top of page
  • Brainz Magazine

Entreprenören Malika Sadik Driver En Av Stockholms Ledande Skönhetssalonger - MBS By Malika

Malika Sadik valde att ta steget att följa sin dröm att starta eget inom skönhetsbranschen och idag driver hon framgångsrikt en utav Stockholms ledande skönhetssalonger, MBS By Malika (Malikas Beauty Studio) i Stockholm. Salongen är bland annat mycket eftertraktad för sin populära behandling Microblading ögonbryn, en behandling Malika själv genomför som Microblading artist. Idag leder Malika ett team på 9 personer och kunder reser till salongen i Stockholm från både andra städer och länder, och tiderna är ofta fullbokade. Vi träffade Malika för en intervju om hennes resa som entreprenör, men även för att få svar på frågor om just microblading.

Malika Sadik, Malikas Beauty Studio, MBS By Malika
Malika Sadik, Grundare MBS By Malika (Malikas Beauty Studio)

Du driver idag en av Stockholms ledande skönhetssalonger, men hur började din entreprenörsresa? Visste du redan från början att du ville driva eget inom just skönhetsbranschen?

Jag kommer från ett land där en skönhetsterapeut anses vara ointelligent, att man inte har tillräckligt med kunskap för att komma in på universitet eller liknande.

Samhället har sina egna regler och reglerna sa att alla, oavsett om man vill eller inte, var tvungna att ha en universitets utbildning. Jag visste inte att jag en dag skulle våga gå emot samhället (i detta fall min familj och min stora släkt) och följa min dröm, som alltid har varit att driva eget inom skönhet!

Har du haft några stora utmaningar som entreprenör, och hur har dessa påverkat dig?

Kan man kalla sig för entreprenör om inte har varit med om utmaningar, haha?

Att klara av situationer som uppstår plötsligt och samtidigt behålla lugnet är inte lätt. Inte heller att bära på ett stort ansvar för andra människor under tiden man möts av dessa utmaningar.

Den största utmaningen för mig har alltid varit är att samarbeta med andra människor, kunna förlita sig på dem och ha alltid en ”plan B” när det väl inte går vägen. Det handlar egentligen om allt runt omkring, man hinner inte göra allt på egen hand och det gäller att våga släppa kontrollen.


Vad tror du krävs för att lyckas som entreprenör? Många tror att saker som kön, ålder och bakgrund spelar in, hur ser du på det?

Viljan att jobba mycket mer än vad andra är beredda på! Något jag gärna vill lyfta är att jag ser otroligt många människor med utländsk bakgrund som inte vågar ta steget att starta eget, och då menar jag dem som inte har bott i Sverige så länge. Trotts bra idéer, viljan och styrkan så vågar dem inte då de inte känner sig helt trygga på en ny mark och med ett nytt språk. Sånt spelar absolut ingen roll! De enda som krävs är att man är otroligt dedikerad till sitt jobb, kan tänka sig att jobba ”obekväma arbetstider” d.v.s dygnet runt, mycket och effektivt!

Vad gör dig motiverad?

Min fantastiska Mamma! Min Mamma har funnits där för mig hela mitt liv, som både mamma och pappa. Hon har själv varit entreprenör hela livet, jobbade konstant och var ensamstående med 4 barn. Jag har inte varit en lätt tonåring att hantera då jag hade starka viljor redan då och dem skulle fram, jag höll inte tillbaka, haha!

Hon gav mig all stöd och kärlek då, och hon gav mig ännu mer när jag valde att följa min dröm. Idag vill jag ge henne allt, jag vill att hon ska vara stolt!

Vad får dig att känna dig utanför din "comfort zone", och hur hanterar du sådana situationer?

Jag älskar att utsätta mig själv för obekväma situationer, möta mina rädslor och lära mig att hantera dem! Något jag började göra för något år sedan är att åka runt i Sverige och hyra in mig på andra salongen, även om kunderna redan kommer till mig i Stockholm från både andra städer & länder! Att vara på en okänd plats med okända människor som man inte kan förutspå, och samtidigt försöka jobba är okomfortabelt.

Idag är tanken att jag ska ut i välden och testa göra samma sak med min knackiga engelska, men det ska nog gå bra, haha!


Vad är ditt nästa stora mål eller projekt?

Efter vår renovering som har knäckt budgeten totalt så trodde jag att jag skulle vilja vila lite, men nej! Vi har nya stora planer på gång och roligt blir det, men jag väljer att hålla det för mig själv ett tag till.


Vi har följt dig under en tid och märker att en utav sakerna du brinner för är att lyfta entreprenörskap bland unga kvinnor. Vad skulle du ge för tips till unga kvinnor som vill starta eget, men som kanske tvivlar på sin förmåga att lyckas?

Det finns ingenting en kvinna inte kan klara av! En kvinna som är fylld med kärlek och passion till sin sak, kan klara av ännu mer!

Jag skulle älska att se fler unga kvinnor starta eget inom alla möjliga branscher, det behövs fler.


Hur ser ditt team ut idag, vilka positioner har tillkommit sedan du startade?

Lite annorlunda sen starten haha. Vi är idag 9 personer och alla är som en stor familj, vilket var precis det jag drömde om när jag väl tog mina första steg in i branschen.

Just nu har vi en personalchef, en platsansvarig, samt 6 terapeuter på salongen. Vi har även en person ansvarig för marknadsföring. Hur skulle du förklara ditt team? Vilken roll spelar dom för dig?

När man jobbar så pass mycket som jag gör är det viktigt att man jobbar med människor man trivs med, då man hinner inte träffa vännerna man har utanför jobbet lika mycket. Det blir ofta sena kvällar på jobbet, och då är det fantastiskt att kunna känna sig trygg med sina arbetskamrater.

Vi har även kommit varandra nära privat och hittar ofta på saker tillsammans utanför jobbet, vilket bidragit till att vi bryr oss väldigt mycket om varandra och är måna om att alla ska ha det bra. Det är fantastiskt att man kan ha lojala kollegor och snälla vänner som tar hand om en, allt i ett!

Vad har du lärt dig i din roll som ledare?

Att vara tålmodig och inte stressa fram saker, samt att förstå att vi alla är olika och reagerar på saker och ting olika. Sånt är lätt att glömma bort när man har jobbat ensam under många år. Att våga släppa kontrollen och förlita sig på andra människor är något jag jobbar på än idag, och det går absolut framåt! Mitt team har lärt mig så sjukt mycket hittills och jag är absolut inte perfekt som ledare, men jag är öppen och villig att bli bättre!


MBS By Malika. Arkitekt: ASKA Architects, Fotograf: Mikael Lundblad
MBS By Malika. Arkitekt: ASKA Architects, Fotograf: Mikael Lundblad

Från vad vi har sett så verkar du vara väldigt fullbokad, hur "säkrar" man en tid hos dig och hur kommer man enklast i kontakt med dig/er?

Man säkrar en tid genom att ta första bästa lediga tid som finns uppe, sen kan man alltid ringa salongen och be om att bli ombokad vid avbokning, vilket händer ibland.

Det är lättast att komma i kontakt med oss via mejl: info@malikasbeautystudio.se eller på telefon: 08-408 018 84. Vi har alltid en platsansvarig som kommer att hjälpa en vidare.


Mer information om Microblading:

Vad är microblading?

Microblading är en teknik som används för att skapa fylliga och naturliga ögonbryn genom att visuellt skapa små pigmenterade linjer som efterliknar hårstrån. Precis som med en vanlig tatuering så planterar vi manuellt in pigment i huden med hjälp av små microblad, som sedan läker. Visuellt ser det ut som hårstrån och ögonbrynen upplevs tätare. Jag personligen jobbar otroligt mycket med symmetri samt försöker se kundens personlighet, och ut efter de skapar jag det som kunden önskar.

Hur länge håller microblading?

Det är väldigt individuellt då det beror på kundens hudtyp och livsstil. Om man har lite fetare hudtyp med större porer så kommer det att hålla kortare tid då talgproduktionen är mycket högre, samma gäller om man tränar mycket då ämnesomsättningen och blodcirkulationen påverkar en del. Räkna med att det håller mellan 1,5-2 år i detta fall och det är fantastiskt att slippa sminket under så lång tid! På en kund med torr hud kommer det hålla något längre, ca 2-3 år av min egen erfarenhet. Man får dock inte glömma bort att vädret, hormoner och användning av solskyddsfaktorn på semestern spelar en stor roll, så det är viktigt att följa skötselråden!

När kan man sminka sig efter microblading?

Du kan sminka ansiktet precis som vanligt redan samma kväll/dagen efter. Dock kan det vara bra att förbereda med våtservetter för borttagning av sminket, då du inte får blöta brynen på ca 2 dygn. Ett super tips är även att tvätta håret dagen innan! När det kommer till brynen så rekommenderar vi att vänta minst 5-7 dagar efter behandlingen då eventuella "skorpor" måste trilla av i lugn och ro. Efter 7 dagar går det jättebra att fylla i brynen om man känner att man behöver det. Det kan ibland uppstå små ljusa luckor när brynen har läkt, vilket är väldigt vanligt, men det ingår alltid ett kostnadsfritt återbesök som vi bokar in redan vid första besöket!

Microblading dag för dag:

Innan din microblading kommer du får ett skötselråd där du kan läsa dag för dag vad du ska tänka på efter behandlingen. Du får även information om hur ofta du ska smörja med salvan du får med dig, samt hur brynen kommer se ut under de första dagarna och vad du kan förvänta dig. Följ skötselråden dag för dag för att uppnå ett långvarigt och vackert resultat!


 

För mer information och bokning, klicka här!


Commentaires


NYHETSBREV

  • linkedin-brainz
  • facebook-brainz
  • instagram-04

MER ARTIKLAR 

KANALER

bottom of page