top of page
  • Brainz Magazine

Från 9 År Till Sjöss - Till Årets IT-Kvinna

Carolin Solskär är en före detta sjöman som efter nio år till sjöss - och efter att ha korsat Atlanten hela nio gånger - ändrade riktning genom att kliva in i teknikens värld.  

Under 2017 startade och samordnade Carolin # metoo Sverige - en demonstration mot sexuellt våld och trakasserier - som ett svar på den globala #metoo-rörelsen. Manifestationen organiserades i 14 olika städer med tusentals deltagare.


Idag är Carolin en eftertraktad föreläsare som talar om jämlikhet, hållbarhet, empowerment, kraften att drömma stort och hur du permanent kan positionera dig utanför din komfortzon. 

På grund utav hennes engagemang när det gäller att uppmuntra fler kvinnor att arbeta inom teknikindustrin - och hennes övergripande kamp för ett jämlikt samhälle - tilldelades Carolin titeln "Årets IT-kvinna 2019". Utöver detta har hon utsetts till "Super Communicator of the Year 2018", "The Great Communication Honor Award 2018", "Year's Challenger 2017" och finalist för "Future Leader of the Year 2017".


Vi fick möjlighet att göra en intervju med Carolin.

Photo: Marilia Bognandi

Berätta lite om dina målsättningar, vad skulle du vilja uppnå?

Mitt mål är att rädda världen. Det låter kanske dumt, men det är det jag siktar på. Jag vet inte hur, men allt jag gör är ett steg i den riktningen. "Rädda världen" är ett stort uppdrag, och när man tittar på världen och vårt samhälle är det många saker som måste räddas. Miljöfrågor, fattigdom, djurmisshandel, ojämlikhet och listan fortsätter. Jag vill vara med och bidra till att lösa åtminstone en av dessa frågor. Jag vet att det inte kommer att hända idag eller nästa vecka, men genom att alltid ha det uppdraget i mitt bakhuvud vet jag att alla mina beslut kommer att leda mig i den riktningen.

Om du hade haft en karriär och jobb i någon helt annat bransch, vad hade du sysslat med istället tror du?

Jag har alltid velat bli antingen en skådespelerska eller en författare. Jag vill tro att om jag inte jobbat inom teknik hade jag följt någon av dessa drömmar.


Vad skulle du säga att ditt största hinder på den resa du gjort har varit?

Jag lider av depression och det är något jag har kämpat med hela mitt liv. Ibland är jag den lyckligaste kvinnan på jorden, och sedan finns det episoder i mitt liv när jag inte kan se meningen med någonting. När jag har den "mörka perioden" tycker jag att det är väldigt svårt att motivera mig själv att fortsätta göra allt jag gör, och det mesta av min energi går till att hantera mig själv och mina känslor. Jag tror att det är därför det är så viktigt för mig att arbeta med något som har ett betydande syfte, och det är därför mitt mål är att rädda världen. Eftersom jag vet att även när jag är deprimerad och inte känner mig på topp, så kommer min motivation att göra världen till en bättre plats aldrig att försvinna.

Vilka är de tre viktigaste faktorerna som bidragit till din framgång?

Först och främst, förvånande nog, min depression. På grund av den söker jag alltid lycka. Allt jag gör och alla min val jag tar är ett resultat av att jag försöker hitta något som gör mig lycklig. Jag ser så många människor som försöker lyckas av alla fel skäl, vissa av dem lyckas, andra misslyckas. Men i slutändan är dom inte lyckliga. Du kan inte köpa lycka för pengar. På grund av det känner jag att jag inte kan misslyckas, för så länge jag gör saker som gör mig lycklig, gör jag rätt saker.

För det andra, som ett resultat av att jag drivs av saker som gör mig lycklig, har jag alltid varit ganska djärv. Jag har gjort många saker som har haft en hög risk att misslyckas (och många gånger misslyckades jag). Du kan inte vinna om du inte tar några risker. Jag tror att om du är fokuserad på din karriär och "gör rätt strategiskt val", kommer sannolikheten att lyckas öka. Om du vill bli framgångsrik måste du hitta ett sätt att sticka ut från mängden, och det betyder att göra saker som ingen annan har gjort tidigare.

För det tredje har jag aldrig varit rädd för att smutsa ned mina händer. Jag fick mitt första jobb när jag var 12 år och har jobbat hårt sedan dess. Att arbeta som sjöman i nio år lärde mig mycket om det. När du är på en båt måste du göra ditt jobb oavsett omständigheterna. Även om vädret är hemskt och du är i storm i veckor, eller om du har en dålig dag eller känner dig sjuk, finns det ingen annan som gör ditt arbete åt dig. När jag vill ha något gjort, eller ser något jag vill ändra på, väntar jag inte på att någon annan ska fixa det. jag tar sakem i mina egna händer och får saker att hända.

Vad gör du för att komma in "i zonen" om du känner dig ofokuserad? 

Jag tar en paus och går en promenad, tar en joggingtur eller går till gymmet. Att vara ute och få lite frisk luft och lite solljus är det bästa sättet för mig att hitta mitt fokus igen.

Vilket är ditt bästa minne? 

När jag var 22 bodde jag i en Maya-by i djungeln Belize där jag träffade en kvinna som hette Fredrika. Hon var 27 år och redan trebarnsmamma.. Hon bjöd in mig till sitt hem och ställde mig alla typer av frågor om mitt liv. "Hur känns det att åka tåg?" "Hur är det att åka flygplan?". Hon berättade om sin dröm om att bygga en andra våning till skjulet hon bodde i, vilket kändes som en så innovativ tanke att ha när hon satt där mitt i djungeln. Hon tog fram ett papper där hon målat upp sin plan för våningen och berättade för mig om hur hon skulle gå tillväga. I byn där hon bor bodde levde indianerna av kakaofältet som de ägde. Fredrika hade insett att kakaobönorna de sålde sedan gjordes till choklad. Så hon tänkte; varför inte göra choklad själv? Hon hade börjat göra sina egna chokladkakor och berättade för mig att hon hade en vän som bodde två timmar bort som hade både dator och internet. Hon skulle skapa en egen webbplats för att sedan distribuera sin choklad över hela världen.   

Finns det något du skulle vilja bli bättre på?

Att tillåta mig själv fira och njuta av nuet. Jag springer alltid väldigt snabbt och kommer på mig själv med att inte ta mig tiden att njuta av allt bra som händer runt mig, eftersom jag är så fokuserad på vad som ska hända härnäst. Men jag jobbar hårt för att bli bättre på det. Jag avgick faktiskt från mitt arbete för inte så länge sedan - som chef för innovation vid Nordic Tech House - och kommer nu ta mig tiden till att ta reda på vad mina nästa steg är och fokusera på mitt välbefinnande. Som jag nämnde är mitt huvudfokus att alltid vara lycklig, och jag känner att jag behöver lite tid till reflektion för att komma på vad som gör mig lycklig just nu. Människor är inte permanenta, vi förändras och utvecklas hela tiden. Det som gjorde mig lycklig för ett år sedan är nödvändigtvis inte det som gör mig lycklig just nu.

Har du några rädslor?

Jag är rädd för att vara ofrivillig ensam. Jag är en riktig individualist och gillar mitt företag lika mycket som jag uppskattar att få umgås med några få nära vänner eller vara mitt i en stor folkmassa. Jag har inga problem med att spendera en fredagskväll ensam för att bara läsa en bok, men det är något jag väljer. Varje gång jag hör historier om att äldre personer dött i deras egna hem och att det inte upptäcks förrän lukten spridit sig till grannarna gör mig så himla ledsen. Jag tycker det är så fruktansvärt sorgligt och tanken på att något liknande ska hända mig skrämmer mig. Att ingen ska älska eller sakna mig.

Hur är du som chef och ledare? 

Jag tror mycket på ett ägandeskap och ett ansvarstagande. Jag är inte den typ av chef som säger till dig vad du ska göra. Jag berättar vad jag behöver från dig, men du har eget ansvar hur du väljer att att lösa uppgiften. När vi startar upp ett nytt projekt på jobbet börjar vi med ett möte där jag frågar alla med den specifika kompetensen hur mycket tid de behöver för att lösa sin uppgiften, och vad de behöver från mig och resten av teamet för att få det att hända. Jag ger alla friheten att arbeta på det sätt som de finner mest effektiva, men jag lägger också över ansvaret - att de faktiskt ser till att det blir gjort. Alla äger sin del av processen. Naturligtvis är jag alltid där som ett stöd och hjälper till när någon behöver mig. Jag ser alltid till att anställa de smartaste och mest begåvade människorna jag kan hitta. Min roll blir att se till att vi alla rör oss mot samma riktning och mål.Photo: Marilia Bognandi

10 snabba med Carolin:

Jobba ensam eller med en partner?  - Med en partner Film eller serie? - Serie Surt eller salt?  - Salt Pizza eller hamburgare?  - Pizza Morgon eller kväll?  - Morgon MacBook eller PC? - MacBook Katt eller hund? - Hund Strand eller storstadsliv? - Storstad Lägenhet eller hus?  - Lägenhet Vinter eller sommar? - SommarKommentarer


NYHETSBREV

  • linkedin-brainz
  • facebook-brainz
  • instagram-04

MER ARTIKLAR 

KANALER

bottom of page