top of page
  • Brainz Magazine

Fler Kvinnliga Ledare – Möt Grundarna Av Women For Leaders – Jeanna Rutherhill & Eva Ekedahl

Women for Leaders vision är att skapa ett ekosystem för kvinnor i karriären och få fram fler kvinnliga ledare genom att driva förändringen mot ett modernt, hållbart och inkluderande ledarskap. Women for Leaders har ett holistiskt synsätt med erbjudanden som både stöttar och utvecklar kvinnliga ledare och aktivt arbetar med företagen för att de ska bli mer jämställda arbetsgivare. Women for Leaders driver ledarprogram på olika nivåer, ett kvinnligt nätverk, strategisk rådgivning, föreläsningar och workshops.


Läs intervjun med grundarna Jeanna Rutherhill och Eva Ekedahl!

Jeanna Rutherhill & Eva Ekedahl
Jeanna Rutherhill & Eva Ekedahl. Foto: Petra Kyllerman/kyllerphoto.com

Som grundare av ”Women for Leaders” har ni uppmärksammats för ert fina ”mission” och syfte. Under 2020 blev ni även utvalda och listade på ”The Brainz 500 Global List” av just den anledningen. Hur började allt och vad är detta stora mål och syfte bakom det hela?


Vi har egna erfarenheter som ledare - Jeanna som tidigare försäljningschef på Google och VD på en digitalbyrå och Evas bakgrund som ledare i rekryteringsbranschen inom IT och tech samt VD i konsultvärlden - som gav oss kraft, energi och viljan att förändra på toppen. Vi såg tydligt att det fanns ett behov av mångfald och ett nytt inkluderande, hållbart och jämställt ledarskap och att det fanns en stor outnyttjad potential som behöver frigöras. Genom Evas intervjuer i Karriärpodden, som hon genomfört sedan 2014 med Sveriges mest framgångsrika kvinnliga ledare, framkom det ytterligare argument för att det som har gjorts hittills är väldigt traditionellt och har inte hängt med i utvecklingen. Det behövdes något nytt, fräscht, digitalt och modernt! Den extremt snabba förändringstakten kräver ett helt annat typ av ledarskap - det moderna ledarskapet - som kännetecknas av empati och tillit samt ett team-orienterat, visionärt, värderingsstyrt och coachande ledarskap för att nå de bästa resultaten.


Våra exekutiva ledarprogram är annorlunda på flera sätt, främst för att det är skapat av framstående kvinnliga ledare i näringslivet genom co-creation och de är med och bidrar aktivt och delar med sig av sin kunskap och erfarenhet i en anda av "pay it forward." Det är helt enkelt det program och stöttning som de själva skulle ha velat gå innan de själva blev VD.


Med Women for Leaders är målet att få fler kvinnor att söka sig till ledande positioner, och att öka andelen kvinnor i företagens ledningar och styrelser.

Missionen och mantrat är “Lead the change and change the lead”!


En av de saker som många av era kunder uttalat är att ni skiljer er från andra ledarskapsprogram genom att ni är mycket mer konkreta och praktiska, snarare än enbart teoretiska. Vilka är de resultat och fördelar som era kunder har uppnått genom att arbeta med er?


Våra deltagare i programmen vittnar om att det inte påminner om något annat. Det är upplevelsebaserade moduler som ger konkreta verktyg som kan implementeras direkt i den dagliga verksamheten. Att få höra från co-designers självupplevda utmaningar och framgångar samt få dela detta med andra ledare som står inför liknande utmaningar ger ett stöd och en samhörighet som de menar är ovärderligt.


Företagen som investerar i sina kvinnliga ledare får kraft, kunskap och energi att driva den förändring som krävs och som de flesta företag och organisationer står inför eller är mitt uppe i.


Många företag pratar om att de är eller vill bli mer jämställda, få har hittills lyckats. Genom att samarbeta med oss får företagen saker att hända på riktigt.

Jeanna Rutherhill & Eva Ekedahl
Jeanna Rutherhill & Eva Ekedahl. Photo: Petra Kyllerman/kyllerphoto.com

Varför är duon ”Eva & Jeanna” en framgångsrik ledarduo? Det var ett lyckokast när vi sammanfördes genom ett tips från en gäst i Karriärpodden! Eva hade länge letat efter någon att bygga bolag ihop med kring kvinnligt ledarskap men hittade bara sådana som var lik henne själv kompetensmässigt. Jeanna å sin sida hade en idé om att skapa ett nytt slags executive search-bolag som byggde på ett stort aktivt nätverk och sökte någon som hade den bakgrunden.


Vi är väldigt olika i våra erfarenheter och kompetenser som kompletterar varandra så bra. De viktigaste faktorerna har dock varit vårt driv och passion för bygga bolag, förändra och uppnå vårt syfte samtidigt som vi har otroligt kul! Att vara entreprenör och bygga bolag kan ibland förstås innebära hårt arbete och svåra beslut och då är det extra viktigt att man delar värderingar och har samma humor och glädje i jobbet.


Vad skulle ni säga är de vanligaste misstagen ledare gör idag och vad skulle de kunna göra istället?


De största misstagen som ledare gör är att inte förstå vikten av att bygga starka team genom relationer som bygger på transparens och tillit.


Att fokusera för mycket på siffror och resultat istället för ett tydligt syfte och gemensamma visioner och ett holistiskt perspektiv.


Om ni skulle ge 5 tips till kvinnor som vill bli framgångsrika ledare, vad skulle det vara?


  • Var dig själv - autencitet vinner alltid

  • Var nyfiken - prova dig fram

  • Tala om att du vill och våga ta chansen när den kommer

  • Bygg på dina styrkor och visa resultat

  • Bygg ditt nätverk - omge dig av sponsorer och mentorer som tror på dig

  • Se till att ha roligt längs vägen!


Vad är nästa stora mål eller projekt för Eva Ekedahl och Jeanna Rutherhill? Vad har ni framför er?


Vi har redan från starten tänkt stort och velat åstadkomma förändring på riktigt. Nu bygger vi det ekosystem med digitala tjänster som varit vår vision sen vi startade som kommer nå ut och skala ytterligare!


Women for Leaders har tillsammans med en tredje partner, Cecilia Fredriksson, under det senaste året startat ytterligare ett företag för att realisera sina mål och uppnå mer jämställda företag - EQ Executive Search som är ett searchbolag som rekryterar moderna ledare med ledorden EQ och EQuality.


Missa inte att lyssna på Karriärpodden och följ dem och Women for Leaders på LinkedIn och Instagram och gå med i Facebook-gruppen Karriärkvinnor paying it forward!


Comments


NYHETSBREV

  • linkedin-brainz
  • facebook-brainz
  • instagram-04

MER ARTIKLAR 

KANALER

bottom of page