top of page
  • Brainz Magazine

Sommarlovets Bästa Kompisar – 10 Böcker Som Gör Sommaren Oförglömlig För Barn

Artikeln är skriven i samarbete med Lumenos förlag

 

Sommaren är här och det är dags att ge barnen en paus från skolan och låta dem njuta av soliga dagar och utomhusaktiviteter. Men innan du lägger undan böckerna, låt oss påminna dig om vikten av att fortsätta läsa under sommarlovet. Vår topp 10-lista över sommarböcker för barn kommer inte bara att hålla deras läsvana vid liv, utan också erbjuda en frisk dos av spännande äventyr och fantasifulla berättelser. Ta en titt på dessa fantastiska böcker som garanterar en underhållande och lärorik sommar för dina små bokälskare!

1. Draken som fångade en prinsessa, 3-6 år


Draken bestämmer sig för att fånga en prinsessa. Han vet inte riktigt varför, men han har läst i sina böcker att drakar gör sånt. Han packar sin håv och en matsäck och ger sig ut på jakt. Men inte hade han räknat med att prinsessor skulle vara så svåra att fånga.


Draken som fångade en prinsessa är ett finurligt äventyr om att prova att göra som alla andra gör, men till sist finna sin egen väg.2. Den försvunna stenen, 3-6 år


Esters allra vackraste sten har försvunnit! Hon måste ge sig ut och leta efter den.

Men det är inte bara Esters sten som är borta. Harrys blomma är förstörd och någon har bajsat på Mickes trappa!


Vad är det för mystiskt som har hänt i skogen? Följ med djuren när de försöker lösa mysteriet med den försvunna stenen.


Innehåller även lekar inspirerade från boken och fakta om de djur vi möter.3. Vem är rädd för Laban?, 3-6 år


– Försöker du skrämma mig? Du har ju nästan inga taggar, säger Josefina.

När Laban får höra att han är liten och klen och inte kan skrämmas, ger han sig ut för att se om han kan hitta någon som blir rädd för honom. Till sist möter Laban en stor, arg och ganska retfull igelkott. Ingenting blir som han har tänkt sig.


En finstämd berättelse om hur lätt det är att tro på vad andra säger.
4. Maya och pappas dumma mobil, 3-6 år


Idag är det en speciell dag för Maya. För idag ska hon få en alldeles egen dag tillsammans med sin pappa. Hon har bestämt att de ska vara tigrar som smyger omkring i lekparken.

Det ska bli en perfekt dag. Men hur kan det bli en bra dag när pappa bara tittar i mobilen hela tiden? Han svarar knappt och hela tiden plingar det!


Men Maya har en plan för hur hon ska få pappa att släppa den dumma mobilen …

En viktig bok som visar hur barnet upplever det när föräldern tittar för mycket på sin mobil.5. Biet Bibbi : en livsviktig insekt, 3-6 år


Visste du att det finns särskilda hotell för bin? Visste du att bin dansar en liten dans för att berätta för andra bin hur långt bort nektaren, som är deras mat, finns? Eller att det finns bin med namn som pansarbi och blomsovarbi? Och att bina är jätteviktiga för att de hjälper oss så att vi får frukt och grönsaker att äta? Detta och mycket mer får du lära dig i den här boken om honungsbiet Bibbi och hennes äventyr.


Följ med Bibbi in i binas spännande värld i den här berättelsen om en liten men livsviktig insekt!6. Pricken och Lucille på äventyr i Bryssel, 6-9 år


När Lucille fyller år får hon en speciell present av Pricken, nämligen en resa till Bryssel!

Det blir ett spännande äventyr när de två katterna ger sig av på sin resa. När de är framme blir de mötta av hunden Max som bor i staden och som är Prickens vän. Hunden har mycket att visa dem och verkar väldigt snäll, men kan de lita på honom? Pricken och Lucille njuter för fullt av allt de ser och är med om, och de lär sig mycket om den intressanta staden, men allt blir ännu mer spännande när de hamnar mitt i ett mysterium. Den kända statyn av den kissande pojken Manneken Pis blir stulen! Självklart ser både Pricken och Lucille det som sitt särskilda uppdrag att hitta tjuvarna och rädda Manneken.


Men det visar sig snart att det finns mer bakom stölden än de kan ana. Vem har stulit statyn, och varför?


Följ med på en spännande och rolig resa med katterna Pricken och Lucille – ända till Bryssel!

Böckerna om Pricken och Lucille som upptäcker städer i Europa är äventyrliga, roliga och charmiga kapitelböcker för yngre läsare, som verkligen fångar barnets uppmärksamhet, både genom de härliga bilderna, men också genom intressant fakta om staden och den spännande berättelsen.
7. Fågelflickan, 6-9 år


– Du förstår, för varje fjäder jag ger bort får en människa en önskan. Så fort jag bestämt mig för att flyga iväg så ser eller hör jag någon som lider och måste då stanna kvar. Fjädrarna gör under och märkliga ting sker.


En dag är hon bara där, på vår balkong. Fågelflickan. Aldrig har jag sett någon så vacker. Aldrig har jag sett någon så sorgsen. Aldrig har jag heller hört om så underbara resor som de hon berättar om. Och jag undrar hur jag kan hjälpa henne.


Mamma säger att hon är en gammal själ och att hon kan vara min syster. Vad jag inte vet är att när jag gett bort den första blanka fjädern ifrån henne blir mitt liv aldrig mer sig likt.8. Där drömmar växer fram, 6-9 år


Ellies vinterdagar på gården högt upp i södra Lappland är fyllda av skoterutflykter, äventyr i skidbackarna, tunnbrödsbak, magiska skogsstigar, kvällsfika vid brasan och annat spännande.

Ellie har en dröm också. En dröm om att resa till den stora staden för att se en föreställning på den största cirkusen, och om att själv bli en jonglerande artist. På skolans julavslutning får hon möjlighet att uppträda inför publik. Men kommer hon att våga? Allt detta är förstås upplyst av mig, Ellies bästa pannlampa.


Följ med till en magisk snöklädd värld av drömmar och äventyr.9. Äventyr på ön, 6-9 år


Alice och hennes familj är äntligen framme vid det röda pensionatet på ön. Här ska de bo i några dagar och klappa kossor, bada i havet och njuta av sin semester.


Från ingenstans förvandlas lugnet till ett magiskt äventyr. Nu måste Alice vara modig och smart. Som tur är får hon hjälp av sin nya vän, den gamla damen. Men vem är hon, och varför är det bara Alice som ser henne?10. Matens resa genom superhjältevärlden, 6-9 år


Elias och Lo tycker inte om maten som pappa lagat. Tänk om de kunde få sin favoriträtt varje dag istället? Eller äta godis varje dag? Då skulle allt vara så mycket roligare.

Efter middagen sätter de sig trötta och besvikna i soffan för att se på film. Det tar inte lång stund förrän de båda somnar. Det är då det märkliga börjar. Ett stoft av glitter sveper över dem. En magisk dörr öppnar sig och släpper in ett ljussken. Lo och Elias går in genom dörren, rakt in i Superhjältevärlden …


En spännande berättelse, full av intressant och rolig fakta som garanterat ger barnet en ny förståelse för hur viktig bra mat är för vår kropp!


Comments


NYHETSBREV

  • linkedin-brainz
  • facebook-brainz
  • instagram-04

MER ARTIKLAR 

KANALER

bottom of page