top of page
  • Brainz Magazine

Pappas J*vla Ansvarsområde?


Skriven av Niklas Delmar, föreläsare och medgrundare till Hej Engagemang


När jag såg reklamen med den lilla flickan som sitter utanför gymnastiksalen utan gympakläder och svarar på frågan varför hon inte har några gymnastikkläder och hon då säger att det är på grund av att mamma säger att det är pappas j-a ansvarsområde, ja, då grät jag av skratt. Hur många gånger har jag själv inte använt en liknande kommentar: -”det är chefens j-a ansvarsområde”, ”det är gänget på säljs j-a ansvarsområde” och så vidare? Många gånger har jag sagt sådana saker. Alldeles för många.


Niklas Delmar
Niklas Delmar

För cirka sju år sedan, ett drygt år efter att min mamma alldeles för tidigt gick bort i cancer, var jag på en föreläsning. Där möttes jag av en föreläsare som plötsligt sade följande citat: - ”De flesta av er som är här ikväll, ni är här bara för att ni inte dog under natten”. Vad säger han, tänkte jag. Är han galen? Vad menar han? Ganska snabbt efter han hade levererat denna, för mig helt oförglömliga one-liner, trillade polletten ned. Aha, han pratar om att jag inte har en aning om varför jag är här eller om varför jag gick upp i morse. Så rätt han hade.


Jag hade verkligen ingen aning. Jag gick upp varje morgon av ren och skär vana. Varje morgon ringde klockan, jag gick upp, duschade, presterade, blev tröttare och tröttare och mindre och mindre sugen på nästa dag. Jag brukar säga att jag överlevde livet, jag levde det inte. Jag saknade riktning.


Precis innan mamma gick bort hade vi fått vår andra dotter och kort efter mammas bortgång befann jag mig i en situation där jag var VD för två bolag. Ingenting jag vill rekommendera. I alla fall inte samtidigt som mamma nyss lämnat oss och barn nummer två nyss hade fötts. Kombinera det med att jag i min grundkodning är en så kallad osäker högpresterare. Det du. Smaka på den. Vad som var intressant under denna tid var att tittade man på mitt liv utifrån såg det ganska spännande och härligt ut har jag fått berättat för mig. I alla fall om man tittade på lite avstånd. VD för två bolag, gift med en underbar kvinna, två friska barn och så vidare. Samtidigt på insidan var jag tom. Ett stort svart hål. Jag kände mig ensam, enligt mig till och med ensammast i världen.


"Att ta 100% ansvar för mina egna handlingar och mitt eget varande samt för alla mina relationer, det är magiskt."

Då mötte jag min fantastiska coach, Moa. Hon introducerade mig snart också för sin mamma. En otroligt klok kvinna även hon. Hon berättade för mig i ett av våra samtal att hon hade haft en klient som en gång hade sagt följande citat: ”blanda inte in mig i mitt liv”. Jag log när jag fick detta berättat för mig. Det där skulle jag lika gärna kunnat ha sagt själv. Då slog det mig. Det är bannemej på tiden. Nu är det min tur att ta 100% ansvar, för mitt eget liv. Det har jag gjort sen dess. Kanske inte alla 365 dagar om året, men nästan.


En sak ska jag dela med mig av och det är att det är det bästa beslut jag har tagit i hela mitt liv. Att ta 100% ansvar för mina egna handlingar och mitt eget varande samt för alla mina relationer, det är magiskt. Varför då? Jo, för att plötsligt har jag makt över mitt eget liv. Plötsligt är det inte alla andras fel att jag mår som jag mår och gör som jag gör. Den känslan är enormt skön. En riktigt fin frihetskänsla. Det är mitt eget ansvar att designa mitt liv så som jag vill ha det. Ingen annan kommer att göra det åt mig, eller ska göra det åt mig. Det är ju mitt liv.


Niklas Delmar på rival
Niklas Delmar på rival

Andra fördelar med att ta 100% ansvar för mitt eget liv är att jag slipper agera utifrån känslor som skam och skuld. Vad jag menar med det är att jag nuförtiden ytterst sällan lägger skam och/eller skuld på andra människor i mitt liv. Istället tänker jag alltid utifrån tanken om hur jag själv skulle kunnat ha agerat eller ha varit på ett annat sätt för att få det resultat jag önskade få. Det är också en otrolig frihetskänsla, att inte alltid söka svaret på varför det inte blev som jag önskade utanför mig själv utan istället kolla efter vad jag själv hade kunnat göra annorlunda.


I början var det så klart lite ovant och lite ansträngande att titta inåt istället för utåt och jag är så tacksam att jag fortsatt öva på detta tankesätt. Det är en av mina absoluta favoritnycklar till mitt rikare liv. Ett liv där jag har en god hälsa, goda relationer och dessutom en känsla av att både ha tid och energi att göra vad jag vill, när jag vill. Och du har väl hört det välkända citatet: ”all förändring börjar med mig själv”.

 

Boka Niklas för en föreläsning här eller kom i kontakt med Hej Engagemang här


 

-När du eller en medarbetare känner er engagerade och när teamet och organisationen fokuserar på att ha engagerade och välmående medarbetare visar flera studier att markant bättre resultat uppstår inom områden såsom produktivitet, kreativitet, lojalitet, måluppfyllelse, omsättning och lönsamhet. En av mina viktigaste uppgifter på Hej-Engagemang är att visa att ett ökat medarbetarengagemang har dessa effekter och inte minst att det inte finns någon motsättning mellan välmående, att ha roligt på jobbet och ökade prestationer.

NYHETSBREV

  • linkedin-brainz
  • facebook-brainz
  • instagram-04

MER ARTIKLAR 

KANALER

bottom of page