top of page
 • Brainz Magazine

Hur Långt Är Sverige? Lär Känna Vårt Avlånga Land

Geografi är ett spännande ämne som också kan ge mycket information om landet och kulturen. Du kanske undrar hur långt Sverige är? Sveriges gränser går från Smygehuk i söder till Haparanda i norr. Längst ner ligger soliga Österlen och uppe i norr finner du Kiruna med snötäckta landskap. Totalt rör sig det om en sträcka på 157 mil, vilket tar ungefär drygt en dag att köra med bil. Läs vidare för att lära dig mer om Skandinaviens största land, även sett till folkmängd.

Svenska flaggor

Att resa runt i Sverige tar tid


Att köra från norr till söder kan inte göras på en dag eftersom landet är långt. Många som åker på bilsemester i Sverige väljer att göra ett stopp över natten för att det inte ska bli alltför stressigt. Däremot kan du köra mellan Göteborg och Stockholm eller Stockholm och Malmö på mindre än en dag. Det beror på att det finns smidiga motorvägar som går relativt rakt mellan de båda punkterna.


Att flyga inrikes mellan större städer tar drygt en timme, och så mycket som 2-3 timmar om det är mellan en skånsk stad och en stad i Norrbotten. Det har blivit vanligare att ta tåget och du kan åka tåg ända upp till Luleå om du vill. Många tycker att det är avslappnande att sitta på tåget och se landskapet swischa förbi.


Eftersom Sverige är avlångt kommer du att passera varierande geografiska landskap. Det som är gemensamt för hela landet är tidszonen. Skånes landskap är platt och kustnära, medan skogarna snart blir tätare när du närmar dig Småland. I höjd med Göteborg kommer landskapet att bytas ut mot berg och i stället för att bada på en sandstrand kan du kasta dig utför en badklippa. Jämtland, Västerbotten och Norrbotten har vinter betydligt längre än de sydliga regionerna och det är vanligt med vintersporter här. I Norrland är det mycket mörkt vintertid och till gengäld ljust nästan dygnet runt på sommaren tack vare midnattssolen. Sverige är alltså ett land med stor geografisk mångfald.


Den svenska kartan har ritats om


Sverige har inte alltid varit av den storleken landet är idag. En gång i tiden hade Sverige ambitioner på att bli ett stormaktsrike och därför har delar av Baltikum, Tyskland, Finland och Norge också tillhört vårt land. Allting började med Stormaktstiden under kung Gustav II Adolf. Under 1800-talet förlorade Sverige sina tidigare landvinningar och efter att krigen tagit slut har vi haft fred i landet. Som tidigare nämnt har Sverige tagit över landområden som idag är våra nordiska grannländer. Det har också varit tvärtom under historiens gång. Skåne har tillhört Danmark och inte varit en del av Sverige. Snapphanarna var en slags motståndsrörelse som ville att Skåne inte skulle tillhöra Sverige och de kämpade på den danska sidan. Under 1600-talet fick den så kallade försvenskningen fart och i skånska kriget fick danskarna erkänna sig besegrade. Lunds universitet grundades i Skåne av statsmakten för att ha ett lärosäte med svensk anknytning i regionen.


I Sverige pratas många olika dialekter


Det mest talade språket i Sverige är så klart svenska, men det finns stora dialektala skillnader i Sverige. De allra flesta svenskar förstår varandra mycket bra även om vissa dialektala ord kan göra att det blir missförstånd. Dialekterna bidrar till charm och många vill bevara olika språkvarianter för att det svenska språket inte ska bli för likriktat. Några exempel på ord som bara talas i olika delar i Sverige är:

 • Huvva betyder hemskt i Norrland

 • Sno betyder vända i Västerbotten

 • Pära betyder potatis i Jämtland

 • Rullebör betyder skottkärra i Skåne

 • Jäckes betyder retas i Ångermanland

 • Bomma betyder låna i Stockholm

 • Bala betyder dricka i Göteborg


Ett långt land med gemensamma traditioner


Invånarna i Sverige förenas av språket och att vi lever inom samma gränser, men också delar liknande kultur och traditioner. Självklart skiljer sig detta åt från person till person och ingen är tvungen att delta i högtider eller äta mat som de inte gillar. Generellt finns det en del saker som kännetecknar svenska traditioner. Dessa är bland annat allemansrätten som betyder att vi får vistas fritt i skog och mark om vi tar hänsyn till dem. Många svenskar firar också midsommar varje år för att fira sommarens ankomst och äta god sill och kanske dricka en nubbe. Många turister tycker det är häftigt att se oss dansa runt midsommarstången och härma grodor.


Svenskar är inte alltid först att vifta med flaggan, men när det är viktiga sportevenemang som Fotbolls-VM eller Eurovision stoltserar de gärna med de svenska färgerna.

Visste du att ord som smörgåsbord och ombudsman har blivit en del av den engelska vokabulären? Svenska traditioner och mentalitet har alltså letat sig ut i resten av världen. Många uppfattar Sverige som en nation av jämlikhet och intresse för globala frågor. Svenska diplomater har hjälpt till i internationella konflikter och frågor, några av dem är Raoul Wallenberg och Folke Bernadotte. Sverige är också ett land med stor musikexport och de allra flesta vet vem ABBA, Roxette och Robyn är.


Sverige är ett långt land som inte är särskilt tätbefolkat. Här ryms dock många företag, nationaliteter och personligheter. De allra flesta turister tycker det är spännande att utforska ett skandinaviskt land som är exotiskt om man reser från USA eller länder runt medelhavet.


Fakta om Sverige


Hur långt är Sverige?: Cirka 157 mil

Hur brett är Sverige?: Cirka 50 mil

Hur många invånare finns det?: 10 379 295 år 2021

Hur många städer har Sverige?: 2000

Sveriges största stad: Stockholm

Sveriges minsta stad: Kungsängen

 

Mika Dahlquist, Brainz Magazine

Comments


NYHETSBREV

 • linkedin-brainz
 • facebook-brainz
 • instagram-04

MER ARTIKLAR 

KANALER

bottom of page