top of page
  • Brainz Magazine

Så Agerar Du När Du Blivit Varslad

Att bli varslad och få veta att man troligen kommer att förlora sitt jobb kan lätt leda till handlingsförlamning. Men det finns en hel del man kan göra för att få bättre kontroll över situationen, menar Erik Fors-Andrée, VD på Go Monday.- Det är vanligt att inte riktigt veta var man ska börja och i vilka trådar man ska dra när man drabbas av varsel. Kanske man låter bli att göra någonting överhuvudtaget, sticker huvudet i sanden och hoppas att allt ändå ska lösa sig till slut. Men det gör det nästan aldrig, om du inte själv agerar.


Erik har en del knep att ta till för att ta sig ur den värsta handlingsförlamningen. Och när du väl börjar agera medvetet och konstruktiv börjar du också få kontroll över situationen.


Tryck på paus

När du just fått beskedet – be om en paus, rent konkret. Säg kanske till chefen eller HR-personen som lämnat varselbeskedet: ”Det här är jättemycket att ta in, jag behöver samla mig. Kan vi ses igen om tio minuter?” I det chocktillstånd du befinner dig är det naturligt om du inte lyckas att ta till dig informationen om du inte får lugna ner dig en kort stund.


När den första chocken sedan lagt sig måste du också vara snäll mot sig själv och ge dig själv lite tid. Du behöver vila, andas, slicka dina sår. Tillåt dig själv att faktiskt sörja och vara arg och rädd ett tag. Känslorna finns där och behöver bearbetas, ignorera dem inte. Du behöver inte sätta igång och jaga ett nytt jobb redan första veckan. Ta en promenad, käka pizza, se en film. Det är helt okej att lägga några veckor på att tycka synd om sig själv. Men inte mer, för det är samtidigt viktigt att du inte fastnar för länge i de här känslorna.


"Att få struktur och kontroll över vad man vet och inte vet hjälper till att stilla den värsta oron."

Samla information

Frågorna kommer att vara många och informationen du får när du varslas kommer att vara riklig. Det kan handla om allt ifrån hur a-kassan och inkomstförsäkringen fungerar till tågordningen vid en uppsägning. Ett gott råd är att med en gång börja samla all information du får på ett organiserat vis. Du kanske skapar mappar eller sätter etiketter på de mejl du får i ämnet – huvudsaken är att du skapar en struktur som passar dig. Du gör också dig själv en stor tjänst om du skriver upp och listar alla frågor du har. Att få struktur och kontroll över vad man vet och inte vet hjälper till att stilla den värsta oron. Det ger dig också en bättre överblick över vad som kan tänkas ske härnäst.


Se över ditt CV

Hur länge ska du leva på hoppet om att det kanske ändå inte blir någon uppsägning? När ska du börja söka nytt jobb? Det går inte att ge något exakt svar. Men ju mer dagen för uppsägningen närmar sig, desto mer dumdristigt är det att inte börja agera. Börja med att se över ditt CV. Det kommer att ge dig en tydligare bild av vart du är på väg och kommer att öka din självkänsla och skapa trygghet.


Och även om det är svårt – försök att vända på perspektivet. Självklart är det en tung och svår situation att bli varslad, men om det kan komma ut något positivt av det, vad skulle det i så fall kunna vara? Kanske du faktiskt har funderat över att söka dig vidare, prova en ny bransch eller byta inriktning i ditt arbete.


Försök att tänka ut ett par, tre tänkbara riktningar som du skulle kunna tänka dig att ta. Fundera över vad du har för överförbara kompetenser och personliga egenskaper som inte bara är en fördel i en enda bransch eller på ett enda företag. Gör en lista över sådana överförbara kompetenser som du skulle kunna ta med dig till en ny arbetsplats.


Det kan också vara läge att börja ta lite jobbkontakter. Kanske boka en lunch med tidigare kollegor och höra dig för om vilka möjligheter som finns på deras företag. Det här kan vara en väldigt jobbig process, men samtidigt ett bra och konkret sätt att bearbeta situationen och trots allt börja se framåt så smått.


Omge dig med positiva människor

Jo, det låter klyschigt, men det finns faktiskt en poäng i det. Ett av de största problemen för arbetslösa är just att de ofta omger sig med andra arbetslösa. Försök därför att bryta den nedåtgående spiral du hamnat i. Även om du behöver sörja det som hänt – kanske till och med älta lite grann – får du inte fastna i det. Människor med positiv energi kan hjälpa dig att komma upp ur det svarta hål du hamnat i och hjälpa dig att se nya möjligheter.


- Det är olika svårt för olika människor att ta sig ur en jobbig situation och att få ett nytt jobb. Det är viktigt att inte försöka skambelägga sig själv och att ta hjälp när man behöver, säger Erik Fors-Andrée. Precis som att det kan vara till hjälp att köpa några PT-timmar för att komma igång med träningen efter semestern så är det klokt att ta hjälp även när det kommer till jobblivet. Kolla med facket vilken hjälp du kan få av dem, kolla med din arbetsgivare om de erbjuder stöd - eller sök upp hjälp på egen hand.


Go Monday är experter på jobbliv och har flera kostnadsfria guider samt personlig rådgivning av jobbexperter.


 

Om Go Monday

Har funnits sedan 2013 och tycker om att utmana de förlegade synsätt som finns i branschen. Idag jobbar de med några av de största fackförbunden i Sverige och är landets största leverantör av rådgivande tjänster.

Comments


NYHETSBREV

  • linkedin-brainz
  • facebook-brainz
  • instagram-04

MER ARTIKLAR 

KANALER

bottom of page