top of page
  • Brainz Magazine

När Corona-Krisen Är Över, Vem Vill Du Ha Varit?

Skriven av: Karin Hägglund

 

Just nu har mycket förändrats i våra liv. På kort tid. Corona har förändrat världen. Den stora världen och hela vägen in i den lilla världen, ända in i min lägenhet där jag sitter och skriver. Och börjar med att nämna Corona. För mig är dock en sak konstant. Min passion för hur vi människor kan hantera utmaningar och bli mer hållbara när vi navigerar genom livet. Jag vill bjuda in dig att göra en övning.


Karin Hägglund, Foto: Daniel Gual
Karin Hägglund, Foto: Daniel Gual

Ta några djupa andetag och tänk dig att Corona-krisen är över: Du sitter på en bänk med en vän. Solen gör att havet glittrar framför er. Du tar en klunk ur muggen du har i handen när din vän frågar dig: Vem var du under Corona-krisen? Du är tyst en stund, tänker efter. Din vän förtydligar: Jag menar, när du beskriver den här perioden som kommer finnas i alla historieböcker, hur vill du beskriva hur du agerade och vad fyllde du dina dagar med?


Övningen är inspirerad av Acceptance Committment Training (ACT) som handlar om att hitta en riktning utifrån det man tycker är riktigt viktigt i livet, ens egna livsvärden om hur man vill leva, och sedan ta konkreta steg i just den riktningen. Att kunna möta alla känslor och tankar som kommer, ständigt och jämnt, och ändå fortsätta att leva efter sina livsvärden är kärnan inom ACT. Spännande är att forskning på ACT visar att det minskar vår stress och stärker vår psykiska hälsa, välmående och produktivitet. Delar som alltid är centrala för att må bra, men som är än viktigare idag när vi lever mitt i en kris som påverkar oss alla. En del har mer att göra, en del mindre. En del känner sig mer ensamma och andra sliter med att få ihop struktur att jobba hemifrån samtidigt som resten av familjen också är hemma.


Och visst kan det vara svårt att navigera i all information som kommer från olika håll. Som uppdateras ständigt för oss att följa dygnet runt. Enbart det faktum att vi inte vet hur länge krisen kommer pågå – det oförutsägbara och okontrollerbara – är saker som stressar oss människor. Det gör det än mer viktigt att ta ut den egna riktningen. Ett första steg är acceptans, att landa i nuet och se vad innebär den här situationen i ditt liv, både privat och i arbetslivet? Acceptans är inte att resignera eller stagnera. Acceptans av en situation leder ofta till förändring, att man hittar nya kreativa sätt. Du kan tänka dig riktningen som en fyr som du styr din båt mot. Även när det stormar. Ställ dig frågan: Vad är det jag kan påverka för att leva som den jag vill vara under denna period?


Det kan handla om hur du vill ta hand om dig själv genom träning, kost och fortsatt kontakt med vänner och familj trots förändrade förutsättningar. Och även hur du kan fylla dina dagar med det som känns meningsfullt i ditt liv. Allt från hur du kan bidra till att viruset sprids långsammare, hur du möter situationer, och hur du kan ägna tid till det som kan bidra till att du är redo för livet efter krisen. Så, hur kan du hålla sikte på ”din fyr” trots till exempel orostankar? Vilka aktiva beslut behöver du ta för att ta steg i den riktning som går hand i hand med dina livsvärden? Det kommer att öka dina chanser att vara hållbar och leva det liv du vill. Både här och nu och i livet efter krisen.


Att hitta vägar genom storm och kris i mitt eget liv har bidragit till min passion för hur vi blir hållbara på livets berg- och dalbana. 2014 försvann marken under mina fötter då min man gick bort i cancer. Jag var då elitidrottare i karate och jobbade med folkhälsofrågor. Jag har alltid haft passion för vad som får oss att må bra och började då djupdyka i hur jag skulle möta och hantera alla känslor som kom upp. Jag ville må bra igen. Men jag såg inte vägen. Sökte med ljus och lykta efter min fyr. Den som varit så stadig innan. Faktiskt även under tiden min man hade cancer. Då var allt fokus på att ta vara på livet, vardagens alla dagar. Att inte sörja honom när han levde. Enkelt, men inte alltid lätt. Att hitta mening och energi i livet igen var min största kamp efter han gick bort.


Jag tror att det är fler än jag som känner att man kommer närmare livets kärna i krisperioder. Det viktiga och värdefulla blir lättare att se. Jag blir varm i hjärtat av att se den kraft och det engagemang som nu växer i samhället – där vi hjälper varandra, visar medkänsla och hittar nya sätt i vardagen. Denna kris demonstrerar hur djupt beroende vi är av varandra. Och nu, när det är som att jorden tar ett andetag, kanske vi också ska ta ett djupt andetag och fråga oss själva: När Corona-krisen är över, vem vill jag ha varit?

 

- Jag har skrivit naket och direkt om mina upplevelser. Bokens första del handlar om tiden med sjukdomen och om att hålla ihop tillsammans genom en kris. Andra delen gestaltar processen att överleva och navigera själv första året efter min mans bortgång. Jag väljer att dela min historia för jag tror att när vi delar våra historier blir vi mer mänskliga inför varandra. Och det kan göra oss alla modigare i våra liv, säger Karin.

Foto: David Gual
Foto: Daniel Gual
 

Karin Hägglund är f.d. elitidrottare och f.d. Ass. Förbundskapten för svenska karatelandslaget. Hon arbetar idag som föreläsare, kursledare och i ett forskningsprojekt om Hållbart ledarskap som bygger självreflektion, mindfulness och self-compassion på Gymnastik- och Idrottshögskolan i Stockholm. Läs mer om Karins bok, föreläsningen Konsten att vara hållbar i en föränderlig värld eller kurs i Acceptance Committment Training (ACT) här

Comments


NYHETSBREV

  • linkedin-brainz
  • facebook-brainz
  • instagram-04

MER ARTIKLAR 

KANALER

bottom of page