top of page
  • Brainz Magazine

Yogarebellens Technoyoga - Energikick För Näringslivet

Det mesta av yogan i Sverige idag är tråkig, repetitiv och pretentiöst flummig.

Christian Wigardt, grundare av YesYoga, är medvetet uppkäftig, den svenska yogavärldens rebell som vill röra om i grytan. Hans profil är en yoga som är konkret och svettig, svängig och rolig - något som passar unga företag som vill ha både rörelse och meditation för att få igång flödet i sitt arbete. 

Nu tar han sin unika yogamix till näringslivet.

Bikramyoga i Ipanema i Rio de Janeiro med Teka Bury.

YesYoga är yogaföretaget utan studio. Hur fungerar det? Christian Wigardt, och de yogalärare i sitt nätverk som han anlitar, kommer istället ut till företag, gym, bostadsrättsföreningar, skolor -  till och med möhippor.


- En foajé, ett konferensrum är allt som behövs. Företag vill ha inslag av rörelse på sina konferenser, ledningsmöten eller kick-offer. Bra tänkt! Redan de gamla grekerna förstod att syresättning av hjärnan är en förutsättning för innovativa tankar.

Vi träffar Christian Wigardt i Hotell Downtown Campers Game Room på Brunkebergstorg där YesYoga har pass varje helg, ofta med DJ. Du talar om att yogan föder innovativa tankar. Men handlar inte yogan om att INTE tänka?

- Absolut. Man kan, med det oftast långsamma flödet, se det som “meditation i rörelse”. Att få några sekunders frihet från bruset är befriande. Ofta får vi genom yogan ett sorts filter, vi “kokar ner” och sorterar bland vårt ständiga surrande i huvudet.

Yoga DJ Sessions på Trädgården med fullt ställ på rökmaskinerna. Foto: Izabella Englund

Christian lärde sig yoga för första gången när han var 14 år, som en del av en meditationskurs. Han yogade då och då under åren och kom tillbaka till ett regelbundet yogande för tio år sedan. Han började tröttna på stressen i den mediabransch som han ägnat sitt yrkesliv åt. Snart kom han på att han själv ville bli yogalärare - Jag mådde så bra av yogan, berättar han. Men jag såg rätt snart hur jag INTE ville lära ut yoga. Jag irriterade mig på att vi skulle sitta och läsa böner på främmande språk, på att övningarna var ungefär desamma från gång till gång, att de hade namn på språk som vi inte förstod när man lika gärna kan använda deras engelska eller svenska benämningar, på att yogalärarna ofta pratade med en tillgjort tyst, lite “andlig” röst.

Vid nyinvigningen av Brunkebergstorg var Yoga DJ Sessions ett givet val för arrangörerna. Foto: Izabella Englund

Det fanns undantag och Christian scoutade fram de yogalärare som var innovativa, som utvecklade yogarörelserna, skapade omväxling och pratade i vanlig samtalston i yogasalen - “så man hör vad dom säger”. Han har rest runt världen för att få influenser, senast till Tel Aviv där han kom i kontakt med Gaga Movement Language, en form för rörelse från vilken delar nu integreras med hans yoga. - Jag tänker “om det funkar - använd det!” - det kan vara element från tai chi, dans, movement, chi gong… Yoga är ingen rocket science. Jag fick en bok av min mamma som heter “Svenska folkskolans Gymnastiköfningar 1870-1890”. Vad hittar man där? Positioner som är mycket lika dem som vi har i yogan. Likadant i Husmoderns bok om friskvård från 1932 som jag plockade upp på Myrorna.


Pehr Henrik Ling (1776-1839) var den svenska gymnastikens fader, en gymnastikpedagog vars rörelser exporterades till England. Därifrån togs den till kolonin Indien. Och det var i mötet mellan Ling-gymnastiken, och senare även kroppsbyggarkulturen, och yogan som den moderna yogan föddes.

- Från början handlade yogan mest om filosofi, utrensning, böner, meditation och ett fåtal rörelser som utfördes sittande. Så när det talas om tusen år gammal yoga så är det något som har mycket litet med modern yoga att göra.

Men det andliga då? Innehåller inte yogan element av religion?

- Jag tycker att man kan sammanfatta det andliga budskapet i yogan i fyra ord: “Var juste mot andra”. Och det är ju knappast ett unikt, yogiskt budskap. När det gäller meditation så är jag noga med att inte inkludera böner och sånt som för tankarna till religion. Vi mediterar, visst, men vi skanderar inte “aoum”. Den meditationsteknik jag lär ut handlar om att observera sin egen andning, utan att göra om den, och få en förnimmelse av, och en närvaro i, sin kropp. 

Det är, menar han, ett bra sätt att avsluta ett yogapass. Inte sällan berättar eleverna att de blir “höga” av yogan. Det är inte så konstigt, säger Christian. Det är en mängd positiva hormoner som utsöndras under ett yogapass; dopamin, oxytocin, endorfiner. “We take you higher” är en devis som YesYoga använder i sin marknadsföring.


- Jag brukar säga att den känslan, av att vara “high on life”, ingår i priset. Och säger också att “får du inte träningsvärk så får du pengarna tillbaka”. Min yoga ska ge utmaningar, du ska anstränga dig - men hela tiden utifrån egna förutsättningar. “Lägg dig ner och vila om du inte orkar vissa rörelser” är en annan uppmaning. Deltagarna kan göra rörelserna på olika nivåer; det finns alltid möjlighet att gå ett steg längre, att få en litet tuffare utmaning - om man vill och kan.Studiebesök på y7 yoga i Williamsburg. 85 Degree Slow Burn med Joanna Cohen.

Han utbildade sig till yogalärare på en skola i Rishikesh i Indien och hade turen att komma till ett ställe med elever från hela världen.


- Helt avgörande var att vi inte bara hade indiska lärare. Dom kan vara hårda, pressa eleverna på ett sätt som vi inte vare sig kan eller vill göra här hemma. Den mexikanska lärare vi hade, med erfarenhet från USA, hade gjort upp med den metodiken. Hon lärde oss t ex att vi aldrig skulle göra justeringar eller korrigeringar med handpålägg utan att fråga först.


"Ingen kan göra allt, men alla kan göra något"

Framförallt lärde hon ut en pedagogik med ett tydligt budskap: Alla yogar utifrån egna förutsättningar. “Ingen kan göra allt, men alla kan göra något”.


- Jag brukar ha på mig en t-shirt med texten “Born in the 50´s, original and unrestored, some body parts still in working order”. Eftersom jag ofta är äldst i yogasalen kan jag inte låta bli att då och då utbrista: “Kom igen nu ungdomar! Ni är Sveriges hopp!” Oavsett när du är född så har vi alla nån skada eller begränsning i vår kropp. Vi är också unika individer, våra kroppar är skapade på olika sätt. 


Med den filosofin vänder han sig mot hur yogalärare marknadsför sig på sociala medier, genom att visa upp sig själva i mer eller mindre avancerade positioner, i yogakläder, med perfekt trimmade kroppar. Själv kan han bjuda på en bild av sig själv rökande cigarr eller mattips: knaperstekt blodkorv med keso, bacon och rårörda lingon.


- Det är en favoriträtt. Man behöver inte vara vegan eller puritan för att yoga. Tvärtom. Genom att yoga kan man unna sig allt av livets goda, man får energi och kraft för att dansa till nio på morgonen, slår han fast.

AIK:s knattefotboll testar yoga.

Att Christian gillar techno och annan rytmisk, elektronisk musik märks på hans yogapass - det svänger. Med headset på vissa pass kan musiken vara rätt högt uppskruvad.


- Man ska känna sig cool när man kommer in i yogasalen, då får det gärna vara soft reggae eller rytmisk chill. Efter ett tag blir musiken mer intensiv och det känns naturligt att inlemma element av fri dans i yogan. Ett sätt, säger Christian, att erodera sin blygsel inför den kroppsrörelse som är så instrumentell för vårt välbefinnande.


Tillsammans med musikikonen Curt Lundberg har Christian skapat konceptet Yoga DJ Sessions som under fyra år gav uteklubben Trädgården en image av friskvård. Folk i alla åldrar kom och yogade i solens nedåtgående strålar, med två rökmaskiner som pumpade ut moln av rök.


- Vi älskar rökmaskiner, konstaterar Christian med ett nästintill saligt leende.

Yoga DJ Sessions har spritt sig till festivaler och används av företag för event. Bemanningsföretaget Bravura hyrde rockklubben Debaser och samlade 150 anställda till ett yogapass med suggestivt ljus - och rök förstås…


Yoga på Downtown Camper. Foto: Gorm Roosmark

Den huvudsakliga målgruppen för YesYoga är idag företag. - Ett konferensrum eller en reception rensas på möbler. Och så kör vi. Många tycker det är jätteskönt att ha träningen gjord på jobbet så att de kan hämta barnen på dagis utan stress och utan att jäkta iväg till gymmet på kvällen. Andra ser yogan som ett komplement till att springa, spela golf, lyfta skrot och upptäcker att yogan kan vara såväl skadeförebyggande som bra i rehabilitering. Fotbollsspelare t ex ser ökad rörlighet och extra push i ytterlägen med mindre risk för sträckningar och kramp. I erbjudandet till företag ingår viss rådgivning till deltagare med specifika problem, t ex nacke och rygg där kluster av spänningar och smärta samlas. Christian har en fot kvar i den mediebransch, som han ägnat sitt yrkesliv åt, genom inhopp som utrikesreporter på TV4.

Du kan även se Christian utföra yoga i Nyhetsmorgon här.


- Det är kul att gästspela. Och jag får varje gång en påminnelse om att yogan behövs i en arbetsmiljö som ofta ger belastning och förslitning på nacke, axelparti och rygg. Att ha arbetat med kommunikation ger mig också enorma fördelar när det handlar om att nå fram till eleverna.

Yoga DJ Sessions på festivalen i Gagnef. DJ: Lukas Wigardt.

YesYoga marknadsför sig med devisen “Yoga (r)evolution starts here”. Vad betyder det? Christian är inte svaret skyldig.


- Revolution: gör upp med flummig tradition, tråkighet och statiska positioner. Evolution: utveckla yogan, inlemma nytänk och rörelse. Vi ska hela tiden hålla dialogen med kroppen öppen, kommunicera och lära känna vår kropp; upptäcka och väcka liv i nya delar av kroppen. På dagordningen på varje pass har vi två punkter: 1. bli lite mjukare 2. bli lite starkare. Det är inte svårare än så.

コメント


NYHETSBREV

  • linkedin-brainz
  • facebook-brainz
  • instagram-04

MER ARTIKLAR 

KANALER

bottom of page