top of page
  • Brainz Magazine

MMA Fightern och Entreprenören Simon Sköld - Om Träning, Familj, Mindset Och Nya Satsningen Powrs

Simon Sköld, 34, är den välkända MMA utövaren och mångsysslaren som i dag arbetar som Coach, Influenser och Entreprenör. Han har under de senaste åren haft många bollar i luften och deltagit i diverse TV-program. Som personlig tränare och coach drivs Simon av ambitionen om att hjälpa människor nå sina mål- utefter sina personliga förutsättningar.


Simon Sköld, Foto av: Hampus Forssander

Av dina pågående projekt så finns det en tydlig röd tråd som genomsyrar; träning och hälsa. Vad betyder träning och hälsa för dig?


Träning och hälsa är allt för mig, men det har inte alltid varit så. Som barn testade jag på en rad olika sporter och träningsformer. Jag fastnade dock aldrig riktigt för någon av dem. Jag hade svårt för att hålla uppe motivationen och jag kände aldrig den där kärleken till någon av sporterna. När jag vid 14 års ålder prövade på karate för första gången kände jag däremot direkt att kampsport var min grej. Jag älskade karate och började utöva det så ofta jag kunde. För det blir ju så; om man verkligen hittar något man gillar så blir det hela ens identitet och värld.


Vid 21 års ålder började jag att arbeta som personlig tränare. Där och då insåg jag ganska snabbt att träning för många var kopplat till prestationsångest och skam, vilket ju skiljde sig markant från min syn på träning och den glädje det gav mig. Det blev då naturligt att mitt mål skulle vara att hjälpa människor hitta sin egen väg, så att de i sin tur skulle uppskatta träningen. Jag ville visa människor en bredare form av träning som inte behöver vara kampsport eller gym. Idag finns det så många olika träningsformer att välja mellan, och det finns alltid något för alla.


En annan faktor till varför träning och hälsa är viktigare i dag än någonsin är på grund av följderna av Covid. Fler har blivit stillasittande, människor mår generellt mycket sämre, lider mer av depression och ångest, dessutom har självmordsstatistiken ökat. Många vet inte om att detta relativt lätt kan botas med träning.


"Personligen fungerar jag inte utan träning. Och jag tror att många som inte tränar missar en stor del av sin egna potential."

Man måste inte bli en träningsnarkoman för att vara hälsosam. Med sociala medier och influenser-kulturen som finns i dag är det många som känner press på sig och tror att de måste gå till gymmet 6 gånger i veckan, springa maraton eller köra Vasaloppet för att vara hälsosamma. Så är det inte. Det handlar endast om att vara hälsosam och träna lagom. Att göra det våra kroppar är gjorda för att göra; röra på oss.


Många har ju utmaningen att balansera arbete, familj och träning. Att finna “Work-Life-Balance” är något som intresserar många. Har du några tips på hur man skapar en bra balans mellan dessa?


Det handlar nog mest om att prioritera. Det här med när folk säger att de inte har någon tid är en modifikation. Till exempel så skulle vi inte kunna ha så mycket skärm-tid som vi har i dag om vi inte heller hade tid för att träna. Men framför allt sätter många sina mål alldeles för högt.


Om man är en person som inte har tränat tidigare eller har haft en längre paus från träningen, så är det inte så smart att gå in med inställningen att man direkt ska kunna träna 5 dagar i veckan. Det är istället bättre att börja med kanske två pass i veckan och sedan, om det känns enkelt, börja öka antalet pass. Vi är ofta för hårda mot oss själva, och när vi går in med för höga krav som vi sedan inte uppfyller blir många besvikna och tappar all motivation.


För vissa är det svårt att få till tiden och då är två pass i veckan kanske lagom. Ser man på det i det stora hela så är två pass i veckan över 100 träningspass om året. Det är bra träning!


Som människor vill vi gärna leta efter genvägar eller andra snabba lösningar. Men det finns tyvärr inga genvägar när det kommer till träning och hälsa. Man måste hitta sin egen väg och det viktiga är att det känns bra. Jag vill verkligen få fram vikten i att tänka långsiktigt! Vi blir sjuka, vi har perioder som går upp och ned, vissa jobb kräver mer tid än andra, och då kanske det är svårt att fokusera på träningen. Men om man har en långsiktig plan som inte är laddad med prestationsångest så är möjligheten mycket större att du håller dig till den.


Sen får man inte underskatta återhämtning. Har du inte tränat tidigare och ska börja komma igång finns det en grundregel som är att; tränar du idag - ska du vila imorgon. Kroppen behöver återhämtning. Kör du med regelbunden återhämtning får du ut maximalt av din träning men kroppen får också vila.


Foto av: Hampus Forssander

För cirka 6 år sedan fick du och din fru Camilla Läckberg eran dotter Polly. Hur har föräldraskapet förändrat ditt liv?


Att bli pappa har förändrat jättemycket. Dels har jag blivit bättre på att fokusera och att prioritera min tid. Både jag och min fru jobbar väldigt olika tider, så om jag ska planera för att åka bort eller träna måste jag lägga manken till. Jag måste optimera min tid och planera den kring min familj. Om jag till exempel ska träna kan jag ej slöa mig igenom ett pass. Jag måste få ut så mycket som möjligt av min tid på gymmet så att jag sedan har mer tid för min familj.


När det kommer till just träning försöker jag att göra det på kvällen när Polly gått och lagt sig. Det funkar väldigt bra. Jag försöker alltid effektivisera jobb och träning, för om jag kan göra något så snabbt och optimerat som möjligt så är det ju alltid den bästa lösningen? Jag älskar effektivitet! Sedan jag blev pappa har jag lärt mig att arbeta fortare.


I och med giftermålet med Camilla har du också fått 3 stycken bonusbarn. Hur har den resan sett ut? Har det varit en utmaning att anamma föräldrarollen och vad har du lärt dig?


Självklart har det varit en utmaning. Det tror jag att det är för alla som blir bonusföräldrar. Jag började ju med att bli bonuspappa innan jag och Camilla fick Polly tillsammans. Jag var jättenervös i början. Jag hade ingen aning om vad som förväntades av mig som bonusförälder.


Men rent generellt har det varit ganska enkelt och gått bra. Barnen har ju sin pappa och har varit hos honom varvat med hos oss. Jag har inte behövt axla eller ta över någon pappa roll. Jag har endast varit en förlängning av Camilla och en vuxen som har kunnat finnas där för barnen i vardagen när de behöver mig. Det har varit både lärorikt och fantastiskt.


När Polly sedan kom band hon samman familjen. Själv växte jag upp som ensam-barn och är emot uttrycket “blod är tjockare än vatten”. Vi är en "stjärnfamilj" och delar lika mycket kärlek mellan varandra som i andra familjer.


Du har nu gjort en storsatsning i Fintech-branschen och är VD för det nya företaget Powrs vars ändamål är att digitalisera betalningar för företag och privatpersoner. Kan du berätta lite mer om Powrs och vad ni har för planer framåt?


Ja precis! Vi har ju skrivit kontrakt med Serbien, där vi har två organisationer som vi jobbar med. Ena heter Limundo och är en motsvarighet till blocket och tradera. Samt YUTA (National Association of Travel Agencies) som är en ideell handelsorganisation som hjälper resebyråer.


Även om vi är väldigt nya så expanderar vi mycket och snabbt. Vi håller på att ta in mer pengar i företaget för att kunna fortsätta växa och etablera oss i i andra länder. Men Serbien är ju det landet vi satsar i först.


Anledningen till att vi satsar i just Serbien är för att dom använder sig av “Open Banking” och EMI (Electronic Money Institution). Serbien använder även fortfarande kontanter och det finns därmed ett större behov av en digitaliserad betallösning.


Jag har ju alltid drivits utav utmaningar. Jag gillar att lära mig och pröva på nya saker. Oavsett om det handlar om en hobby, träning eller ett jobb. Som ett litet exempel dricker jag ju inte alkohol, men jag går gärna på vinprovningar ändå för att det är kul att lära sig mer om processen!


Vart kom intresset för Fintech-branschen ifrån?


Entreprenörskap är egentligen helt nytt för mig. Genom vänner som jobbat i Fintech-branschen länge har jag fått lära mig om den, och intresset växte snabbt. Vi startade bolaget för cirka ett år sedan och innan dess var det bara en idé på ett papper. Det är så roligt att gå från just en idé på ett papper till att faktiskt ha anställda, som vi nu har! Planen är att i framtiden etablera Powrs i bland annat Sverige då vi ser att det finns en marknad för oss här med.


Foto av: Hampus Forssander

Hur jobbar du med ditt egna Mindset, har du några knep?


Återhämtning är något som blivit väldigt viktigt för mig. Både fysiskt och mentalt. Jag försöker bland annat att alltid få minst en timmes dagsljus varje dag, oavsett årstid. Det blir kanske inte alltid en hel timma som jag är ute, men jag försöker samla ihop så det totalt blir minst en timmes dagsljus. Jag gör detta både för att vi mår bra utav dagsljus och för att vi sover bättre av det.


Sen har jag också jobbat väldigt hårt för att jag inte ska ha något i mitt liv som kan orsaka så kallad “söndagsångest”. Det gör mig inget om jag jobbar mer än 5 dagar i veckan, jag älskar mitt jobb. Men det viktiga är att jag kan planera min vardag som jag själv vill och att jag har friheten att ändra om. Jag förstår andra personer som sitter i den situationen där de kanske inte är helt nöjda med sitt jobb och därav upplever “söndagsångest”. För mig skulle det aldrig funka. I flera år har mitt mål varit att ha ett jobb jag älskar- och nu är jag där. Mitt främsta tips är att hitta ett jobb du gillar. Man ska jobba i så många år och därför är det så viktigt att ditt jobb inte är en börda.


Sen är ju träningen min nollställning. Jag har tränat i snart 20 år och det har varit min stress-avlastare och mitt sätt att hantera motgångar. Vill man lära sig mer om träningens påverkan på hjärnan och psyket skulle jag varmt rekommendera att läsa boken Hjärnstark av Anders Hansen. Den boken har hjälpt så många att förstå vikten i att träna. Boken illustrerar på ett pedagogiskt sätt hur det inte handlar om vikten på vågen eller vad man ser i spegeln, utan endast om att förstå vad träningen faktiskt gör för hjärnan. Den boken är fantastiskt!


Vad inom träning och hälsa skulle du vilja bli bättre på?


Jag gillar ju rörelseträning väldigt mycket, men jag är inte så bra på att meditera. Meditation är något jag verkligen vill bli bättre på och lära mig mer om. Jag vill lära mig verktygen till att kunna “stänga av” ordentligt. Jag jobbar mycket framför datorn samt med telefonen och då kan det svårt att skilja på jobb och fritid. Så ja, att bli bättre på att stänga av och koppla ner är något jag vill lära mig och där tror jag verkligen meditation kan hjälpa till med.


Om du var tvungen att välja mellan att köra MMA på heltid igen eller att sluta helt, vad hade du valt då?


Oj, det finns två sätt att svara på denna fråga. Med hjärtat hade jag gått tillbaka till att utöva MMA på heltid, utan tvekan. Men med hjärnan vet jag dock att jag snart fyller 35, har fru och barn, och att det skulle vara väldigt svårt för mig att kombinera de sakerna. Nu kör jag MMA för att det är roligt och en bra träningsform. Jag tävlar inte på samma sätt längre.


Den dagen som jag måste lägga ned handskarna helt och hållet kommer jag nog att hamna i en stor identitetskris. Att ta steget till att sluta tävla och inte se sig själv som elitidrottare längre kommer vara en stor förändring.


FAKTARUTA

Namn: Simon Sköld
Ålder: 34
Familj: Fru Camilla Läckberg, dottern Polly och bonusbarnen Wille, Fanny, Meja, Felix och Charlie 
Gillar: Bilar, adrenalin och godis
Gillar inte: Orättvisor, regn och mörker
Framtidsdrömmar: Kunna investera i bolag, vara med på tillväxt-resor och hjälpa folk att nå sina drömmar och mål

Vill du veta mer om Simon kan du följa honom på Instagram eller besöka hans hemsida!

 Comments


NYHETSBREV

  • linkedin-brainz
  • facebook-brainz
  • instagram-04

MER ARTIKLAR 

KANALER

bottom of page