top of page
  • Brainz Magazine

Viktor "Färg-Gurun" Klemming Om Humor, YouTube Och Hur Man Lyckas Som Influencer

Viktor Klemming, 26, är YouTube-stjärna, influencer, standup-komiker och föreläsare. Han har 150 000 följare på sin YouTube-Kanal och är främst känd för sina filmer om personlighetsfärgerna (Vilken färg är du?). Brainz Magazine tog ett samtal med Viktor om standup, sociala medier och om hans största motgång i karriären.


Viktor Klemming
Viktor Klemming

Vad fick dig att börja med standup?


- Jag hade hållit på lite med att rappa, skriva böcker och att spela teater i skolan. Jag har alltid varit klassens clown och har alltid älskat att skriva. Framförallt att skriva humor. I slutet av gymnasiet började jag och mina kompisar även göra lite roliga filmer som jag skrev. Så efter studenten började jag och 2 utav dessa polare vid namn Albin och Filip göra sketcher på Youtube. Jag skrev även dessa och skrivandet är grunden i allt jag gör och eftersom jag nu skrev skämt som vi spelade upp på nätet och folk verkade gilla det fick jag självförtroendet att i alla fall testa att skriva några standup skämt och köra dom på en open mic scen i Göteborg. Sagt och gjort, aldrig varit så nervös, men det gick helt okej.


- Sen precis efter det skulle en nybörjartävling i Standup som heter Bungy Comedy hållas i Värmland. Den har gått av stapeln flera gånger och bland andra vunnits utav då nybörjare som Petra Mede, Aron Flam och Soran Ismael. Jag blev vinnare år 2016. Då förstod jag ju att jag hittat något som inte bara såklart var super roligt att göra, utan något som uppenbarligen verkligen passade mig. Kanske är standup den perfekta kombinationen utav allt jag hållit på med. En kombination utav att skriva, rappa, vara rolig och att skådespela.


Behöver man vara lycklig/glad själv för att lyckas just med humor?


- Svar nej. Hat kan vara ett starkt driv och jag tror det är just drivet, motivation som man behöver. Jag kan väl definiera det som att du behöver ha mentaliteten för att orka jobba hårt, klara av motgångar, kunna resa sig gång på gång, inte bry sig om vad andra tycker och kanske, om inte älska, så att i alla fall brinna väldigt mycket för det du gör.


- Jag har ju medvetet med hjälp av tal, böcker och annat försökt skapa mig en stark vinnarmentalitet som jag väl skulle säga handlar om, förutom de redan nämna sakerna, att aldrig göra sig till ett offer, inte gnälla, inte tro på tur, inte lata sig och att hela tiden peppra sig själv med positivitet. Så optimism är nog viktigt men en optimist kan ju vara olycklig antar jag och en pessimist kan lyckas så nej du behöver inte vara lycklig från början tvärtom så har man nog ju snarare ett mål om att bli glad och lycklig, när man lyckats. Vilket ju är själva drivet.


- Men ett självförtroende är aldrig fel vilket du dock får under processen, det växer med varje lite utmaning och seger du gör och vinner. Sen om framgång gör en lycklig det är ju en annan fråga. Men jag skulle nog faktiskt snarare t.o.m säga att redan lyckliga, mätta människor sällan har drivet att åstadkomma något stort. Jag var en glad, optimistisk person med bra självförtroende men jag var inte lycklig i kassan på Happy Price i Tanum, Bohuslän. Jag satte upp ett mål om att kunna leva som komiker, nu gör jag det och är om inte lycklig så väldigt mycket lyckligare med ett ännu större självförtroende nu.


Har du haft något, ursäkta språket, riktigt skit-gig, så du nästan funderat på att lägga ned allt?


- Självklart, flera stycken och det där är en balansgång mellan att kunna ta kritik, se vad man gör fel och att hela tiden vilja förbättras med att samtidigt inte låta sig slås ner, bli för sur på sig själv eller ge upp. Man ska väl vara en självkritisk optimist och jag personligen har nog snarare lutat åt det sistnämnda hybrishotande hållet att jag väldigt lätt skakar av mig misslyckanden och ser framåt samt oftast är väldigt nöjd oavsett om det kanske inte gick så otroligt bra. Men mitt absolut livs sämsta gig och största misslyckande alla kategorier, kärlek och fotboll inräknat är ju när jag år 2017 medverkar i Tv programmet Talang på 4:an och gör bort mig inför 500 000 tittare.


- Men om sanningen ska fram, själva standup-gigget som jag framförde gick enligt publiken (eller då återigen min subjektivt, optimistiska bild utav publikens reaktion) bra. Däremot tyckte ingen i Juryn om det och framförallt, det klipptes ihop på ett totalt felaktigt sätt så att det såg ut som att det gick käpprätt åt helvete. Dom förnedrade mig totalt genom att klippa ihop de 5 minuter långa standup settet följt utav några minuter av Juryns kommentarer så att allting såg ut att gå på 20 sekunder. Som sagt jag gjorde ett halvbra gig på mina 5 minuter, publiken skratta men jag fick 3 nej och skämdes över det så mycket att jag grät efteråt. Men det såg ännu värre ut i TV. Där klippte dom det som att jag gick in, sa ett dåligt skämt, fick inga skratt och 3 röda kryss direkt samt en diss utav en jurymedlem.


- Det tog hårt. Blev som 2 omgångar av ångest. Efter att jag hade gjort det och efter att det hade sänts. Men jag har lyckats resa mig om inte annat genom revanschlusta. Jag ska visa dom. Men också genom att komma ihåg hur det verkligen gick till, publiken, eller en del utav den i alla fall, gillade mig faktiskt.


Det är inte bara standup på din agenda utan du har även börjat föreläsa en del. Vad heter föreläsning och vad handlar den om?


- Min föreläsning heter ”12 tips för att lyckas i livet och på sociala medier” och hela konceptet är egentligen väldigt enkelt även om jag pratar i en hel timme. Vad hade jag velat höra när jag var yngre. Jag berättar vad jag själv har lärt mig på mina 6 år som kämpande komiker och vad som enligt mig varit de viktigaste faktorerna för att trots allt lyckas med min dröm att bli professionell komiker. Jag har lagt fokus på sociala medier inte bara för att det är därifrån jag får min största inkomst (Youtube och Instagram) utan också för att det är framtiden egentligen oavsett vad du vill göra. Finns du inte på nätet så finns du inte. Jag har ingen Standup solo show just nu men planerar absolut att åka ut på turné i framtiden, det är ett stort mål. Det går självklart dock att se mig på olika klubbar runt om i landet.


Vem riktar sig föreläsningen till?


- Föreläsningen riktar sig främst till ungdomar som ska ut i livet, har stora drömmar och vill växa på sociala medier. Säg åldern 13-19 det vill säga högstadie och gymnasie-elever om jag måste välja en målgrupp. Jag har gjort föreläsningen nu på flera skolor, men även på olika event för vuxna där jag motiverar min publik med min egen resa och utbildar dom med mina tips och lärdomar ifrån den.


- Men jag tänker att föreläsningen är till mig själv som tonåring, vad hade jag velat och behövt höra då? Sen är ju ungdomar min största publik överlag, de flesta vuxna vet inte vem jag är för dom är inte på Youtube. Men unga grabbar framförallt verkar tycka att jag inte bara är rolig utan också ”cool” som är just Youtuber, som kör standup, som åker runt i världen och dyker med hajar samt som kan freestyla med en fotboll osv. Det är dom som är mest intresserade utav att höra vad jag har att säga och som själva drömmer om en karriär på internet. Men alla borde vilja förstå sig på internet bättre och alla borde vilja veta hur man växer på sociala medier idag. Det är nämligen framtiden, oavsett om det är något bra eller dåligt så är det där konsumenterna finns och kommer finnas och syns du inte där så syns du inte alls. Så alla som behöver lite motivation, som vill lyckas och som vill förstå sig på sociala medier bättre samt vill få tips på om hur man når ut i all sörja av underhållning och konkurrens på internet borde lyssna på min föreläsning.


- Jag personligen, apropå målgrupp, vill som nästa steg växa mer bland äldre åldrar och bland det motsatta könet. Jag har mycket rå och barnslig humor som unga grabbar gillar samt har gjort väldigt mycket fotbollsrelaterad komedi. Men min humor är egentligen generellt väldigt bred, vilket är en fördel. Jag tycker det mesta är roligt, jag har otroligt lätt till skratt. Det är egentligen bara ”pinsamhets humor” (stela situationer) som jag inte finner speciellt roliga själv. Att alla ska tycka man är rolig är såklart dock ett totalt ouppnåeligt mål, man kan egentligen bara göra sin humor som man själv tycker är rolig och hoppas på det bästa. Men jag tycker att strävan efter att bli Sveriges största komiker är rätt. Det pushar mig att hela tiden bli bättre och bredare. Den finaste komplimangen jag någonsin har fått var på en privat 50 års fest där jag uppträdde. Då kom mamman till födelsedagsbarnet som väl var ca 75 år fram till mig och sa att ”Det var så roligt att se alla skratta tillsammans. Allihop. Både barnen, tonåringarna, de vuxna och vi pensionärer."

Viktor Klemming med utmärkelsen Silverkanalen (100 000 följare)
Viktor Klemming med utmärkelsen Silverkanalen (100 000 följare)

Vad är ditt mål med allt, vart vill du komma - och varför?


- Jag vill bli Sveriges största komiker. Varför är väl för av många anledningar men det är bra att ha ett högt mål att sträva efter för att må bra och just det här har jag ju för att jag håller på med humor, varför ska jag inte sträva efter att va den främste på det. Jag vill göra riktiga filmer, för det vore superkul, häftigt och känns som nästa steg. Men varför inte dra till Hollywood som nästa steg och göra karriär där om man lyckas ta Sverige först.


- Man kan alltid fortsätta utvecklas och växa vilket jag tror både gynnar samhället och världen att man gör men också att man mår bra av det som sagt. Människan ska utvecklas, hon mår inte bra av stagnation. Jag tror de flesta lider av att dom inte vet vad dom vill bli eller vad dom vill göra och om dom vill det lider dom utav att dom inte vågar testa och i efterhand oavsett så lider dom av att dom inte vågade, testade och kämpade mer. Att jag fann min humor är ur ett egoistiskt perspektiv som att hitta meningen med livet, man har skapat sin egen. Det är trots allt steg 1, att hitta sin grej. Steg 2 är ju att bli så bra som möjligt på det.


Vilka är de 3 viktigaste nycklarna till att bli framgångsrik?


  1. - Ihärdighet, men kalla det att ha motivation, mentalitet eller uthållighet. Man ger inte upp. Allt gott tar tid och alla stöter på otaliga motgångar. Det handlar verkligen om hur länge man kan stå upp utan hur många gånger man kan resa sig upp på nytt. Sitt kvar på bussen. Fortsätt framåt.

  2. - Gör dig inte till ett offer. Vilket många gör idag, man tycks nästan tävla i att ha mest emot sig, tillhöra den minsta minoriteten och att vara mest kränkt. Det spelar ingen roll hur illa du har det ställt om du vill lyckas ska du bara se möjligheterna, inte hindren. Mitt alltid återkommande exempel är hur jag under min fotbollskarriär tyckte att klubben bara prioriterade de med rätt efternamn, de vars farsor va gamla spelare och kanske nuvarande tränare osv... Men även om det var så, så gjorde det mig inget gott att tänka att det var så eller att ursäkta mig med att det va så. Jag skulle bara ha tränat så hårt så att jag blev så bra att dom inte kunde peta mig trots ”fel efternamn”. Inga ursäkter. Samma med mina skador som väl är min största ursäkt till att det inte blev någon stor fotbollskarriär, rehaba då! Se till att stärk dig så du inte blir skadad, fortsätt alltid kämpa, kommer ett hinder hoppa över det, skyll aldrig på någon annan än dig själv. Allt är upp till dig. Inga ursäkter.

  3. - Det sista jag skulle säga är ett tankesätt som jag har, eller snarare en fråga jag alltid ställer mig inför något. Ger detta mig kortvarig eller långvarig njutning? Praktexemplet är om det står en läsk framför dig och du vill få fram ett "6-pack". Du kan njuta av läsken i 5 min eller njuta av ett 6 pack i resten utav ditt liv! Gör allt för att lyckas med det du vill i framtiden, tänk framåt helt enkelt. Att ligga på soffan är gött ikväll, men om jag går till en open mic ikväll och genomlider nervositeten kommer jag ett steg närmare att lyckas som komiker och va lycklig över det i resten av mitt liv. Det finns till och med ett experiment som man gör med 3-åringar, tror jag att barnen ska va, där man ska kunna ”se om barnet kommer bli framgångsrikt”. Dom får en marshmallow. Om dom inte äter den på 15 minuter så får dom hela påsen. Frågan är alltså om barnet väljer den kortvariga njutningen som jag kallar det och äter den eller om de kan tänka framåt som en vinnare och ”kämpa emot” i 15 minuter för att få en längre njutning utav en hel påse marshmallows!

 

Glöm inte att följa Viktor på hans YouTube-kanal och hans Instagram.

Du bokar Viktor via denna länk.

NYHETSBREV

  • linkedin-brainz
  • facebook-brainz
  • instagram-04

MER ARTIKLAR 

KANALER

bottom of page