt jobbsökande om det är så att du tappat motivationen den senaste tiden. Som tidigare nämnt så är detta råd som funkar för jobbsökande i alla tider men som kanske behövs extra mycket nu. Jag har verkligen respekt för att jobbsökande många gånger är tufft och både energin och motivationen kan pendla kraftigt under processen. Jag tror därmed att det är viktigt att vara snäll mot sig själv i denna fas i livet, ha tålamod och våga be om hjälp från din omgivning!


Önskar dig varmt lycka till!


Följ mig på Facebook, Instagram, LinkedIn och besök min hemsida!


 

Christine Nord, Executive Contributor Brainz Magazine

Christine Nord är karriärcoach och driver företaget Career Clarity, där hon hjälper individer att skapa hållbara och meningsfulla karriärer. Christine har en bakgrund inom HR och rekrytering och har jobbat med individers utveckling i arbetslivet de senaste 10 åren. Efter att hon själv drabbats av utbrändhet valde hon att lämna sin anställning som konsultchef för att vidareutbilda sig inom coaching och påbörja sin resa till en mer hållbar karriär. Detta är något som hon nu inspirerar andra till genom individuell coaching, föreläsningar, workshops och artiklar.

Kommentarer


NYHETSBREV

  • linkedin-brainz
  • facebook-brainz
  • instagram-04

MER ARTIKLAR 

KANALER

bottom of page